Obred preminuća i proslava sv. Franje na Šubićevcu

Da bi blagdan sv. Franje dočekali obnovljeni u vjeri i otvorenog srca za primiti Božju riječ i prepoznati poziv koji nam Bog upućuje pripravili smo se gledanjem dokumentarnog filma „Mir i dobro. Putevima sv. Franje“, molitvom krunice, euharistijskim slavljima i slavljenjem Obreda preminuća kroz trodnevnicu od 1. do 3. listopada 2018.

Završnog dana trodnevnice svečano Euharistijsko slavlje predslavio je fra Josip Klarić, pastoralni suradnik Gospe van Grada, uz koncelebraciju braće franjevaca iz samostanskog okružja.


U svojoj nadahnutoj propovijedi fra Josip je želio potaknuti svakoga od nas da osluškuje Božji glas kako bi prepoznali što nam Gospodin poručuje, što Gospodin od nas treba jer „Bog treba čovjeka“, treba svakoga od nas. Bog je trebao sv. Franju, on je to prepoznao, odazvao se i postao svetac ne samo svog vremena nego je i danas jedan od najsuvremenijih svetaca. On nije samo svetac Katoličke Crkve, on je svetac cijelog svijeta, i katolika i nekatolika, vjernika pa i nevjernika. Za svoga zaštitnika uzeli su ga prijatelji životinja i ljubitelji prirode, zaštitnik je ekologa i njihove brige i ljubavi za sve stvoreno. Na pitanje čime je i kako sv. Franjo fascinirao ljude svoga vremena za Boga i čime to i danas oduševljava ljude, i vjernike i nevjernike, fra Josip odgovara jednostavno. Dovoljno je čuti Franjinu pjesmu sunca ili pjesmu stvorenja da dobijemo odgovor. Franjo je sve zavolio i grlio samo zato što su to Božja stvorenja. U svemu je gledao i vidio veliku Božju ljubav. Pjevao je bratu suncu, bratu mjesecu, sestrama zvijezdama … Razmišljanje o sv. Franji fra Josip je zaključio divnim stihovima sv. Franje koji najbolje odgovaraju ovom vremenu kada ubiremo plodove zemlje i muke svoga rada na poljima i vinogradima:

„Hvaljen budi, Gospodine moj, po sestri i majci nam Zemlji.

Ona nas hrani i nosi, slatke nam plodove, cvijeće šareno i bilje donosi.“

Nakon Euharistijskog slavlja, uslijedio je Memoria Transitus – Obred preminuća Serafskog oca Franje kojeg je predvodio je fra Mario Radman, župnik i gvardijan, a Obred su animirali svećenici, članovi OFS-a, Frame i Župni zbor Svetog Ante, a za orguljama je bila voditeljica Tina Banovac.U franjevačkom duhu, u bratskom zajedništvu velika franjevačka obitelj - fratri, članovi OFS-a i Framaši Šubićevca kao i framaši iz Gospe van Grada i Frame u osnivanju iz Dubrave - nastavili su druženje uz bogatu trpezu proslavljajući svoga zaštitnika.

U istom ozračju kao i proteklih dana, u zajedništvu, povezani ljubavlju prema Gospodinu, proslavili smo i sam blagdan sv. Franje svečanim Euharistijskim slavljem koje je predvodio fra Mario Radman. Nakon Euharistije, večernjom molitvom časoslova, klanjajući se Presvetom Oltarskom Sakramentu, združeni u molitvi s čitavom Kristovom Crkvom zahvaljivali smo i slavili Gospodina, moleći za milost kako bi poput našeg Oca Franje vjerno opsluživali Kristovo Evanđelje u poslušnosti, ne navezanosti i čistoći.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1707
Ovaj mjesecOvaj mjesec69288
UkupnoUkupno7611789

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 99