Čudotvorna Gospa Sinjska u Nazaretu

Još za svoga boravka u Isusovoj domovini, dok je živio u Gospinu svetištu u Nazaretu, fra Miroslavu Modriću se rodila želja, da među Gospinim prilikama iz cijeloga svijeta i Gospa Sinjska nađe mjesto u svom zavičaju. Na mjestu susreta Boga i čovjeka, u Svetištu Naviještanja u Nazaretu. Ta želja, koja je od tada stalno tinjala duboko skrivenu u njegovu srcu, svaki se put pojačavala kad bi, u proteklih tridesetak godine, dolazio u to Svetište s hodočasnicima, s kojima je molio i govorio im o Nebeskoj Majci. A kad je prije nekoliko godine u Svetištu ugledao i Gospu Trsatsku, shvatio je, reče nam fra Miro – povjerenik za Svetu Zemlju svoje Provincije, da ta želja ne mora biti samo njegov san i čežnja.


O tome je razgovarao s braćom franjevcima u Gospinu Svetištu u Sinju, a povodom svečane proslava tristote obljetnice krunjenja Gospe Sinjske. Sva braća su spontano izrazila želju da bi bilo lijepo da se i za našu Gospu nađe mjesto u Nazaretu. Da je tako mogu gledati hodočasnici iz cijeloga svijeta i divit se najljepšoj slici Isusove Majke.

Iako su Gospine prilike u Nazaretu uglavnom u mozaicima, braća je nisu baš mogla zamisliti kao takvu. Poslije kraćeg premišljanja dođe im pred oči iznenađujući doživljaj reljefa Gospe Sinjske u Rami. Sjetiše se da su već na prvi pogled zavoljeli taj Njezin prvi trodimenzionalni prikaz. Upravo zbog toga je, prije više godina, drugi odljev donesen u Njezino Svetište u Sinju. Tada se mislilo da je to kraj Njezina 'seljenja'. Majka je došla svojoj kući, u svoj novi zavičaj. U Sinj. Međutim, prvi i pravi Gospin zavičaj je ipak Nazaret. U njemu je Ona rođena! Tu se dogodio Njezin susret s Vječnošću i Božje Utjelovljenje! Tu je Ona, s neizmjernom ljubavlju i Božjom mudrošću, podizala i odgajala svoga Jedinorođenca – Isusa! To je mjesto koje joj je sam Bog namijenio!

Sve rečeno je razlog da su se franjevci Gospina Svetišta u Sinju brzo složila da Gospa Sinjska ne bude u mozaiku, kao gotovo sve druge Njezine prilike u Nazaretu, nego da to bude reljef akad. kipara Kuzme Kovačića, koji se već nalazi u Njezina dva svetišta među Hrvatima, u Sinju i Rami. S riječi i želje odmah se krenulo na djelo.

U razgovoru s Vitezom sv. Groba Jeruzalemskoga, Kuzmom Kovačićem, fra Miro je naglasio što Gospa Sinjska znači za naš narod i franjevce. Ona je, kao Gospa od Milosti, svoj narod čuvala u pitomoj Ramskoj dolini. Pratila ga u progonstvu u Sinj i Cetinsku Krajinu. I tu ga čuvala. Osobito pak za one čudesne obrane Sinja 1715. god. U to ime je godinu poslije okrunjena zlatnom krunom, koja ju i danas resi. Od tada se Gospa od Milosti naziva Čudotvorna Gospa Sinjska. Ona je štitila svoj narod od tolikih nevolja. Štitit će ga i unaprijed. Tà ljubav Majke ne može prestati ili doći na manje. Posebno ne Isusove Majke. Sve je to Kuzma otprije dobro znao. Na toj je spoznaji, kazao nam je, i nastao njegov reljef u Rami. Zbog te ljubavi Kuzma je rado prihvatio napraviti i treći – posljednji! – odljev reljefa i darovati ga za svetište u Njezinu zavičaju, u Nazaretu. A na čast tristote obljetnice Njezina krunjenja u Sinju.

Na toj je osnovi na reljefu, na kruni, napisano: in perpetuum coronata triumphat, a pri dnu reljefa: 1716 – gospa sinjska – 2016. Time se još jednom obilježava onaj slavni dan Njezina krunjenja u Sinju koje se zbilo 22. rujna 1716. god. Htijući povezati Njezina dva zavičaja u Hrvatskom narodu, na dnu reljefa je nadodano: rama – sinj.

Prije ispraćaja još jedne Židovke u Njezinu Domovinu, u Njezin zavičaj, posljednji detalji i uljepšavanja reljefa izvedeni su u Župi sv. Ante Padovanskoga u Prugovu. Kuzmi je u tome, velikom pažnjom i ljubavlju, pomagao vrijedni fra Duje Botteri, akad. kipar. I onda 1. ožujka 2018. ispratismo našu Gospu na put – kući. U Njezino svetište u Nazaretu.

Nismo ni slutili da bi taj povratak mogao biti težak i zamršen. Osobito ulazak u Njezinu Domovinu. Umjesto da se raduje tom daru, i povratku kući jedne od svojih, birokracije je na granici bila neumoljiva u svojim zahtjevima. Baš kao i nekadašnji vladari prema njima kad su se, prije stotinjak godina, vraćali u svoju Zemlju. Ipak, Gospa je prispjela u svoj zavičaj, u svetište u Nazaretu. Tu nas očekuje majčinskom i božanskom ljubavlju. Iznenađena franjevačka zajednica u Svetištu ubrzo je prihvatila Dar i Ljubav te traži mjesto gdje će je postaviti.

Netko ispravo reče da je ovo velik događaj za hrvatski narod, Splitsko-makarsku Nadbiskupiju i vjerni puk Božji. Doista jest! Posebno pak za franjevce Provinciju Presv. Otkupitelja i Gospina Svetište u Sinju. Upravo zato, a povodom blagoslova reljefa u Nazaretu, Svetište Čudotvorne Gospe Sinjske organizira hodočašće u Svetu Zemlju. Bilo je predviđeno da se leti s jednom drugom hodočasničkom skupinom. No, vjernici su osjetili da je jedinstvena prigoda naći se u Gospinu zavičaju, u Njezinu svetištu u Nazaretu, prigodom blagoslova reljefa, pa su se mnogi prijavili. To je prisililo organizatore da hodočašće premjeste tjedan dana kasnije od predviđenoga, a to znači za 13.-20. listopada 2018. god. Sam blagoslov bi trebao biti 14. listopada.

Uz hodočasnike, upravitelje svetištâ i gvardijanâ Gospinih samostana u Sinju i Rami, redovničkog poglavara franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja i braćom iste Provincije, predviđeno je da Splitsko-makarski Nadbiskup blagoslovi reljef Gospe Sinjske u svetištu u Nazaretu. On je bio osigurao vrijeme za onaj prvi predviđeni termin. Za ovaj drugi traži način kako ga uskladiti s davno preuzetim obvezama u Rimu. (fmm)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1510
Ovaj mjesecOvaj mjesec18279
UkupnoUkupno7633157

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44