Šibenik-Varoš: Svečano proslavljena Mala Gospa

U šibenskoj župi Gospe van Grada svečano je u subotu, 8. rujna 2018. godine, proslavljena Mala Gospa koja je zaštitnica Župe. Za ovu svečanost župljani i štovatelji Gospe van Grada sa svojim svećenicima pripremali su se kroz devetnicu. Kroz sve je dane bila prigoda za ispovijed. Svaku večer bila je pobožnost Gospi: krunica, litanije i poslije Sveta misa. Sve večeri pobožnosti Gospi predmolili su župljani, a Svete mise predslavila su trojica ovogodišnjih mladomisnika: fra Toni Šimunović Erpušina (župni vikar u Sinju), Fra Dejan Međugorac (župni vikar u Drnišu) i fra Jerko Kolovrat (župni vikar u Gospe van Grada).


Na sami dan svetkovine slavljene su Svete mise u 8, 9:30 i 11 sati. Na jutarnjim misama crkva je bila ispunjena Gospinim štovateljima iz čitavog Šibenika i okolice, Zagore i otoka. Središnje euharistijsko slavlje u 18 sati predvodio je mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup, a koncelebriralo je 11 svećenika. Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti župni zbor Gospe van Grada. Svetoj misi prethodila je procesija s Gospinom slikom, a Gospin lik nosili su: Viktor Gaši, Jure Vinković, Pavao Vlaić i Petar Vlaić.

U homilji vjernicima je preporučio da se ugledaju u Mariju. I onda kad je teško, i onda kad nam ne ide dobro, i onda kad mislimo da smo potpuno promašili u neko poslu, izboru, životnoj odluci. Nikada ne gubimo pouzdanja. Božje nas milosrđe čisti, osposobljava i želi sve okrenuti na dobro. Vratimo se Gospodinu, vjeru u obitelji prenosimo, Mariji se utecimo, kazao je biskup Rogić.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Filip Milanović Trapo zahvalio je o. Biskupu i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine Male Gospe. Prije samog blagoslova, fra Josip Klarić pročitao je molitvu koju je napisao u čast Gospi van Grada.

Fotografije:

 

 

Molitva Gospi vanka Grada

Napisao: Fra Josip Klarić

Draga naša Gospe vanka Grada, koja si stoljećima utočište, najprije vjernika vanka Grada, a onda i onih u Gradu, Gorici i Docu, kao i svih onih koji nastaniše Plišac, Crnicu, Škopinac, Rokiće i Varoš, Buale, Mažurice, Baldekin, Križ, Vidike, Bioce, Krvavice, Meterize, Šubićevac, Njivice, Šibenčana i Ne-šibenčana, domaćih i prolaznika, otočana i primoraca, Zagore i Kotara, težaka i radnika, vojnika, policajaca, branitelja, ribara i lovaca; učitelja i učenika, liječnika i bolesnika, prodavača i kupaca, pijačara i trgovaca, pekara i slastičara, ugostitelja i turističkih radnika, vozača i brodara, pomoraca i želježničara, frizera, zlatara, urara i kovača; ljudi od knjige i motike, turista i beskućnika, lutalica i izbjeglica… Sve, sve ih primi pod svoj majčin ogrtač jer tvoje brižne majčine oči vide sve.

Draga naša Gospe vanka Grada, počuj i usliši nam sve molbe i vapaje, usliši molitve očeva i majki, djece i staraca, mladića i djevojaka… Blagoslovi ovaj grad Šibenik, sve njegove stanovnike. Blagolovi sve one koji ulaze u ovu tvoju lijepu crkvu, kao i sve one koji šetaju ovim tvojim parkom, Poljanom, kalama i stubama tvoga Grada. Blagoslovi našega Biskupa, sve svećenike, sve fratre, i časne sestre. Blagoslovi naše vrtiće, škole i učilišta, studenske i staračke domove, šetače i športaše, kao i sve one koji tvoju pomoć traže, a mi ih zaboravismo.

Draga naša Gospe vanka Grada, pomozi onima koji kruha nemaju, onima koji traže posao, onima, koji su žalosni i nevoljni, bolesni i umirući. Prati svojim majčinskim pogledom zaručnike, mlade bračne parove, posebno svrni svoj topli majčinski pogled na bračne drugove koji čeznu za potomstvom. Budi pomoć svim našim obiteljima. Pogledaj one na cesti, u automobilima, na motorkotačima, biciklima, kao i one na moru. Blagoslovi sve vjernike. Pomozi društvenim i kulturnim radnicima, odvjetnicima i sudcima, bankarima i gradskim političarima, da zdušno rade na dobro svih građana. Blagoslovi sve one koji te mole, koji traže tvoga Sina Isusa Krista. A mi te molimo, blagoslovi i one koji te psuju, jer mi vjerujemo da ti moliš poput svoga Sina pa kažeš: Oprosti im, Bože, jer ne znaju što čine.

Draga Mala Gospe, naša Gospe vanka Grada, to te molimo po Isusu Kristu, tvome Sinu, sada i u sve dane života našega. Amen!

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1662
Ovaj mjesecOvaj mjesec69243
UkupnoUkupno7611744

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 115