Trstenik: Okrugli stol OFS-a „Pluriformna katolička obitelj u Splitu“

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split-Trstenik priredilo je „Okrugli stol“ na temu „Pluriformna katolička obitelj u Splitu“ u ponedjeljak, 3. rujna 2018. u dvorani „Dr. fra Karlo Balić“, u Splitu na Trsteniku u 19 sati ususret Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji  (Split – Solin, 15. – 16. rujna 2018.).


Sudjelovale su ove obitelji grada Splita sa sljedećim temama:

  • Obitelj s mnogobrojnom djecom (Lucijan i Adriana Kosor)
  • Obitelj bez djece (Božo i Rosanda Gudić, Marija Dabić, OFS)
  • Obitelj sa svojom i udomiteljskom djecom (Ivan i Ivanka /OFS/ Dabro)
  • Obitelj s djecom s poteškoćama (Frano,Gita i Stela Matulić)
  • Obitelj – iskustva rastave (Zoran Jurišić, OFS)
  • Obitelj u kojoj su oba roditelja trajno zavjetovani svjetovni franjevci (Goran i Marija Luketa, OFS; Pero i Perina Mihaljević, OFS)

Uz domaćina, Mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik (Mira Maslov, OFS, ministra), na okruglom stolu su sudjelovali i predstavnici i ostala četiri Mjesna bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a) grada Splita: Mjesno bratstvo „Gospa od Pojišana“, Split – Pojišan (Dragica Buljubašić, OFS, ministra); Mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od zdravlja“, Split – Dobri (Lukrecija Bojanić, OFS, ministra); Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Frano“, Split – Obala (Dina Vrcan, OFS, ministra); Mjesno bratstvo OFS-a „Sveta Obitelj“, Split – Sukoišan (Anka Kovačić, OFS, ministra).

Na okruglom stolu su sudjelovali i tri Mjesna bratstva OFS-a koja gravitiraju gradu Splitu: Mjesno bratstvo OFS-a "Gospa od Karmela", Omiš (Vlado Bilić, OFS, ministar); Mjesno bratstvo OFS-a "Čudotvorna Gospa Sinjska", Sinj (Mara Grčić Filipović, OFS, ministra) i Mjesno bratstvo OFS-a "Sv. Elizabeta Ugarska", Trogir – Drid (Vesna Delić, OFS, ministra).

Snježana Glibota Burica, OFS, tajnica pročitala je iz Pravila OFS-a, Drugo poglavlje: Oblik života i apostolska djelatnost, čl. 8.

Mira Maslov, OFS, ministra, kao domaćin, pozdravila je uime Franjevačkog svjetovnog reda „Blagovijest“, Split-Trstenik, sve prisutne te istaknula „Tema obitelji dotiče se svakoga i svih; iznimno je važna za svaku osobu, ali i za cijelo društvo. Crkva je ovoj temi uvijek pridavala veliku pozornost, a u posljednje vrijeme joj je bila posvećena i biskupska sinoda, a njoj su posvećena i različita događanja u pojedinim biskupijama i u cijeloj Crkvi u našoj domovini. Također, i u Franjevačkom svjetovnom redu na međunarodnoj razini, ali i u našemu Nacionalnom bratstvu ovoj se temi nastoji dati dužna pozornost. Stoga se ova tema obrađuje s različitih aspekata kako bi se još više upoznala širina, važnost i bogatstvo ove teme i blaga koje imamo u obitelji.“ (Usp. Hrvatsko nacionalno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda (OFS), Nacionalno vijeće, povjerenstvo za formaciju, Teme za mjesečne susrete mjesnih bratstava u 2018.)

„Okrugli stol“ je jedan od oblika trajne formacije i evangelizacije. Obogaćujemo se i učimo jedni od drugih. Tek kad evangeliziramo sebe, možemo evangelizirati i druge te biti svjedoci uskrsne vjere, nade i ljubavi – naglasila je ministra Mira.

Potom je Mila Šuto, OFS, područna ministra, sudionicima „Okuglog stola'“ zaželjela dobar rad te potaknula prisutne da hodočaste Gospi od Otoka i sudjeluju na Trećem susretu Hrvatskih katoličkih obitelji, u nedjelju, 16. rujna 2018.

Slijed svjedočenja i iznošenja osobnih i obiteljskih iskustava bio je zadan programom.

Bilo je doista dirljivih i istinskih iskaza svjedočanstava različitih oblika obiteljskog života: obitelj s mnogo djece, bez djece, s udomiteljskom djecom, s djecom s poteškoćama, obitelji s iskustvom rastave i obitelji čiji su oba roditelja (majka i otac) s franjevačkim pozivom svjetovni franjevci trajno zavjetovani.

Kod svih izlagača na okruglom stolu, iako različitih životnih situacija i iskustava, isticana je ova bitna poruka: svjedočanstvo autentičnoga kršćanskog života, uronjenog u zajedništvo s Bogom koje ništa ne može prekinuti, a istovremeno darovano bližnjemu s bezgraničnim žarom, prvi je način evangelizacije...... „Suvremeni čovjek radije sluša svjedoke nego učitelje ili ako već sluša učitelje, to čini zato što su oni i svjedoci“ (Evangelii nuntiandi, br. 14)!

Na kraju, ministra Mira, uime organizatora „Okruglog stola“ svima je zahvalila, posebno onima koji su iznosili i posredovali svoja svjedočanstva, a Ivana Mogić, simpatizerka OFS-a „Blagovijest“, Split-Trstenik otpjevala je Ave Maria (J. S. Bach/Ch. Gounod).

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1720
Ovaj mjesecOvaj mjesec69301
UkupnoUkupno7611802

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 101