Imotski: Dan mučenika Provincije

Na posljednjem kapitulu imotskoga samostanskog okružja određeno je da se u tom okružju Dan mučenika Provincije obilježi u nedjelju 23. rujna 2018.

Sveta misa za fratre Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja koji su ubijeni u Drugom svjetskom ratu i poraću slavljena je u crkvi sv. Frane u Imotskom u 19 sati, a predvodio ju je fra Mladen Prolić, župnik Runovića. U koncelebraciji su bili gvardijan fra Kristian Stipanović i još sedmorica svećenika. Na početku je slavlja fra Jozo Grbavac pročitao imena naših fratara ubijenih od 1942. do 1948. godine.


U prigodnoj je homiliji fra Mladen povezao misna čitanja sa slavljem Dana mučenika Provincije. U prvom čitanju iz Knjige Mudrosti sveti pisac navodi riječi bezbožnika koji žele ukloniti pravednika jer im smeta. U Drugom svjetskom ratu i poraću bezbožni komunistički sustav obrušio se na Katoličku Crkvu želeći ju uništiti. No, unatoč silnoj mržnji, progonima, zastrašivanjima, mučenjima, zatočenjima i smaknućima katoličkih svećenika, redovnika i redovnica bezbožnički naum nije ostvaren jer je, kako svjedoči apostol Jakov, mudrost odozgor mirotvorna, milostiva i postojana. Bog je, naime, dao snage svojim vjernima da izdrže u nepovoljnim društvenim prilikama, da Mu budu vjerni do smrti i da po njihovoj vjernosti kršćanstvo ne samo opstane nego i jača u našem narodu.

Kao što je Krist Gospodin prošao kroz muku i križ u uskrsnuće, tako je svakom kršćaninu u životu putem križa proći u vječnost. Imajući u našim pokojnim fratrima primjer i uzor vjernosti Bogu, prihvatimo svoj životni križ i budimo postojani u vjeri do smrti, zaključio je fra Mladen.

Fotografije

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktivnosti za pastoral zvanja

***********

16. - 19. ožujka: Proslava sv. Josipa u Imotskom

**********

22. ožujka: Križni put mladih po Splitu

**********

29. ožujka: 29. Biblijska olimpijada "Fra Bernard Dukić"

**********

Šubićevac: Predstavljanje filma Župa sv. Ante Petrićevac

**********

Šubićevac: Korizma 2019.

***********

Šubićevac: 13 utoraka sv. Anti

***********

Muka Gospodina našega Isusa Krista" - 2019.

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1727
Ovaj mjesecOvaj mjesec49838
UkupnoUkupno6665962

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 88 

Administrator

franodoljanin@gmail.com