Proslava 50. obljetnice dolaska u Franjevačko sjemenište

Prije 50 ljeta, ujesen 9. rujna 1968., dobri Bog je pozvao 46 mladića i poslao ih u Franjevačko sjemenište u Sinju. Pozvani su, praćeni budnim okom svojih odgojitelja, kroz odgojne zavode Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, sjemeništa u Sinju, novicijata na Visovcu, klerikata u Makarskoj i Zagrebu, i kroz obrazovne ustanove Katoličke Crkve, praćeni bogatim znanjem svojih nastavnika, gimnazije u Sinju, bogoslovije u Makarskoj i Zagrebu, obukli franjevačko odijelo i položili jednostavne i vječne zavjete, završili gimnazijsku i filozofsko-teološku naobrazbu, primili red đakonata i prezbiterata. Nakon proslave mlade mise, a prema potrebama franjevačke Zajednice i mjesne Crkve, uputili smo se, jedan po jedan, svatko prema svojim sposobnostima, u službu propovijedanja Radosne vijesti prema Kristovu nauku.


I tako je, od prvoga susreta pozvanih prošlo pedeset ljeta privremenosti. Bilo je to zvono za ponovni zajednički susret odabranih. Prema dogovoru, na blagdan sv. Bonaventure, u subotu 14. srpnja 2018. u Potravlju, u župnom dvorištu. Kako je zaželio domaćin i župnik fra Stanko Dotur. U 11 sati okupljanje ispod cedra libanonskoga. Čavrljanje poput vrabaca na obližnjem marunu. U kratkom predahu, jer smo svi u isto vrijeme govorili i svi se razumjeli, pobrojili smo sve koji su bili među nama; spomenuli smo se onih koji su se vratili u svijet, i sada žive među nama u Čovjekovoj Zemlji; spomenuli smo se i onih koji su otišli pred mana obilježeni znakom Kristova križa, a sada žive u Božjem Nebu; prisjetili smo se i onih koji su željeli biti među nama, ali su, zbog pastoralnih obveza, ostali na djelatnim postajama; nismo zaboravili odgojitelje i nastavnike, provincijale i biskupe; spomenuli smo se, razborito, i svih koji su pristigli na 50. obljetnicu, ali ne abecednim redom, kako ih ovdje navodimo: fra Stanko Dotur, fra Dušan Džimbeg, fra Ante Branko Periša, fra Josip Šimić, fra Mate Topić, msgr. Martin Vidović, fra Marinko Vukman, fra Ante Vukušić. Spominjali bismo se mi i poduže, da nas, pjesmom, nije domaćin pozvao u župnu kapelu sv. Paškala.

Misno slavlje predvodio je naslovni nadbiskup ninski msgr. Martin Vidović, koji se u uvodnom obraćanju kolegama spomenuo starozavjetnih likova, koje je dobri Bog pozvao u određeno vrijeme u različite službe, i novozavjetnih poslanika, koje je Krist odabrao u službu nastavka otkupiteljske misije. Duhovnu misao, nakon misnih čitanja, nadahnuto je navijestio fra Josip Šimić, koji je, kao uzor, istaknuo mnoge likove franjevačkoga reda u službi evanđeoskoga propovijedanja. Apostolsko vjerovanje uvelo nas je u vjerničku molitvu u kojoj smo molili za sve koji su bili članovi našega Zbora, za žive i preminule kolege, odgojitelje i nastavnike, za dobročinitelje i roditelje. Okrijepljeni duhovnom hranom s Kristova oltara, nakon zahvalne pjesme i misnoga blagoslova, slijedila je fotografija za uspomenu.

Nakon misnoga slavlja, kako je domaćin najavio, prešli smo u župnu kuću na obiteljski objed. Bila je to poduža prigoda da se, uz posebnosti fratarske kuhinje, da slatkosti ne nabrajamo, ponovno prisjetimo dolaska u sjemenište, novicijat i bogosloviju; obrazovnih gimnazijskih i bogoslovijskih dana; da se prisjetimo i odgojitelja i nastavnika; da se, uz poneku šalu i osmijeh, pogledavajući sijede vlasi, prisjetimo kako smo, od 1986. do 2018., dakle, u pedeset ljeta, od nestašnih petnaestogodišnjaka tako brzo narasli do redovničkih i svećeničkih umirovljenika. Ali, nakon toga slijedio je uzdah: Bogu hvala i slava. I na kraju pozdravljenje: I dogodine.

Ovo je sastavio nazočni ljetopisac fra Ante Branko Periša, a ti, vrli čitaoče, kad ovo pročitaš, reci: Bog ih poživio; a kada koji od nas pođe iz Čovjekove Zemlje, ne zaboravi nam zaželjeti sretno putovanje u Božje Nebo.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas700
Ovaj mjesecOvaj mjesec65908
UkupnoUkupno7608409

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46