Šibenik: XI. Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu Frame

U Šibeniku, u samostanu sv. Ante na Šubićevcu,  od 27. do 31. kolovoza 2018. održan je nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u Frami. Oko 80 framaša iz cijele Hrvatske, uz  predstavnicu Frame iz BiH okupili su se pod geslom  “Evo me, mene pošalji”  (Iz, 6, 8),  s nadom da će ovo geslo uistinu odzvanjati u njihovim srcima i životima. Da bi za to bili spremni trebamo biti otvorena srca za čuti i prihvatiti Gospodinov poziv, poziv na ljubav i na svetost. Na susretu je sudjelovala i sestra Anita Močić, bratski animator OFS u Frami područnog vijeća Šibenik Zadar.


Svetu misu prvog dana predvodio je župnik, gvardijan i duhovni asistent OFS i Frame na Šubićevcu, fra Mario Radman.

Prvu večer svojim predavanjem otvorio je nacionalni voditelj formacije Ivan Školka koji je potakao framaše na iskorak u životu gdje je dovoljno odazvati se Bogu i on će se pobrinuti za sve ostalo.

Drugi dan je u svojim predavanjima i radionicama bio posvećen temi: Euharistija. Predavači fra Jerko Kolovrat i sestra Mirjam Jerković kroz teoriju i praksu uveli su prisutne u blizinu otajstva Euharistije.

Misno slavlje drugog dana predvodio je mladomisnik i duhovni asistent Frame Gospe van Grada, fra Jerko Kolovrat. U večenjim satima, fra Mario Radman predvodio je klanjanje pred Presvetim Sakramentom u samostanskoj crkvi.

Treći dan je bio posvećen temi: Svetost! Predavači trećeg dana bili su nekadašnji framaši Pero Mihaljević, brat iz OFS-a Gospe od Zdravlja i Marin Krapac, brat iz OFS-a Pula. Predavači su kroz papinu pobudnicu »Radujte se i kličite – Gaudete et exultate« i pravilo OFS približili izazov traganja za svetosti i stabilnosti života. Svetost se ostvaruje jednostavnošću prihvaćanja poziva koje nam Gospodin daje.

Euharistijsko slavlje trećeg dana predvodio je mladomisnik i duhovni asistent Frame Belišće

fra Darijo Mican.

Treća večer je zaokružena zabavnim rekreativnim programom koji je imao i poučnu dimenziju upoznavanja svetaca u njihovih posebnostima.

Četvrti dan obilježen je praktičnim karitativnim radionicama. Ojačani snagom Tijela Kristova obišli su ovi mladi ljudi i one koji su potrebni i pomoći i suosjećanja i u kojima treba uistinu gledati i vidjeti svoga brata u potrebi kao i samoga Isusa Krista. Tako su podjeljeni u grupe obišli:

- dom za starije i nemoćne

- udrugu Kamenčić

- Caritasovu pučku kuhinju

- sklonište za beskućnike

a bili su aktivni i u brizi za okoliš franjevačkog samostana na Šubićevcu.

Poslijepodne četvrtog dana uz susrete skupina po područnim bratstvima sudionici su sudjelovali i u osobnom promišljanju u osami u katedrali Sv. Jakova, gdje su potom imali su susret sa ocem biskupom mons. Tomislavom Rogićem koji ih je kratko upoznao s poviješću katedrale ali i ohrabrio riječima naglašavajući da Bog za svakog ima plan i da uvijek i do kraja Bog na nama radi i dorađuje nas da bi bili bolji ljudi.

Nakon katedrale mladi su obišli nacionalno svetište Sv. Nikole Tavelića, gdje je misno slavlje predvodio nacionalni duhovni asistent fra Marko Neretljak.

Posljednji peti dan zaokružio se zahvalnim misnim slavljem koje je predvodio područni duhovni asistent fra Josip Repeša. Na kraju misnog slavlja nacionalni duhovni asistent fra Filip Đurđević zahvalio je svim sudionicima nacionalno seminara, organizatorima Nacionalnom vijeću Frame, duhovnim asistentima, predavačima. Posebna zahvala je fra Mariju Radmanu, župniku i gvardijanu samostana u Šibeniku na velikom trudu i gostoljubivosti sa njegovim framašima i župljanima.

Ovaj seminar je kroz različite radionice i predavanja bio način kako mladim ljudima približiti spoznaju o Isusu Kristu koji se nesebično i iz ljubavi darovao za nas. U radu po grupama nastojalo se doći do spoznaje  gdje smo slabi i na koji način , poučeni iskustvima drugih rasti na tom putu svetosti. Svakodnevnom molitvom časoslova i euharistijskim slavljem nastojali smo produbiti naše međusobno ali u prvom redu zajedništvo sa Kristom koji nam se u sakramentu Euharistije uvijek i svaki put ponovo objavljuje i daje.

Papa Franjo kaže: ”Tvoja svetost ne umanjuje tvoju ljudskost jer je to susret tvoje slabosti sa snagom milosti”. U tom nam je duhu koračati naprijed, svakim danom sve više se suočavati sa svojim slabostima i popravljati ih. Na tom putu svetosti neka nas sve prati zagovor naše nebeske Majke Marije i serafskog oca sv. Franje.

Fotografije

 

Propovijed fra Josipa Repeše možete poslušati OVDJE.

 


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2074
Ovaj mjesecOvaj mjesec4419
UkupnoUkupno7619297

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 86