Otok: Hodočašće u Rim, Asiz i Loreto

Protekli produženi vikend (21. – 26. lipnja 2018.), uokviren dvama državnim blagdanima, odabran je za hodočašće u Rim koje je župa Otok organizirala za svoje vjernike. Osim Rima, hodočasnici su u prvom danu svog putovanja posjetili Asiz, a na završetku i Loreto.


Predvođeni fra Jurom Hrgovićem, koji je od jeseni na ispomoći u našoj župi, krenulo je nas 55 župljana od župne crkve sv. Luke autobusom prema splitskoj trajektnoj luci u popodnevnim satima četvrtka, 21. lipnja 2018. Već nakon ukrcaja u brod prijenos utakmice Hrvatska – Argentina prikovao nas je za ekrane koji su se nalazili na nekoliko mjesta. Oduševljeno smo navijali, a pobjeda Hrvatske uljepšala nam je početak putovanja. Dok je brod uplovljavao u Anconu prepričavala se sinoćnja utakmica i ispijala jutarnja kava. Nakon prelaska granice sjeli smo u autobus i krenuli prema Asizu, gradu sv. Franje. Dok smo putovali mnogi su primjećivali kako je naša obala mnogo ljepša od talijanske, ali i da se u Italiji sva raspoloživa zemlja obrađuje, dok u Hrvatskoj to nije slučaj. Obilazak Asiza započeli smo posjetom crkvi sv. Damjana. U toj crkvi Franji je progovorio Krist s križa, a s njom je povezan i skromni samostan gdje je živjela sv. Klara i njezine sestre. Zadivila nas je jednostavnost, a u isto vrijeme i mističnost tog svetog mjesta koje je imalo važnu ulogu u životu sv. Franje, a osobito sv. Klare. Sljedeće je odredište bila bazilika sv. Klare. Pomolili smo se na Klarinom grobu za sebe i svoje obitelji i nastavili put ulicama Asiza. Posjetili smo crkvu koja natkriljuje rodnu kuću sv. Franje, prošetali glavnim asiškim trgom kojeg krasi Minervin hram, danas pretvoren u crkvu, i uskoro stigli do veličanstvene bazilike sv. Franje. Nakon zajedničkog obilaska ovog monumentalnog kompleksa ukrašenog brojnim vrijednim freskama iz Biblije i iz Franjina života i koje čuva Franjine zemne ostatke, dogovoreno je slobodno vrijeme za ručak, osobnu molitvu na Franjinu grobu, kupnju suvenira... U određeno vrijeme sišli smo u podnožje Asiza koje resi bazilika sv. Marije Anđeoske, unutar koje je mala crkvica Porcijunkula. Ta je crkvica za Franju imala posebno značenje jer je u njoj shvatio smisao vlastitog života, tu je primio prvu braću i u njoj htio dočekati sestricu smrt. Posjetom Porcijunkuli završili smo svoj posjet Asizu i krenuli prema Rimu gdje smo stigli predvečer.

Obilazak Rima započeli smo u subotu ujutro posjetom crkvi sv. Križa Jeruzalemskog od koje smo krenuli bazilici sv. Ivana Lateranskog, rimskoj katedrali, majci svih crkava, mjestu stoljetnog stolovanja papa. Uz nju je s jedne strane krstionica u kojoj su pohranjene kosti solinskih mučenika, a s druge crkva u kojoj je 28 stepenica posvećenih Isusovim hodanjem po njima jer su, prema predaji,zalaganjem kraljice Jelene dopremljeni u Rim iz Pilatove palače u Jeruzalemu. Hodajući ulicom Via Merulana, koja povezuje ovu rimsku baziliku sa bazilikom Svete Marije Velike, na broju 124 navratili smo i u samostan sv. Ante čija je bazilika u središtu sveučilišta „Antonianum“, koji nosi ime po sv. Anti, a centralno je učilište franjevačkog reda. U vrhu ulice neposredno pred bazilikom sv. Marije, uvučena je drevna crkva Santa Prasssede, urešena predivnim mozaicima, značajna i po tome što je u njoj ostatak stupa za koji je bio vezan Isus prilikom bičevanja u Pilatovu dvoru. Tu smo također ušli. Posjetom bazilici Sv. Marije Velike uz koju je povezana ustanova blagdana Gospe Snježne, završen je jutarnji dio prvog dana obilaska Rima i bilo je slobodno vrijeme. Poslijepodnevni obilazak sadržavao je posjet crkvi sv. Petra u okovima, Koloseumu, rimskom Forumu, tom središnjem trgu vječnog grada sa brojnim ostacima koji upućuju na njegov nekadašnji sjaj. U dnu trga je golemi bijeli spomenik naziva „Oltar domovine“, a uz njega franjevačka crkva „Ara coeli“. Do dolaska autobusa uspjelo se takođernaći nešto slobodnog vremena.

Nedjeljno jutro bilo je rezervirano za posjet Vatikanu: zajednički obilazak bazilike sv. Petra i kripte koja krije ostatke Konstantinove bazilike i grobnice brojnih papa. Preostalo vrijeme do molitve Anđeo Gospodnji moglo se upotrijebiti za uspon na kupolu sv. Petra, sudjelovanje na sv. misi, kupnju suvenira, pisanje i slanje razglednica vatikanskom poštom... U podne smo, u zajedništvu sa brojnim hodočasnicima, predvođeni sv. ocem Papom, izmolili molitvu Anđeo Gospodnji kojoj je prethodila redovita Papina kateheza kojom nas je učvrstio u vjeri polazeći od evanđeoskog teksta mise današnje nedjelje. Osnaženi blagoslovom koji nam je Papa podijelio i okrijepljeni jelom za vrijeme pauze, krenuli smo ulicom Via Conciliazione prema Anđeoskoj tvrđavi, potom smo prešavši Anđeoski most redom posjećivali najslavnije rimske trgove i najpoznatije njegove znamenitosti kao što su: Piazza Navona, Panteon, Fontana di Trevi, Piazza di Spagna... ova šetnja i kratki boravak na svakom od mjesta učinili su da osjetimo bilo Rima. Zaključni dio današnjeg dana bilo je slavlje sv. mise u hrvatskoj crkvi Sv. Jeronima. Misno slavlje predvodio je fra Jure, a srdačnu dobrodošlicu poželio nam je rektor crkve,prečasni Božo Radoš koji nas je upoznao sa važnošću ove crkve za Hrvate. Obradovala nam se i pozdravila nas je i s. Emanuela Radnić, naša Otočanka koja je ovdje na službi.

U ponedjeljak ujutro posjetili smo katakombe sv. Kalista i baziliku sv. Pavla izvan zidina i uputili se prema Ankoni. Pred samom Ankonom uzdiže se svetište Loreto, čija bazilika prema kršćanskoj tradiciji natkriljuje kućicu svete nazaretske obitelji. Razveselio nas je posjet i ovom svetištu u kojem se zaista osjeća blizina Boga koja se očitovala u zemaljskom životu njegova Sina i Svete Obitelji.

Uskoro je trebalo poći u luku pa na brod za Split, gdje smo uplovili u utorak ujutro, 26. lipnja. Mnogo se dojmova skupilo u ovih nekoliko dana. Rim nas je uistinu oduševio svojom poviješću koja se zrcali iz njegovihgrađevina,trgova, ulica... To je grad spomenik iposjet njemu ostavi trag u svakom tko ga posjeti, trag antičkog, kršćanskog, srednjovjekovnog sjaja koji prožme ljudski duh i ponese ga u ta prošla vremena kako bi, bar na kratko, postao (su)dionik života civilizacije koja je u temeljima kulture i našega doba.

Zahvalni smo Bogu što nas je obdario ugodnim vremenom za vrijeme cijelog putovanja i našim domaćicama, časnim sestrama, čiju gostoljubivost preporučujemo svima koji će u budućnosti hodočastiti u Rim.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1801
Ovaj mjesecOvaj mjesec1801
UkupnoUkupno7616679

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53