Kozica: Proslava sv. Ilije

Kozica trenutno ima tridesetak stalnih stanovnika, ali vikendima i blagdanima u Kozicu dolaze Kozičani nastanjeni u Makarskom primorju i drugim obližnjim gradovima i mjestima. Tim danima nekako je življe, veselije u Kozici, bar za trenutak ne osjeća se strahota pustoši koja sve više uzima maha. Za blagdan sv. Ilije, nebeskog zaštitnika Kozice, svake godine na poseban način oživi Kozica, jer u nju dolaze Kozičani iz bliza i daleka. Tako je bilo i ove 2018. godine.


Blagdan sv. Ilije svečano je proslavljen u crkvi sv. misom, a poslije slavlje se nastavilo do kasnih popodnevnih sati uz iće i piće u hladovini stoljetnih dubova oko crkve te po kućama i dvorištima. Po običaju liturgijsko slavlje, koje je ove godine predvodio don Marin Marčić, započelo je procesijom oko crkvenog dvorišta u 10.30 sati. Uz Kozičane i njihove goste u slavlju su sudjelovali i vjernici iz Rašćana i drugih okolnih župa. S don Marinom, bivšim dugogodišnjim župnikom Stilja, a sada župnikom Muća Donjeg, suslavila su još šestorica svećenika: fra Ante Čovo, makarski gvardijan, don Mate Munitić, župnik Kozičkih Poljica i Krstatica, don Pavle Pavić, župnik Ravče, fra Miljenko Odrljin, nekadašnji dugogodišnji kozički župnik, a sada župnik Velikog Brda i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, fra Milan Knezović, župnik u Brazilu rodom iz Rašćana i fra Marko Bitanga, župnik Kozice i Zavojana.

Don Marin je u propovjedi svojim prepoznatljivim stilom istaknuo nepokolebljivu Ilijinu vjernost istinskom Bogu. Mnogi su se u Ilijino vrijeme, kazao je don Marin, pokolebali i priklonili štovanju Bala i drugih lažnih božanstava koje su širili tadašnji izraelski kralj i kraljica. Ilija je gotovo ostao sam. Umoran od progonstva i razočaran nevjerom svoga naroda, htio je odustati od svoje proročke službe i umrijeti. Ali Bog ga čudesnom hranom krijepi i daje mu snagu da nastavi dalje svoj proročki put. I danas se, kazao je don Marin, kao u vrijeme proroka Ilije, mnogi priklanjaju raznim lažnim božanstvima. To nas ne smije pokolebati. Trebamo poput Ilije biti ustrajni u vjeri, te poput njega tražiti i nalaziti snagu u Gospodinu koji nam je uvijek spreman pomoći na našem životnom putu.

Na kraju sv. mise župnik je svima čestitao blagdan sv. Ilije i zahvalio se svim sudionicima ovoga slavlja, a posebno se zahvalio predvoditelju slavlja don Marinu na nadahnutoj i poticajnoj propovijedi te onima koji su očistili i okitili crkvu i uredili okoliš za ovo slavlje te svome bratu koji je predvodio pjevanje. Pročitao je i blagdansku čestitku Kozičanina Branka Štulića iz Zagreba upućenu njemu, Kozičanima i svim sudionicima ovoga slavlja. U čestitki Branko je, između ostalog, u ime svih Kozičana zahvalio župniku fra Marku Bitangi za pastoralni rad u Kozici kroz proteklih petnaest godina i zaželio dobrodošlicu budućem župniku fra Duji Jukiću rodom iz Otoka kraj Sinja.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas656
Ovaj mjesecOvaj mjesec65864
UkupnoUkupno7608365

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 37