Split: Dan mučenika Provincije

Dan mučenika Provincije obilježen je u ponedjeljak, 24. rujna 2018., misom zadušnicom u Splitu na Dobrom u crkvi Gospe od Zdravlja u 19 sati. Za ovu prigodu ispred glavnog oltara postavljene su slike pokojne braće i upaljene 44 voštanice. Na početku je fra Ante Bešlić naglasio kako je izabran današnji dan za sjećanje na ubijene fratre jer su na današnji dan ubijeni fra Rafo Kalinić, fra Stanko Bradarić i fra Milan Lapić. Njima na ovaj dan pridružujemo i ostale fratre koji su ubijeni u razdoblju od 1942. do 1948. godine. Zatim je fra Ante Bešlić pročitao imena svih franjevaca koji su nastradali od 1942. do 1948. godine (popis na kraju priloga).


Misno slavlje predvodio je vikar Provincije fra Ante Udovičić, a koncelebrirali su fra Petar Lubina, fra Ante Jurić, fra Ante Vugdelija, fra Jozo Matić i fra Ante Bešlić. Uz njih još su bili fra Frano Botica, fra Stipica Grgat, fra Marko Đerek. Na raspolaganju za sakrament pomirenja bili su fra Stjepan Čovo i fra Ante Grčić. Pjevanje su predvodili članovi župnog zbora pod ravnanjem mo. fra Stipice Grgata.

Uvodeći u slavlje fra Ante Udovičić je pozdravio braću svećenike i vjernike te naglasio kako smo „kao vjernici, sljedbenici Života, a ne smrti, u ovom trenutku stojimo poput mosta između prošlosti i budućnosti. Da bi mi, kao most, bili sigurni potreban nam je čvrst oslonac, kamen temeljac, ugaoni kamen - zaglavni kamen Isus Krist. Stoga, obavijeni velom poniznosti ostanimo u tišini, priznajmo svoju malenost, svoju grešnost. Priznajmo kako smo grešni ljudi i zamolimo svemogućeg i vječnog, pravednog i milosrdnog, punog sućuti i razumijevanja Boga Oca, da nam te iste grijehe, naše ljudske slabosti, oprosti - duhovne rane iscijeli, te nas učini dostojanstvenima za slavljenje euharistijske tajne i osposobi za hod prema vječnosti“, završio je fra Ante.

Propovijed fra Ante Udovičića

„Čovjek je biće prožeto osjećajima! I ti osjećaji nas vode kroz tijek vremena. U vremenu sadašnjosti nas mogu odvesti u prošlost pomoću sjećanja ili pomoću želja možemo biti usmjereni prema budućnosti.

Međutim kad osjećaji izviru iz triju bogoslovnih kreposti vjere, nade i ljubavi tada svaki naš pogled u prošlost ili budućnost poprima potpuno drugačiju stvarnost.

U tom smislu i dan, kad se sjećamo ubijenih članova Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja u vremenu Drugoga svjetskoga rata i poraća zapravo ne bi trebao biti puki povratak u prošlost, u smislu žaljenja za izgubljenim životima ili osudom i mržnjom krvnika i komunističke vlasti koji su te živote nasilno oduzeli nego sjećanje na njih nas treba usmjeriti prema sceni Velikoga Petka, u kojoj se dogodila drama našega otkupljenja. Kroz smrt i oprost dogodio se poziv na život prožet Ljubavlju koju čovjek i čovječanstvo jednostavno ne mogu shvatiti, a još manje, zbog naše ljudske slabosti i živjeti.

Ako sjećanje na naše mučenike zaodjenemo scenom Velikoga Petka, u nama će se dogoditi preobrazba u tri smjera:

-        događaj u prošlosti bit će poziv na sadašnjost usmjerenu prema budućnosti;

-        smrt mučenika postat će poziv da u sadašnjosti budemo više bogočovječniji;

-        a stanje bogočovječnosti učinit će nas da se izdignemo iznad naših mučitelja, u smislu oprosta i molitve da u susretu s vječnom Ljubavi nađu milosrđe i oproštenje za počinjena zlodjela.

Imajući ove stvarnosti u svojoj zbilji trebamo postati svjesni kako svaki spomen u našim bogoštovnim činima nije ništa drugo doli poziv na preobrazbu u sadašnjosti i usmjerenost prema vječnosti.

A kad smo kod bogoštovnih čina, valja nam se vratiti na slavlje našega krštenja kad smo primili trojstruku Kristovu službu: kraljevsku, svećeničku i proročku!

Kraljevska i svećenička služba rastu, prožimaju nas, razvijaju se u nama. Otajstvo tih službi je skriveno u nama! Otkrit će se kad dođemo pred lice vječnog Oca.

Za razliku od njih proročka služba je djelatna, poziva nas na odgovornost: slušati, živjeti i svjedočiti-naviještati Božju riječ. I ova služba u sebi krije klicu spremnosti na mučeništvo!

Prorok Izaija u spjevu o Sluzi Patniku kristalno jasno zna osnovnu mudrost Križa - prorok ne može biti pošteđen od progonstva!

Stoga, ispovijest vjere uvijek ide ruku pod ruku s Križem. Sjećanje, na naše mučenike jest svjedočanstvo i poziv kako je Kristov prorok-mučenik uvijek slobodniji od svoga mučitelja! I preživjet će ovaj naš hrvatski narod sve nedaće ukoliko svaki od nas izvrši proročku službu u vremenu koje mu je darovano“, završio je fra Ante Udovičić.

U ovom večernjem misnom slavlju, pri zalasku sunca, u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu, izgledalo je kao da su se vjerničke i svećeničke molitve ujedinile u plamenu koji je izgarao od voštanica ispred oltara, a Krist Kralj, raširenih ruku, izdignut iznad oltara primio je žrtvu prinesenu za mučenike Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja. Krv franjevačkih mučenika, sjeme je novih redovnika.

Fotografije

 

UBIJENI FRANJEVCI

PROVINCIJE PRESVETOG OTKUPITELJA

1942. - 1948.

 1. Fra Paško Bačić
 2. Fra Petar Bačić
 3. Fra Leonard Bajić
 4. Fra Krsto Bazo
 5. Fra Ante Benutić
 6. Fra Petar Berković
 7. Fra Ivan Bezina
 8. Fra Frano Borić
 9. Fra Jozo Borković
 10. Fra Stanko Bradarić
 11. Fra Žarko Carev
 12. Fra Ante Cvitanović
 13. Fra Karlo Ćulum
 14. Fra Josip Erceg
 15. Fra Augustin Glavaš
 16. Fra Petar Glavaš
 17. Fra Ladislav Ivanković
 18. Fra Jozo Jerković
 19. Fra Rafo Kalinić
 20. Fra Anselmo Kamber
 21. Fra Anselmo Kovačić
 22. Fra Milan Lapić
 23. Fra Stanko Milanović
 24. Fra Jozo Olujić
 25. Fra Petar Paviša
 26. Fra Ante Pavlov
 27. Fra Vlade Pavlov
 28. Fra Jozo Poljak
 29. Fra Bone Radonić
 30. Fra Serafin Rajić
 31. Fra Ante Romac
 32. Fra Ivan Romac
 33. Fra Pavao Silov
 34. Fra Nikola Šabić
 35. Fra Božidar Šimić
 36. Fra Valentin Šimić
 37. Fra Vjekoslav Šimić
 38. Fra Dominik Šulenta
 39. Fra Kruno Tadin
 40. Fra Metod Vezilić
 41. Fra Matej Vodanović
 42. Fra Rudolf Vučić
 43. Fra Božo Vugdelija
 44. Fra Andrija Zjačić

 


 

FRANJEVAČKI KRIŽ kojega je izradio Kuzma Kovačić, akad. kipar, za Kapelu mučenika Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, koja se danas nalazi u zvoniku Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrom.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1782
Ovaj mjesecOvaj mjesec69363
UkupnoUkupno7611864

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 61