Održana molitvena hodnja kroz Bulić-Vukšić-Lišane

U spomen na 30 žrtava Domovinskog rata župe sv. Mihovil Lišane i 27. obljetnicu progonstva hrvatskih žitelja u subotu 21. srpnja 2018. održana je molitvena hodnja "Koracima nade u istinu" - Bulić, Vukšić, Lišane Ostrovičke.

Njegujući kulturu sjećanja deset godina za redom, obilježava se datum stradanja prvih hrvatskih žrtava stradalih od srpskih topničkih granata. Fra Mile Mamić i Josip Žulj - prvi hrvatski redarstvenik, poginuli su 17. srpnja 1991.g. u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića. Mještani župe sv Mihovil Lišane prisjetili su se i 27. obljetnice progonstva, te s posebnim pijetetom onih koji se nikada nisu vratili svojim kućama. U župi je poginulo 14 hrvatskih branitelja i ubijeno je 16 civila, svi žitelji su bili prognani, sve kuće zapaljene i osam crkava srušene  su do temelja.


Program je započeo ispred spomen-obilježja prvog poginulog branitelja 113. šibenske brigade Željka Čubrića u Buliću, nošenjem križa i molitvom Marijinog križnog puta. Hodnja obuhvaća dionicu od 12 kilometara, od Bulića-Vukšića-Lišana , uz crkvu sv. Kate do župnog groblja sv. Mihovila, gdje se molilo za poginule hrvatske branitelje i civile. Tijekom hodnje svi sudionici molili su krunicu i pjevali duhovne pjesme. Nakon dolaska u Lišane položeni su vijenci i upaljene svijeće ispred križa koji je podignut u dvorištu crkve sv Nikole Tavelića. Svetu misu služio je mjesni župnik fra Luka Banić .

Ova jubilarna deseta obljetnica u spomen stradavanja žrtava Domovinskog rata naše župe sv. Mihovila, nama je ovo dan kada se mi koji smo  ostali, povezujemo se s onima kojih više nema. Kao ljudi ne bismo trebali biti opterećeni koliko nas ima u koloni sjećanja, nego bismo trebali imati oči tih naših žrtava ispred sebe i imati osjećaj da nas oni uvijek gledaju s neba. Želimo da ovo ostane sjeme jer od samog početka hodnje glavna poruka je glasila „da mi posijemo sjeme i da ne pitamo tko će žeti“ - rekla je Ivana Haberle predsjednica Udruge žene u Domovinskom ratu-Zadar.

Organizatori: Udruga žene u Domovinskom ratu-Zadar, Općina Lišane Ostrovičke, župa sv. Mihovila,Udruga Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije, MO Bulić, MO Vukšić, KUD „Vukšić“, KUD „Sv. Nikola Tavelić“, DVD Lišane Ostrovičke i udruga „Naše ruke“.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas595
Ovaj mjesecOvaj mjesec65803
UkupnoUkupno7608304

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 33