Obilježena 75. obljetnica smrti fra Rafe Kalinića i mještana Košuta, Turjaka i Brnaza

U organizaciji zajednice vjernika sv. Nikole Tavelića iz Brnaza, 23. i 24. rujna 2018., obilježena je 75. godišnjica pogibije fra Rafe Kalinića i mještana Košuta, Turjaka i Brnaza.

U subotu, 23. rujna 2018., fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske, predsjedao je misnim slavljem za sve ubijene kod spomen križa na Kukuzovcu, uz koncelebraciju župnika Košuta don Franka Prnjaka, župnika Turjaka fra Petra Gulića, župnog vikara Brnaza fra Antonia Mravka, fra Stjepana Čove, fra Pavla Vučkovića, fra Bože Norca-Kljaje i don Josipa Dukića.


Na obilježavanju je nazočio i predstavnik županije Splitsko-dalmatinske, Damir Čarić, zamjenik gradonačelnice Sinja, Denis Glavan, zamjenik gradonačelnika Trilja, Ivan Bugarin te predstavnici mjesnih odbora Košuta i Turjaka, Ivan Žolo i Dujo Maleš. Uz njih su nazočili i članovi obitelji ubijenih kao i rodbinaubijenog fra Rafe Kalinića iz Prugova.

Nakon misnog slavlja predstavnici županije Splitsko-dalmatinske, gradova Sinja i Trilja te mjesnih odbora Košuta i Trujaka položili su vijence i zapalili svijeće pred spomen-križom, a nakon njih su to učinili obitelji ubijenih i ostali prisutni.

U svojoj propovijedi fra Petar Klapež je podsjetio kako se prije 75 godina, 24. Rujna 1943. Godine, dogodio ljudski zločin i naglasio:

„Ovdje na ovom mjestu, uz trasu nekadašnje željeznice, na Kukuzovcu, dogodio se stravičan zločin. Tog krvavog rujanskog dana pripadnici 7. SS divizije Prinz Eugen su iznenada ušli u ciljane zaseoke naših sela, pohvatali nedužne ljude te ih doveli na ovo mjesto i potom ih na surov način na ovom mjestu poubijali. Ubijen je 41 Mještanin Košuta, 1 civil iz Glavica, koji se zateko kod rodbine u Košutama, 17 mještana naselja Brnaze, 17 mještana Turjaka i fra Rafo Kalinić, koji je nosio sakramente popudbine umirućem bolesniku , kojeg su uhvatili sa još dvoje ukućana i zapalili u kući Malbaša.

Sedam desetljeća šutjelo se o tom strašnom zločinu, a danas smo Bogu zahvalni i svima onima koji su zaslužni što je ovo mjesto dobilo pijetet mučeništva i što je ovaj spomenik našim mučenicima ovdje na 70. Obljetnicu njihova mučeništva njima podignut. A isto tako, Bogu smo zahvalni što se kroz sve ove godine slavi spomen misa za naše mučenike.

Mi smo danas ovdje, na ovom mjestu mučeništva, ne radi osvete, nego da obnovimo zavjet naših djedova i da se molimo na mjestu koje je postalo simbol naših mjesta u nemilosrdnom zločinu nad 67 nevinih naših mještana. U tom molitvenom ozračju zajedno s njima, za njihove zločince poput Isusa zavapimo – oprosti im Gospodine jer nisu znali što čine!“

Župni vikar Brnaza, fra Antonio Mravaka kazao je kako su smrću ubijenih, njih 67, nasilno prekinuta rodoslovlja i uništene buduće obitelji:

„Mi živi, njihovi potomci, pozvani smo čuvati sjećanje na njih. Jer 70 godina ovaj zločin nam je bio nepoznat. Mnogi i danas ne znaju za ovaj pokolj i mjesto održavanja komemoracije. Zato je bila hvale vrijedna  inicijativa ljudi koji su potaknuli i vodili projekt gradnje spomenika u obliku spomen-križa na ovom mjestu, koji je blagoslovljan i otkriven upravo na današnji dan prije 5 godina. Župnici Košuta, Turjaka i župni vikar u Brnazama, u suglasnosti sa župnikom u Sinju, odlučili su da svake godine druga župa organizira dan sjećanja na ubijene te da se okrugle obljetnice obilježe ovdje na Kukuzovcu. Ove godine organizacija je dodijeljena filijalnoj zajednici župe Gospe Sinjske, zajednici sv. Nikole Tavelića u Brnazama.“

U nedjelju, 23. rujna 2018., zajednica vjernika Sv. Nikole Tavelića u Brnazama prisjetila se smrti mještana i fra Rafe Kalinića, koji je 24. rujna 1943. godine ubijen i spaljen s trudnom majkom Ankom Malbašom. Preko svetih misa u 9.00 i 10.30 sati pročitana su imena svih ubijenih. U 11.30 sati ispred kuće Bože Malbaše, kod spomen-ploče gdje su fra Rafo i Anka Malbaša ubijeni, održana je molitva odrješenja. Molitvu je predvodio fra Antonio Mravak, župni vikar. Uz mještane na molitvi odrješenja sudjelovali su fra Rafini štovatelji iz Splita i članovi rodbine iz Prugova.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas721
Ovaj mjesecOvaj mjesec65929
UkupnoUkupno7608430

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54