Karin: Proslava Gospe od Anđela

U četvrtak, 2. kolovoza 2018.,u Karinu je svečano proslavljena Gospa od Anđela pred istoimenom slikom koja se časti u Karinu  od 1759. godine, a koja nastala prigodom 330. obljetnice dolaska franjevaca u Karin. Za vrijeme Domovinskog rata slika je bila ukradena, ali je vraćena poslije „Oluje“. Ove godine navršila se 259 godišnjica čašćenja ove čudotvorne slike Gospe od Anđela. Mnogi su vjernici hodočasnici učinili svoje zavjete za vrijeme trodnevnice i današnje proslave pred ovom čudotvornom slikom zaželjevši je dodirnuti. Već oko 9,30 počeli su pristizati hodočasnici sa svojim župnicima. Župnici i ostali svećenici bili su na raspolaganju za svetu ispovijed. Mnogi su se vjernici ispovjedili ne samo domaći i iz okolnih sela nego i iz ostalih dijelova Lijepe naše, europskih zemlja i preko oceanskih koji su došli Gospi od Anđela na zavit.


Na početku mise gvardijan je pozdravio predvoditelja misnog slavlja, svećenike i hodočasnike. Svečano misno slavlje i propovijed u 11 sati predslavio je don Elvis Ražov, pročelnik Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru, a u koncelebraciji su bili: gvardijan i župnik karinski  fra Petar Klarić, bivši gvardijan i župnik karinski fra Mladen Kovačević, župnik Perkovića, dekan novigradski, samostanski vikar i župnik Kruševa fra Ivan Nimac, mons. Joso Kokić iz Zadra sa Smiljevca, don Jerolim Lenkić župnik Ljupča i Radovina, don Ivan Ćurić župnik Novigrada, don Josip Lisica župnik Turnja, fra Jozo Matić iz Splita iz Gospe od zdravlja, don Ivo Topalović, vojni kapelan u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku, fra Nikola Ćurčija župnik Crnice u Šibeniku, don Josip Golubić, župnik župe sv. Petra iz Zagreba, don Damir Juričev, župnik Poličnika, don Ante Delić, župnik Jesenica i don Pave Zubčić, župnik Visočana. Za sakrament ispovijedi na raspolaganju su bili: don Anđelko Buljat, župnik Benkovca, don Krešo Čirak župnik Obrovca, don Tomislav Baričević, župnik Pridrage, don Ivan Bašić, župnik Popovića i don Marko Hrskanović, župnik Gradačca iz BiH. Za vrijeme mise pjevao je župni zbor iz Karina kojem su se pridružili i Pridražani pod ravnanjem gđe. Ksenije Mutić. Na početku mise gvardijan je pozdravio predvoditelja misnog slavlja i propovjednika, svećenike i vjernike hodočasnike.

Predvoditelj misnog slavlja, don Elvis Ražov, istaknuo je „nepokolebljivu vjeru Blažene Djevice Marije, Gospe od Anđela, koja ne sumnja u Božju riječ već samo traži razumijevanje, "kako će to biti?", jer vjera traži razumijevanje. Gospodin joj daje razumjeti kako će to biti. Slično i sv. Franjo kojeg Gospodin poziva da "popravi njegovu kuću koja se ruši", dubljim razumijevanjem shvaća da treba prije svega graditi živu kuću Božju. Hram kojeg će Isus u tri dana sagraditi je hram Njegova Tijela, Crkva Božja kojoj je on Glava, a mi udovi. Čvrsta građevina dobiva svoju čvrstinu po unutarnjoj, duhovnoj izgradnji, a ne prema materijalnim, ideološkim ili bilo kakvim drugim principima, jer ako Gospodin kuće ne gradi, uzalud se muče. graditelji.

Sv. Franjo stoga shvaća da unutarnjim obraćenjem, sjedinjenjem s Kristom može biti obnovitelj Crkve i naroda. I hrvatski narod treba shvatiti da se prava obnova i životni napredak (suprotno od izumiranja kojeg smo svjedoci) događa iz unutarnje duhovne obnove koja svoji cilj ima u nasljedovanju Krista. Ta ljubav koja gori u Franjinom "srcu vatrenome" spremna ja na žrtvu poradi spasenja duša. Njegova je želja sve ljude dovesti u raj, sve ljude dovesti u kuću Gospodnju. Porcijunkulski oprost, kojeg mu kao privilegij daje papa Honorije III., odgovor je na Franjinu žarku ljubav prema dušama kojima želi izmoliti oprost od vremenitih kazni kako bi što prije bile oslobođene svih posljedica grijeha koje pogađaju grješne duše. Sv. Franjo nije navezan na ništa od svijeta, premda živi na toj "čestici" od svijeta, ne kao vlasnik, nego kao korisnik, a sve u svrhu potpunog pripadanja samo Kristu čije znakove križa nosi na svome tijelu. Zato je sveti Franjo uzor prave obnove i procvata svekolikog života i za naš hrvatski narod.“

Večernju sv. misu predvodio je i propovijedao župnik Obrovca don Krešo Čirak, a u koncelebraciji su bili fra P. Klarić , don Ivica Bašić, župnik Popovića i don Marko Hrskanović , župnik iz Gradačca u BiH. Don Krešo je u propovijedi, između ostalog, kazao kako je "Porcijunkulski oprost plod obraćenja sv. Franje koji je u tom trenutku doživjevši istinsku radost Milosrdne ljubavi poželio taj dodir 
Božje milosti podijeliti sa cijelim svijetom. I uistinu svijet je zaživio novim rođenjem od Duha i Istine.

Zamislite braćo i sestre svijet se spašava sv. ispovijedi, iskrenom sv. ispovijedi koju valja molitvom isprositi. U čemu je onda problem, zašto onda ovaj sv. Karinski porcijunkulum nije kod jednog dijela naših vjernika i dalje izvor radosti poradi pristigle Božje milosti. Jedan od razloga je svakako činjenica da se Crkvom nazivaju ne bezvjerci već krivovjerci koji vjeruju bez žarke molitve, ispovijedaju se bez nade u svoje i tuđe obraćenje, pričešćuju se bez posvjedočene ljubavi koja život ljubomorno čuva od prirodnog začeća do naravne smrti.

Obraćenje sv. Franje je bio izvor preobraženje za Crkvu onog vremena, a naše prihvaćanje u potpunoj ljubavi Franjine zagledanosti u Gospu od Anđela je sila koja okrenuta mladima mijenja svijet u duhu Božjeg promisla izrečenog u želji sv. Franje:'Sve vas želim odvesti u nebo'.  Poslije večernje mise VIS „Sv. Leopold“ iz Šibenika i Damir Topić održali su koncert duhovne glazbe na kojem je bilo mnogo vjernika. Isti je VIS pjevao preko mise.“

Za svetkovinu Gospe od Anđela pripremali smo se trodnevnicom koju je predvodio fra Božo Mandarić novoimenovani župnik Lišana. Propovjednik je stavio naglasak na sakramentalni život. Naglasio je kako su sakramenti ispovijedi i euharistije bitni za kršćanski život i svjedočenje  u vjeri te kako Isus kroz prispodobe naglašava zajedništvo sa Ocem.

Prvi dan je bio govor o pšenici i kukolju. Potakao je vjernike na život bez grijeha, u milosti. Zbog toga je potrebno svakodnevno odricanje od grešnih sklonosti i život u molitvi kako bi se moglo živjeti u milosti i biti "pšenica" u ovom vremenu.

Drugi dan je propovjednik istakao kroz primjere i svjedočanstva razne zamke i djelovanje Zloga, te kako Božja milost, naš anđeo čuvar i arkanđeli Mihael, Rafael i Gabrijel i zagovor svetih i Gospa nam pomažu prepoznati te zamke i uče nas kako se pouzdati u Boga i kako ostvariti prema Njemu povjerenje jer On je Bog Otac koji brine za svoju djecu jer je rekao "Nikada vas neću ostaviti same. Ostaviti siročad. Ako vas i mati zaboravi ja nikada neću" naglasio je propovjednik.

Treći dan trodnevnice osvrnuo se na primjere oslobađanja, gdje je Bog onaj koji nam daje zdravlje psihičko, fizičko i duhovno i uputio molitvu za zdravlje za sve okupljene. Kroz trodnevnicu broj vjernika je rastao, tako da je već treći dan bilo njih preko sto.

Za vrijeme trodnevnice ispovijedali su vjernike fra Jozo Matić i fra Nikola Ćurčija.

Gvardijan je na kraju zahvalio propovjedniku,svećenicima,ispovjednicima župnom zboru, čitačima, ministrantima, hodočasnicima, vjernicima koji su za ovaj blagdan ispekli kolače i slastice, prisutnim gradonačelnicima Obrovca Anti Županu sa suradnicima i Benkovca Tomislavu Buliću sa suradnicima i svima onima koji su nabilo koji način doprinijeli proslavi Gospe od Anđela pozvavši ih da dogodine ponovno dođu u Karin 2. kolovoza  kada će se obilježiti 260 obljetnica čudotvorne slike Gospe od Anđela i 590 obljetnica dolaska franjevaca u Karin.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas206
Ovaj mjesecOvaj mjesec4916
UkupnoUkupno7619794

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 32