Runovići: Proslava Gospe od Karmela

Proslava blagdana Gospe od Karmela, zaštitnice župe Runovići u godini 2018. koja je je u našoj Splitsko-makarskoj nadbiskupiji posvećena majkama i majčinstvu bila je pod geslom „Očinstvo i majčinstvo – dva lica roditeljskog poslanja“.

Na blagdan Gospe od Karmela, 16. srpnja 2018., jutarnju sv. misu u 8 sati slavio je i propovijedao župnik fra Mladen. U propovijedi je rekao da molimo Gospu od Karmela da čuva i zagovara naše majke i očeve da budu otvoreni obiteljskom zajedništvu i daru života te da nas obdari mladim majkama i očevima koji će odvažno živjeti sakrament ženidbe izgrađujući naš hrvatski narod i svetu Crkvu u njemu.


Pjevanje preko sv. mise na orguljama pratila je s. Ana Jukić, a s. Mariangela Todorić čitala je misna čitanja. Prije sv. mise vjernike su na otvorenom prostoru pored župne crkve ispovijedali fra Marko Babić, fra Frano Laco, don Mate Munitić i fra Nedjeljko Jukić.

Procesiju u kojoj se nosio kip Gospe od Karmela, zatim sv. misu u 10:30 sati na prostoru „Crkvine“ pored župne crkve predvodio je i propovijedao o. provincijal fra Joško Kodžoman. Uz o. provincijala u slavlju sv. mise suslavili su župnik fra Mladen Prolić, fra Kristijan Stipanović – imotski gvardijan, fra Zoran Kutleša, fra Marko Babić, fra Marko Bitanga, fra Nedjeljko Čarapić, fra Vinko Gudelj i don Vlade Mikrut.

O. provincijal na početku propovijedi osvrnuo se na uspjeh hrvatskih nogometaša na svjetskoj nogometnoj smotri u Rusiji. Čestitao je igračima, stručnom stožeru, kao i svim ljudima u Hrvatskoj koji vole svoju Domovinu i koji su za vrijeme natjecanja svojim navijanjem podržavali hrvatske nogometaše i tako im bili potpora na putu do ostvarenja povijesnog uspjeha.  Hrvatski nogometaši osvojili su srca i simpatije čitavoga svijeta, na što smo posebno ponosni. Tajna njihova uspjeha jest iskreno domoljublje, ali i pouzdanje u Gospodina Boga i Gospu, što su u svojim izjavama svima dali do znanja. Kao takvi naši su nogometaši poslali snažnu poruku cijelom hrvatskom narodu da je put našega sveopćeg uspjeha prije svega u zajedništvu svega naroda, ali i u poniznosti, požrtvovnosti, odgovornosti… Ljubav prema Domovini, ali i privrženost našim duhovnim vrijednostima još su se jednom pokazale kao snažan čimbenik koji može u našem čovjeku pokrenuti skrivene zalihe snage i ponosa. Upravo su te vrijednosti, prema mišljenju o. provincijala, čitavo vrijeme prvenstva donosile našim igračima onu potrebnu snagu i razliku na terenu, što ih je vodilo iz pobjede u pobjedu. Iz tog prelijepog iskustva i radosti,  koju su nam osigurali naši igrači, svi možemo štošta naučiti. Hvala im na tome!

Razmišljajući o poruci blagdana Gospe od Karmela, o. provincijal rekao je: „Proslava blagdana Gospe od Karmelaizraz je naše vjerničke svijesti da priznajemo, uvažavamo i cijenimo veličinu i zasluge Bl. Djevice Marije u sveukupnom Božjem djelu spasenja u Isusu Kristu. Znanje da bez Marije, bez njezina povjerenja u Gospodina Boga i njezine ljudske raspoloživosti, u svijetu ništa ne bi bilo isto, potiče nas kršćanske - katoličke vjernike da joj kao zahvalna djeca uvijek iznova kažemo: 'Hvala ti, majko Marijo, za svu tvoju brigu prema nama ljudima, kao i za tvoju blizinu i pomoć kojom nas pratiš kroz život.'Zagledani trajno u Mariju i dijeleći s Njom isto ono čvrsto pouzdanje u Gospodina Boga, zahvaljujući kojemu je i sama preživljavala i odolijevala svim životnim opasnostima i zamkama Zloga, opstali smo kao narod, sposobni u svakom životnom trenutku prepoznati opasnosti i skrivene namjere onoga i onih, koji ne zavrijeđuju povjerenje Marijine duhovne djece.“

Osvrćući se na aktualne društvene prilike, o. provincijal između ostaloga rekao je: „Kao društvo prolazimo kroz teško razdoblje. Sociološki, demografski, gospodarski, kulturni pa i religiozni pokazatelji potvrđuju nam svu dramatiku trenutka i prilika u kojima živimo. Gospa je naša nebeska Majka koja dobro poznaje čovjeka, njegov ljudski svijet, njegove radosti i žalosti. Kao i svaka druga odgovorna majka i majka Marija želi biti oslonac, snaga, pomoć, savjet… svakom svom djetetu.“

Izgovorivši pred kraj propovijedi molitvu Gospi od Karmela, o. provincijal zaključno je rekao: „Blagdanska tajna govori nam da je Gospodin Bog po Isusu Kristu postavio novi početak s nama ljudima, a u ostvarenju tog čudesnog Božjeg plana posebno je mjesto imala Bl. Djevica Marija koju slavimo i kojoj kao vjerna djeca zahvaljujemo.

Kip Gospe od Karmela nije samo jedna u nizu ponuda koje upotpunjuju duhovni mozaik vašega mjesta, dragi vjernici! On je prava Božja milost ovom mjestu i svim njegovim žiteljima. Mjesto Runovići ne bi bilo isto sa i bez Gospina lika kojega ovdje častimo.Stoga čuvajte svoju vjeru i predaju jer u tome vidim ključ našeg opstanka kroz burnu povijest, sadašnjost i, nadam se,  budućnost.“

U slavlju sv. mise posluživali su franjevački bogoslovi iz Splita, fra Ivan Novaković i fra Marko Pudar, a pjevanje je predvodio mješoviti župni zbor pod pratnjom gđe. Marije (Maje) Biočić, voditeljice. Prije sv. mise vjernike su ispovijedali fra Frano Laco, fra Željko Tolić i fra Jakov Udovičić.

Na kraju sv. mise župnik fra Mladen zahvalio je Gospodinu Bogu za ovogodišnju proslavu blagdana Gospe od Karmela, zatim je pozdravio okupljene Runovićane i hodočasnike iz susjednih župa. Zahvalio je o provincijalu fra Jošku Kodžomanu, svećenicima – franjevcima koji supredvodili trodnevnicu i ispovijedali vjernike te svima koji su pridonijeli proslavi blagdana Gospe od Karmela.

Večernju sv. misu u 19 sati slavio je propovijedao fra Nedjeljko Jukić. U propovijedi rekao je kako nas proslava Gospe od Karmela podsjeća na naš krsni savez s Gospodinom Bogom i na našu vjerničku odgovornost pred Njim. Preko sv. mise pjevanje na orguljama pratila je Marija Babić (Borkova), sudentica medicine u Zagrebu.

Proslavi blagdana Gospe od Karmela prethodila je trodnevnica, 19 sati sv. misa, a pola sata prije sv. mise molitva Gospina ruzarija  te mogućnost za osobnu ispovijed.

Prvi dan trodnevnice 13. srpnja (petak) sv. misu slavio je i propovijedao fra Josip Sušić, župnik Vinjana. Polazeći od Kristovih riječi iz evanđelja, „Budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi“ (Mt 10, 16), fra Josip je, između ostaloga, istaknuo vjernicima da budu mudri i dalekovidni misleći na svoju odgovornost pred darom vjere i spasenja.

Drugi dan trodnevnice 14. srpnja (subota) sv. misu slavio je i propovijedao fra Zoran Kutleša, župni i samostanki vikar u Imotskom, a suslavili su fra Nedjeljko Jukić i župnik fra Mladen. Na početku propovijedi fra Zoran je rekao kako nas Gospini blagdani uvijek okupljaju oko naše nebeskemajke Marije na molitvu i slavlje sv. mise te da kao vjernici trebamo ustrajati u vjeri u njezina sina, Isusa Krista.

Treći dan trodnevnice 15. srpnja (nedjelja), kada se u župi slavi svetkovina posvete župne crkve Gospe od Karmela, sv. misu u 8:30 sati slavio je župnik fra Mladen, a sv. misu u crkvi Sv. Ivana Krstiteljana Sebišini slavio je fra Nedjeljko Jukić. Popodnevnu sv. misu slavio je fra Marko Babić, istaknuvši vjernicima kako nas svetkovina posvete župne crkve podsjeća da smo kao vjernici hramovi Božji. Prije sv. mise vjernike su ispovijedali fra Kristijan Stipanović – gvardijan, fra Zoran Kutleša i fra Marko Babić

Kroz trodnevnicu crkva je bila ispunjena vjernicima iz župe te iz susjedne župe Zmijavci. Mnogi su se vjernici kroz trodnevnicu kao i na sam blagdan ispovijedili. Blagdan Gospe od Karmela i ove je godine okupio veliki broj Runovićana iz župe, raznih mjesta Lijepe Naše, svijeta te iz daleke Amerike.

Dan Općine Runovići proslavljen je 13. srpnja (petak). Predstavnici Općine Runovići predvođeni načelnikom gosp. Mariom Repušićem ispred središnjeg križa na novom groblju Sv. Mihovila postavili su vijenac i svijeće, a župnik fra Mladen predmolio je molitvu za pokoje hrvatske branitelje.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas790
Ovaj mjesecOvaj mjesec65998
UkupnoUkupno7608499

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 65