Vukšić: Misa za poginule i prognane u Domovinskom ratu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred centralnog križa kod župne crkve sv. Mihovila  u nedjelju 30. rujna 2018., obilježen je spomen na petnaest žrtava Domovinskog rata i 27. godišnjice progona žitelja. Služena je misa za sve vukšićke žrtve u župnoj crkvi sv. Mihovila, a nakon mise mjesni župnik fra Božo Mandarić ispred centralnog križa izmolio je molitvu za sve poginule i ubijene, a zatim su razne udruge položile vijence.


Fra Božo je u propovijedi naglasio kako „smo se mi časno borili jer smo imali taj krvavi Domovinski rat kojeg nismo željeli i ne daj, Bože, da se ponovi. Teško je ne biti u slobodi, teško je živjeti tamo gdje nisi rođen, otići sa svojih ognjišta. Mi smo u zajedništvu s Božjom snagom i milošću održali svoje, zato nas je Bog pomogao i dao nam snage da se vratimo na svoja ognjišta. Kada smo bili progonjeni tada smo se držali zajedno, bili smo jedno, kako bi ta žrtva naših milih, dragih imala učinka i ploda, mi bismo trebali danas imati  još veće zajedništvo. Mi smo narod koji je uvijek bio zgnječen, uvijek smo bili narod koji je doživljavao odbacivanja i ratove. Uvijek smo bili oni koji smo se uzdizali  i uzdignut ćemo se opet svojim zajedništvom i molitvom krunice koja nas je blagoslovila. Citirat ću našeg blaženog Alojzija Stepinca „kada vam otmu sve, nemate ništa, ostale su vam dvije ruke, sklopite ih na molitvu onda ste najjači“ - rekao je između ostaloga fra Božo Mandarić.

Kao podsjetnik treba reći da je srpska paravojska 27. rujna 1991. godine, dva dana uoči nebeskog zaštitnika sv. Mihovila, okupirala Vukšić, razorila tri mjesne crkve od kojih su ostali samo goli zidovi, a cijelo selo je do temelja spaljeno. Poneseni zanosom osvajanja hrvatskog teritorija zlikovci su progonili i ubijali Hrvate. Tijekom okupacije Vukšića, ubijeno je devet nevinih civila mahom starije dobi i poginulo je šest hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Nakon operacije Oluja rodbina je pronašla grobove osam ubijenih civila osim Cvite Ledenko koju je 1996. godine pronašao susjed kada je čistio gusternu.

Nakon 27 godina rane iz Domovinskog rata još su prilično svježe. Ono što posebno boli jest činjenica da za nevine žrtve nitko još nije snosio odgovornost. Vukšić je prošao kroz mnoge borbe, primio je bezbroj udaraca, neizlječivih rana, posrtaja, ali i podizanja.  Jedno od tih podizanja je i ovaj događaj, odnosno prilika da se oda počast poginulim mještanima ovoga sela i to na posebnom mjestu i pred spomenikom koji će zauvijek svjedočiti vremenu kada je zločinac podigao ruku na ovo ponosno mjesto i njegove mještane.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1633
Ovaj mjesecOvaj mjesec69214
UkupnoUkupno7611715

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 74