Ugljane: 41. obljetnica misništva

Na blagdan sv. Benedikta, zaštitnika Europe, 11. srpnja 2018. na svoj uobičajeni godišnji susret okupila su se braća koja su došla u Sjemenište g. 1966. i bila zaređena za svećenike prije 41 godinu, dio ih završio u Zagrebu i dio u Jeruzalemu. Ovoga puta našla su se na Ugljanima, kod kolege fra Nedjeljka Tabaka, koji je susret zapravo i organizirao te im i ne prvi put velikodušno otvorio vrata ne samo svoga srca nego i svoje kuće i crkve, kao i župe. Tabla kraj ceste na Ugljanima, koja prolaznike upućuje na sjedište župe, na jarku suncu oko 9 sati počela je usmjeravati i kolege na mjesto susreta.


Nakon što su se pozdravili, nazdravili i propitali za ”junačko zdravlje”, krenuli su u 10 sati u župnu crkvu sv. Ante, gdje su imali misno slavlje u zahvalu Bogu na daru poziva, odaziva i služenja na njivi Gospodnjoj. Predvodio ga je najviši među njima, fra Petar Lubina. U svojoj homiliji podsjetio je na razlog koji je utemeljitelja zapadnog redovništva potaknuo da je u mladosti napravio temeljit životni zaokret, napuštajući Rim i odlazeći u osamu. Gotovo sve što je vidio u Rimu, i na području društvenoga i crkvenoga života, bilo mu je više na sablazan negoli na izgradnju u duhu evanđelja. Stoga je, da ne izgubi sebe, ostavio gradsku buku i vrevu te se povukao, htio naći Boga i s njime se susresti, kako bi mogao svjesno i savjesno evanđelje provesti u život. S ondašnjim stanjem u Rimu usporedio je današnje stanje u zemlji i narodu Hrvata, navodeći nekoliko primjera iz života naše braće i hrvatskoga naroda koji su se izgubili uslijed svagdašnje trke i vreve i postali kamen spoticanja, propovjednik je okupljenu braću potaknuo na ispit savjesti, da vide gdje smo mi danas. Istaknuo je kako je situacija kad smo pošli u sjemenište i kad smo bili ređeni bila sasvim drukčija, ali potpuno jasna, a danas se gotovo sve promijenilo. Dobili smo slobodu i neovisnost, ali se Boga tjera iz svakoga kutka Lijepe naše na sve moguće načine pa se uslijed toga u društvu mnogi gube i ne znaju cilja. Ni mi nismo od toga imuni, utječe sve to i na nas. A Gospodin nas nije pozvao da se suobličimo svijetu u kojem živimo i radimo nego da budemo vođe njegova naroda i pokazujemo mu put prema nebeskoj Domovini. Sve nas to potiče da slijedimo primjer sv. Benedikta: da nam ne prođe dan a da se u njemu nismo povukli, zavirili u dubinu svoje duše i ispitali se jesmo li na pravom putu, jer nas je postavio da vodimo njegov narod. Ako pak izgubimo sebe, onda to ne možemo činiti.

U vjerničkoj molitvi sjetili smo se najprije naših duhovnih pastira koji su nam bili nadahnuće i poticaj da se nađemo na ovom putu, zatim svojih roditelja koji su nas u tom duhu odgajali, svih 36 koji su se 1966. našli pod Gospinim okriljem u Sinju, svih koji su nas odgajali i uzornim životom poticali da nastavimo na započetu putu, onih koji su nas napustili i krenuli drugim putem, onih koji su otišli pred nama u vječnu Domovinu, onih kolega koji rade na njivi Gospodnjoj kao i mi, svih pokojnika kojima imamo zahvaliti za primjer vjere i uzorna kršćanskog življenja koje nas je dovelo na ovaj put...

Po završetku misnog slavlja posjetili smo zajednicu ovisnika, koje su nas članovi srdačno dočekali na čelu s fra Nediljkom, koji zajedno s njima slavi i misu. Pokazali su nam prostorije i vrt, plodove rada ruku svojih, počevši od građevina koje su tako divno uredili do vrta u kojemu buja raznovrsno povrće. I sve to čine začinjajući višekratnom svagdanjom molitvom od ranoga jutra do spuštanja mraka i odlaska na počinak. Počastili su nas i svojim domaćim proizvodom, narančinim sokom.

Zadnja točka susreta bilo je opuštanje i okrjepa za fra Nediljkovim stolom. Zahvaljujući našem domaćinu, od aperitiva do kave bilo je svega u izobilju. Sve to bilo je pomiješano s vijestima o životu i radu svakoga pojedinoga od nas, o onome što nas pritom veseli i rastužuje, kao i o našim planovima.

Kad se sunce počelo spuštati s obzora, susret smo zaključili s dogovorom da se nadamo i dogodine u isto doba naći na istome mjestu, ako u međuvremenu ne dođe kakav prihvatljiviji prijedlog.

Uz stisak ruke i pozdrav do drugoga puta, zaputili smo se odakle smo i došli, kako bismo nastavili na slavu Božju zadaću koja nam je povjerena.

Susretu su nazočili:

Fra Stipica Grgat

Fra Petar Lubina

Fra Stipe Nimac

Fra Miljenko Odrljin

Fra Nedjeljko Tabak

Susretu nisu, iz objektivnih razloga, nazočili:

Fra Ivan Buljević

Fra Josip Grgić

Fra Luka Tomašević

Nazočnik

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1479
Ovaj mjesecOvaj mjesec18248
UkupnoUkupno7633126

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 95