Zavojane: Proslava Male Gospe

U župi Zavojane svečano je proslavljen blagdan Male Gospe 8. rujna 2018. procesijom i sv. misom. Procesiju je predvodio novi zavojanski župnim fra Dujo Jukić, a sv. misu fra Ante Jurić, koji je dugo godina kao svećenik djelovao u SAD-u i Kanadi, a sada je član samostana Gospe od Zdravlja u Splitu i pastoralno pomaže u župi Čvrljevo. Uz navedenu dvojicu svećenika u slavlju su sudjelovali i don Ivan Đonlić, župnik Stilja i bivši zavojanski župnik fra Marko Bitanga te veliko mnoštvo vjernika.


Fra Ante je u propovijedi istaknuo Gospinu ulogu u Božjem djelu spasenja. Iz nje se rodilo sunce pravde, Krist, Bog naš. Sva njezina veličina proizlazi iz povezanosti sa svojim sinom Spasiteljem svijeta. Progovorio je o povijesti ovoga blagdana kojim ustvari slavimo Gospin zemaljski rođendan.  Blagdan se počeo slaviti u 5. st, a za cijelu Crkvu slavlje ovog blagdana uveo  je u 13. st.  papa Inocent IV. Fra Ante se dotakao  i aktualnih problema u našoj Domovini. Taru nas i more kojekave nevolje a to su psovka, siromaštvo, nezaposlenost, nepravda, korupcija, kriminal, nemoral, nerađanje djece i iseljavanje. Nastojao je potaknuti vjernike na domoljublje. Domoljublje je moralna krepost. To je ljubav prema ocu, majci, Domovini. Ljubiti svoj narod ne znači mrziti druge. Kao pojedinci, zajednica vjernika i hrvatski narod suočavamo se s velikim poteškoćama i izazovima. U svim našim životnim nevoljama, kazao je fra Ante, utječimo se Gospi jer ona je posrednica svih milosti i naša najvjernija zagovornica kod Boga. U propovijedi fra Ante  je spomenuo i događaj koji se u ovoj župi dogodio 25. svibnja 1943. godine. Toga dana mjesni komunisti mučili su i ubili zavojanskog župnika fra Karla Ćuluma zato što je ustao u obranu nevino progonjenih i ubijenih u ovoj župi i ovome kraju. Župnu su kuću zapalili 1956., a sramotnu spomen ploču, s ciljem da prikriju svoj zločin, napravili su 1961. godine. Pokojni župnik, naglasio je fra Ante nije pripadao nikakvom pokretu ili stranci, nego se kao pravi Božji pastir isticao dobrotom i ljubavlju prema svakome. Nikada njegova rodbina, prijatelji i znanci na njegov grob nisu donijeli cvijeće i upalili svijeće, jer mu se ne zna za grob. Pa zašto se nakon 75 godina spominjemo tih događaja? Ne zato da nikoga mrzimo, nego da se žrtve ne zaborave i da se budućim generacijama mladih prenese istina o našoj prošlosti. Mi ne mrzimo nikoga. Mi molimo za naše pokojne i za njihove progonitelje, mučitelje. Mi znademo da mržnja može biti pobijeđena jedino ljubavlju i praštanjem. Ali ljubav može pobijediti jedino onda kada pobjedi istina. Istina ne može biti ušutkana. Ona će jednom izaći na vidjelo jer je naša istina naš uskrsli Gospodin Isus Krist. Na kraju propovijedi fra Ante je kazao da se danas, dok slavimo Marijino rođenje, sjetimo i svoga vlastitog rođenja i svog krštenja te da budemo zahvalni Bogu na daru zemaljskog i milosnog života.

Misno slavlje završilo je pjesmom "Gospe Zavojanska, moli se za nas", a pjevanje su u procesiji i misi predvodili vrgorski kantaduri. Pjevali su svima poznate i drage liturgijske pjesme tako da je zajedno s njima pjevalo mnoštvo vjernika u crkvi i pred crkvom.

Navečer u 18 sati, kao za trodnevnicu, molila se krunica i slavila sv. misa. Večernju sv. misu i trodnevnu pripravu za blagdan predvodio je župnik fra Dujo Jukić.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1633
Ovaj mjesecOvaj mjesec6343
UkupnoUkupno7621221

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 52