Bulić: Blagoslov spomen ploče hrvatskom branitelju

Povodom 27. godišnjice pogibije hrvatskog branitelja Željka Čubrića, Udruga 1.A satnije 113. Šibenske brigade postavila je spomen ploču u Buliću kao trajni spomen na svog suborca. Tog kobnog dana 31. kolovoza 1991. srpski pobunjenici iz mjesta Kolarine  bjesomučno su minobacačima granatirali Bulić i tom prilikom granata je usmrtila pok. Željka. Program obilježavanja počeo je misom u crkvi sv. Ante u Buliću koju je predvodio župnik fra Božo Mandarić.


Na početku propovijedi fra Božo je citirao evanđeoski tekst u kojem Isus kaže kako je "došao čas da se proslavi Sin Čovječji. Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni“. Zatim je fra Božo naglasio kako su hrvatski branitelji „pšenično zrno“ koje je donijelo mnoge plodove. Naime, kada je prije 27 godina započeo krvavi i nesretni rat u kojem su odneseni mnogi ljudski životi hrvatski branitelji nisu se bojali položiti svoj život braneći svoju domovinu. O hrabrosti hrvatskih branitelja svjedoči i veliki vojskovođa Napoleon Bonaparte koji je, kada je bio u jednoj pogibiji i kada mu je istupio jedan vojnik, kazao jednu rečenicu „Dajte mi 100 000 Hrvata i pokorit ću cijeli svijet“. To je ono što nas prati u našem životu, to je naš ponos, ne damo svoje, za svoje dajemo vlastiti život i dajemo sve. Mi možemo reći drugi su željeli više, željeli su proširiti svoja područja, željeli su zauzeti tuđe ali mi smo dobili sve koliko nam je potrebno. Ovom svetom misom i molitvom danas na poseban način želimo zahvaliti hrvatskim braniteljima na njihovoj žrtvi za nas. Za vrijeme ove sve mise molimo za njih, a isto tako molimo i za naše žive hrvatske branitelje. I jednim i drugima želimo reći veliko hvala za sve što su dali da možemo živjeti u miru i slobodi. Potom je fra Božo progovorio ukratko o pok. Željku koji je iza sebe ostavio suprugu i dvogodišnjeg sina Nikolu, ali i naglasio kako bio spreman dati cijeloga sebe. Njegova žrtva kao i žrtva drugih branitelja stvorila je ovo naše zajedništvo. Neka pok. Željku i svim našim poginulim braniteljima dragi Bog udijeli pokoj vječni, završio je fra Božo.

Nakon mise svi nazočni svečanim mimohodom su došli do mjesta stradavanja. Spomen ploču otkrila je supruga Vjera i sin Nikola, fra Božo Mandarić je blagoslovio spomen ploču i molio za pok. Željka. Vijence su položili i svijeće zapalili: Zamjenik gradonačelnika grada Benkovca Tomislav Klarica, načelnik općine Pirovac  Ivan Gulam, načelnik općine Lišane Ostrovičke Ivica Musić, Udruga 1.A . satnije 113.Šibenske brigade, ratni zapovjednik 113.Šibenske brigade general u miru Mate Viduka, ratni zapovjednik Šibenske policije Nikola Vukošić, UHDDR Šibensko-kninske županije, Udruga SJP Jastrebovi, Udruga tenkista 113.Šibenske brigade Cobre,  UHDDR Vodice, obitelj pok.Željka Čubrića, Udruga Pirovačke satnije, UDVDR Šibenik, saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, načelnik Policijske postaje Benkovac Mario Brzoja, mnogobrojne braniteljske Udruge Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Nakon završetka programa otkrivanja spomen ploče, Udruga 1.A. satnije 113. Šibenske brigade zajedno s Mjesnim odborom Bulić, pripremila je na malonogometnom igralištu prigodni domjenak za sve nazočne branitelje i uvažene visoke goste.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas187
Ovaj mjesecOvaj mjesec4897
UkupnoUkupno7619775

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21