Održan Međuprovincijski susret novaka HR i BiH

Od utorka 18. rujna do petka 21. rujna 2018. održao se, već tradicionalni, Međuprovincijski susret novaka Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kojem je domaćin bio novicijat Visovac, pod vodstvom meštra fra Ivana Režića te domeštra fra Stojana Damjanovića. Mjesto susreta bio je Franjevački samostan oca fra Ante Antića u Splitu odakle se odlazilo u posjete Kninu, Sinju, Visovcu i Šibeniku, obilazeći tamošnje samostane i upoznajući ostale zanimljivosti. Na susretu su, uz domaćine, sudjelovali novaci s Trsata te Humca i Livna. To je bio prvi susret dvadeset i jednog ovogodišnjeg novaka, a ujedno i prilikada se oni koji dolaze iz drugih provincija iz prve ruke upoznaju s bogatom poviješću naroda i franjevaca s ovih krajeva.


Nakon dolaska i smještajanovaka i odgojitelja u samostansvi smo se okupilikako bismo kroz prezentacije ukratko predstavili svoje novicijatei subraću. Razmjenjujući vlastite dojmove i iskustva, ujedno se dobro upoznajemo što je iznimno važno, kao za sam susret tako i za ostatak života u kojemu će se naši putovi, nadamo se, susretati. Večer smo proveli družeći se s ostalom braćom domaćinima u njihovu bogoslovskom bratstvu.

Sljedeći dan, određen za posjet gradovima Kninu i Sinju, započeo je Jutarnjom molitvom i Službom čitanja. Vrijeme se nije zaludu gubilo pa se za Kraljevski Grad krenulo odmah po doručku.Tamo nas je srdačno dočekao gvardijan fra Marko Duran koji se s nama zajedno uputio na povijesnu Kninsku tvrđavu. Sunce koje nas je, odjevene u habite, neumorno grijalo nije uspjelo pomrsiti nam planove. Osim fra Marka, imali smo uza se i stručnog vodiča koji nas je proveo tvrđavom ispričavši ukratko njezinu povijest s naglaskom na priču o legendarnoj akciji Oluja. Na silasku riječ preuzima gvardijan te nastavlja iz perspektive franjevaca koji su posluživali župu kroza sve te teške godine. Poslije obilaska slijedi ručak u samostanuodakle odlazimo i do prelijepe nove crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta. Naš posjet Kninu završava, po želji domaćina fra Marka,pjesmom MarijiLjiljane Bijeli. Ostatak dana bijaše rezerviran za grad Sinj. Tamo su nas dočekali gvardijan fra Petar Klapež, župnik fra Perica Maslać i župni vikar fra Antonio Mravakte nas upoznali s poviješću samostana i svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske. Dalje ulogu vodiča preuzima fra Šimun Markulin koji je prihvatio novake i odgojitelje provesti novim Muzejom Sinjske alke. Svetu misu s narodom predvodio je meštar novaka s Humcafra Stanko Mabić, održavši i prigodnu poticajnu homiliju. Nakon večere i srdačnog bratskog prijama vidno raspoložene braće, uputili smo se natrag u Split.

Sljedećeg dana, poslije zajedničke molitve i doručka uputili smo se prema našem novicijatu na Visovcu gdje smo preuzeli ulogu domaćina u punom smislu riječi. Nakon što smo se osvježili, što je bilo neophodno jer naši gosti nisu naviknuli na temperature i sparinu na otočiću, s domeštrom fra Stojanom krenuli smo u obilazak znamenitosti Visovca. Ručak je bio poseban jer ga je osobno pripremio gvardijan fra Božo, inače izvrstan gril majstor. Uz druženje i smijeh brzo je došlo vrijeme da se krene dalje.

Na red je došao dalmatinski biser - Šibenik, grad u čiju su povijest franjevci duboko urezani. Grad nudi puno toga za vidjeti pa smo posjetili samo izabrane znamenitosti. Šetnjom kroz uličice došli smo do katedrale svetoga Jakova gdje nas je dočekao i njome proveoljubazni župnik don Krešo Mateša.Do sljedećeg odredišta trebalo je samo uspeti se stepenicama. U samoj staroj jezgri krije se franjevačka crkva i samostan sv. Lovre o kojima nam je govorio upravitelj i ujedno jedini stanovnik toga drevnog samostana,fra Mate Topić. U blizini se nalazi i Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića tj. samostan braće konventualaca. I ovdje smo naišli na otvorenost srca kod fra Augustina Kordića koji nas jesrdačno primio i proveo crkvom i muzejom.

Zadnja odrednica u tom ispunjenom danu bio je samostan sv. Ante na Šubićevcu u kojemu nas bratski ugostio župnik i gvardijan fra Mario Radman. Uslijedila je svetamisa s narodompredvođena od fra Ljube Sesara, domeštra novaka s Trsata, zatim klanjanje pred Presvetim te večera s fratrima iz samostana.

Petak je i zadnji je dan našeg susreta. Započeli smo ga svetom misom, a na red da ju slavi došao je fra Marinko Baotić, meštar novaka iz Livna. Poslije doručka uputili smo se u zadnji obilazak kroz ove dane, a za njega nismo morali daleko otići. Fra Šimun Markulin je ponovno preuzeo ulogu vodiča te nas je proveo kroz cijelu staru jezgru grada Splita. Tu je zadaću odradiou maniri prekaljenog vodiča te je i nasdomaće odveo na mjesta koja do sada nismo posjetili. U samostanu Gospe od Zdravlja pozdravnu riječ nam je uputio i gvardijan fra Jakov Begonja, a meštrima je tom prigodom udijeljen i poklon od oca provincijala, koji je zbog obveza bio odsutan. Ručak je nagovijestio da se bliži kraj susreta, a izmjena bratskih pozdrava govorila je više od riječi. Ipak su dani provedeni u zajedništvu bili izvrsna podloga daljnjim dobrim bratskim odnosima kako bismo i na putovanju Franjinim stopama u Italiji, na koje se kao i dosadašnjih godinaodlazi pred kraj novicijata, mi bili već stari, dobri poznanici.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas153
Ovaj mjesecOvaj mjesec4863
UkupnoUkupno7619741

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 32