Nagrada Splitsko-dalmatinske županije Provinciji za 50 godina izdavanja Zbornika „Kačić“

Na svečanoj sjednici skupštine Splitsko-dalmatinske županije u povodu Dana i obilježavanja 25 godina Županije 28. rujna 2018. u prepunom Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu priznanja zaslužnim građanima i ustanovama uručili su župan Blaženko Boban i predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar.

Nagradu za životno djelo dobio je i umirovljeni hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk. U obrazloženju komisije za dodjelu priznanja između ostaloga se ističe: Svoju biskupsku službu stavio je pod zaštitu Blažene Djevice Marije, a riječi sv. Ivane Arške koje je uzeo za geslo: „Neka je Bog uvijek prvi poslužen“ dosljedno je, u svom životu i svećeničkom pozivu, provodio u djelo vodeći brigu o duhovnim i materijalnim dobrima povjerene mu biskupije, a osobito svećeničkih zvanja.


Skupna nagrada pripala je Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja za 50 godina izdavanja Zbornika „Kačić“. Nagradu je preuzeo provincijal fra Joško Kodžoman. U obrazloženju o dodjeli nagrade između ostaloga se ističe: Prije 50 godina, u vrijeme kada je sve moralo biti marksistički obojano, te svećenici i profesori nisu mogli ništa objaviti, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu osnovala je godišnjak Zbornik „Kačić“ u kojem se raspravlja o temama iz hrvatske kulturne prošlosti. Pokrenuta je i Knjižnica Zbornika „Kačić“ – monografije, dokumenti, građa, u kojoj je objavljeno 59 svezaka. Osim Zbornika „Kačić“ pokrenuto je i nekoliko nizova u kojima je objavljeno 30-ak svezaka. Zbornik „Kačić“ objavljuje znanstvene radove iz hrvatske kulturne i religiozne prošlosti s osobitim obzirom na Franjevački red i zajednice nadahnute franjevačkom karizmom. U Zborniku je surađivalo više od 380 znanstvenika među kojima 30-ak akademika iz Domovine i 17 iz drugih država. Zbornik je svojim izdanjima dao doprinos znanosti i kulturi, koji premašuje granice Hrvatske.

Uime svih nagrađenih zahvalio je biskup Štambuk, između ostalog istaknuvši: U pouzdanoj nadi da svi ovdje dijelimo isto mišljenje o srcu i ljubavi, cijeloj županiji na čelu sa županom i svim članovima županijske skupštine uime nagrađenih harno zahvaljujući za priznanje i nagradu – želimo da budete, da budemo, ljudi srca i ljubavi! I da u sadržaju života ljubomorno njegujemo sve unutarnje silnice. U tom neka vam, neka nam, pomogne zagovor svetog Jeronima. (IKA)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1788
Ovaj mjesecOvaj mjesec18557
UkupnoUkupno7633435

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44