Trstenik: Otvorenje „Jubilejske godine“ i zavjetovanje u OFS-u

U nedjelju, na svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja 2018., na Trsteniku u Splitu obilježena je 40. obljetnica (24. lipnja 1978. – 24. lipnja 2018.) odobrenja Pravila Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) koje je papa Pavao VI. odobrio 24. lipnja 1978. Apostolskim pismom „Seraphicus Patriarcha“.

Tom prigodom upriličeno je slavlje trajnoga i privremenog zavjetovanja te primanja u Mjesnom bratstvu Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“.


Na kraju slavlja proslavljeno je otvorenje „jubilejske godine“, unutar OFS-a „Blagovijest“, Split – Trstenik koja se slavi od Svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja 2018. do svetkovine sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja 2019. kada će biti zatvorena „jubilejska godina“.

Misu je predslavio fra Domagoj Runje, OFM, gvardijan.

Primljene su u OFS: Ana Burić, Alenka Madžar i Marica Palčok; privremeno zavjetovane: Meri Ćaleta, Dijana Skelin i Zrinka Pejković, te trajno zavjetovana: Maja Duspara.

Zavjete je, u ime Crkve i OFS-a, primila Mira Maslov, OFS, ministra, a fra Stipe Nimac, OFM, duhovni asistent potvrdio. Ulogu svjedoka za vrijeme trajnog i privremenog zavjetovanja vršili su Snježana Glibotić Burica, OFS, tajnica i Mladen Knezović, OFS, povjerenik za formaciju.

Na slavlju su sudjelovali i predstavnici Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita: OFS „Sv. Frano“, Split – Obala, OFS „Gospa od Pojišana“, Split – Pojišan, OFS „Sveta Obitelj“, Split – Sukoišan i OFS „Gospa od zdravlja“, Split – Dobri.

Za vrijeme slavlja pjevao je Veliki zbor crkve Presvetoga Otkupitelja (Split – Trstenik) pod ravnanjem gospodina Pere Prosenice, zborovođe.

Fra Domagoj je u propovijedi istaknuo mjesto i ulogu sv. Ivana Krstitelja u svom vremenu i prostoru u kontekstu Povijesti spasenja. Isus o njemu kaza da između rođenih od žene ne usta veći od njega. Što je to što sv. Ivana čini tako velikim da je od samoga Isusa zaslužio ovakvu pohvalu? Odgovor na to pitanje krije se u samom Ivanu, u njegovu odnosu prema Bogu, prema vlastitom životu, prema svom proročkom pozivu i prema ljudima koji su ga okruživali.

Vidio je jasno svoju misiju Isusovog (Mesijinog) preteče. Kada je Isus došao, Ivan u njemu prepoznaje Jaganjca Božjega koji oduzima grijehe svijeta. Svoje učenike šalje da idu za njim. Govorio je: „On treba da raste a ja da se umanjujem“ (Iv 3, 30). „Ja nisam dostojan odriješiti mu remenje na obući“ (Lk 3, 16). Teško je naći snažniji i izražajniji primjer poniznosti i poslušnosti Bogu.

Tko god se, poput Ivana, trudi rasti i jačati duhom, tko god u pustinji, u osami vlastitoga srca gradi svoj osobni odnos s Bogom u poslušnosti i poniznosti, on je velik.

Fra Domagoj napomenuo da su sv. Ivanu bili slični i sv. Franjo Asiški i sluga Božji fra Ante Antić čije ime nosi Franjevački samostan na Trsteniku u Splitu. Sv. Ivan, sv. Franjo Asiški i sluga Božji Ante Antić svojim postojanjem i djelovanjem te svjedočenjem, snažnim primjerom poniznosti i poslušnosti Bogu ukazivali su na Boga, na njegovu dobrotu i ljubav, svjedočili su svoje proročko poslanje u svom vremenu i svom prostoru... uvijek i zauvijek oslanjajući se na Božju ljubav i dobrotu te na nju ukazivali svojim svjedočkim životom.

Ivanov lik poručuje i Franjevačkom svjetovnom redu „Blagovijest“, svjetovnim franjevkama i svjetovnim franjevcima: bit ćemo veliki ako smo Bogu odani, ako sve što jesmo i što činimo, jesmo i činimo kao svoje poslanje od Boga s nakanom da ljude upućujemo na pravoga Spasitelja Isusa Krista, na njega koji je Jaganjac Božji koji oduzima grijehe svijeta, zaključio je fra Domagoj.

Mira, OFS, mjesna ministra zahvalila je ovim riječima: „Draga braćo i sestre u Kristu, uime Vijeća OFS-a 'Blagovijest', svih drugih članova istoga OFS-a i u svoje osobno ime želim izreći svoju ljudsko-kršćansku i franjevačku zahvalnost. Zaštitnik ovoga Mjesnoga bratstva OFS-a je 'Blagovijest'. Svake godine slavimo naš blagdan 25. ožujka. Tada tradicionalno, priređujemo slavlje 'uvođenja' i 'zavjetovanja'.

Zašto onda ove godine slavimo na svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja? Zato jer mi svjetovni franjevci na ovaj datum obilježavamo 40. obljetnicu odobrenja Pravila OFS-a. Papa Pavao VI. 24. lipnja 1978. Apostolskim pismom 'Seraphicus Patriarcha' odobrio je obnovljeno Pravilo OFS-a koje dokida i zamjenjuje prethodno Pravilo pape Leona XIII. (1883.).

U Pismu odobrenja, 24. lipnja 1978. papa Pavao VI. napominje „Serafski otac sv. Franjo Asiški, tijekom svoga života i nakon dragocjene smrti, ne samo da je premnoge pridobio da služe Bogu u redovničkoj obitelji koju je osnovao, nego je također potaknuo broj laika da, koliko je to u svijetu moguće, uđu u njegove ustanove. I doista, da se poslužimo riječima Pija XI., našega prethodnika, čini se da nije bilo nikoga, u kome su se slika i evanđeoski oblik života Krista Gospodina pokazali vjernijima i življima nego u Franju. Stoga je onaj koji je sebe nazivao Glasnikom velikoga Kralja s pravom bio nazvan drugim Kristom, jer se društvu svojih suvremenika i budućim naraštajima pokazao kao ponovno oživjeli Krist; to je razlog što on danas živi pred očima ljudi i što će i ubuduće uvijek živjeti“. (...) Zaista se radujem što se 'franjevačka karizma' još uvijek čuva na dobro Crkve i ljudske zajednice i u ovo doba, u kojem krivudaju tolika prilagođavanja nauka, promiču tolika nagnuća koja odvajaju duše od Boga i višnjih stvari“, zaključuje papa Pavao VI. u svojem Pismu.

Obnovljeno Pravilo OFS-a, temeljeno na smjernicama Drugoga vatikanskog koncila, ukazuje na dva težišta: prvi, vraćanje na izvore, na duhovno iskustvo Franje Asiškoga i pokorničke braće i sestara koje je on nadahnjivao i vodio; drugi, pozornost na Duha Svetoga u znakovima vremena.

Draga braćo i sestre u Kristu zahvalna sam Gospodinu za ovaj obljetnički i povijesni dan te za današnje slavlje. Zahvaljujem Gospodinu za sestre koje je danas darovao Mjesnom bratstvu Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, pozivajući ih da u svijetu žive Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista po primjeru sv. Franje Asiškoga. Vjerujem i nadam se da ćemo i sljedeće godine imati slavlje uvođenja i zavjetovanja. Vjerujem i nadam se da ćemo, vođeni poticajima i snagom Duha Svetoga, jačati i svjedočiti krjepostima i povećati se brojem.

Zahvaljujem također Franjevačkoj obitelji samostana Sluge Božjega oca fra Ante Antića (Split – Trstenik) na čelu s fra Domagojem Runjom. Dragi fra Domagoju, hvala Vam za predslavljenje današnjega slavlja i za sadržajnu i aktualnu propovijed. Hvala Vam za Vašu otvorenost i blizinu jer Vi činite da za kuću (Franjevački samostan na Trsteniku), koju smo pronašli ovdje, možemo reći: „Dobro nam je ovdje biti!“

Hvala fra Stipi Nimcu, duhovnom asistentu Mjesnoga bratstva OFS-a „Blagovijest“ za njegovu požrtvovnost, nesebičnost, podršku, strpljenje, povjerenje, za darovano vrijeme, za učenje u vjeri...

Posebna hvala našim obiteljima koji imaju razumijevanja za naš poziv i poslanje u Franjevačkom svjetovnom redu.

Hvala i našem Velikom zboru crkve Presvetoga Otkupitelja, ovdje na Trsteniku i gospodinu Peri Prosenici, zborovođi. Obogatili su naše slavlje.

Isto tako, hvala sestri Snježani Glibota Burica i bratu Mladenu Knezoviću koji su vršili službu svjedoka za vrijeme zavjetovanja kao i čitačima Marici Palčok i Jasminki Stazić, te ministrantima (fra Dani Marku Čuli, bogoslovu, fra Herve Tumanaru, bogoslovu, fra Anti Davoru Landikušiću, bratu).

Hvala prisutnim predstavnicima/-cama Mjesnih bratstava OFS-a grada Splita koji nas potiču i učvršćuju u uskrsnoj vjeri, nadi i ljubavi!

Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremi ovoga našega slavlja!

Hvala i Vama, draga braćo i sestre u Kristu, za Vašu prisutnost!

Svoju zahvalu završavam molitvom sv. Franje: „Gospodine, neka mi se duša odaleči od svega što je pod nebom i neka me obuzme vatrena i slatka snaga tvoje ljubavi: da umrem od ljubavi ljubeći tebe koji si umro od ljubavi ljubeći mene!“

Poslije zahvalne riječi ministre Mire gvardijan fra Domagoj uputio je svoju čestitku slavljenicama i svim članovima Mjesnog bratstva OFS-a „Blagovijest“.

Nakon slavlja bio je Agape koji su pripremili članovi Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“!

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2167
Ovaj mjesecOvaj mjesec72161
UkupnoUkupno7614662

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51