Bristivica: Proslava sv. Ivana Krstitelja

U nedjelju, 24. lipnja 2018., procesiju i euharistijsko slavlje prigodom proslave sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe Bristivica, predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman. Slavlje je započelo u 11 sati procesijom oko crkve i groblja, a zatim je nastavljeno svetom misom.

U svojoj se propovijedi o. Provincijal osvrnuo na prigodna blagdanska čitanja, naglasivši ulogu i značaj kako starozavjetnih proroka u životu Izabranog naroda, jednako tako i ulogu novozavjetnih navjestitelja Radosne vijesti, poput sv. Pavla i evanđelista Luke, koji je upravo posebnu pozornost poklonio okolnostima rođenja sv. Ivana Krstitelja. Bog svoj narod, kroz čitavu povijest spasenja, nikada nije ostavljao bez svojih posebnih glasnika. Vjerujemo, naglasio je o. provincijal da je i naše današnje vrijeme jednako značajno te da Bog i danas pronalazi načine i sredstva da nam uputi svoju blagotvornu riječ u vremenu u kojem ne manjka ni radosti ni žalosti. Makar je starozavjetni narod Božji u Bibliji često opisan kao tvrdokoran i neposlušan, ipak je u konačnici bio u stanju, spoznati prave razloge svoga stanja. Tolike patnje, trpljenja, progonstva nisu se događala jer je Bog tako želio, već jer je narod prethodno odbacio Boga i okrenuo mu leđa. Danas, kada slavimo Rođenje sv. Ivana,  pravi je trenutak  za zapitati se koji su to razlozi, zbog koji se mi, kao pojedinci i narod, nalazimo u tako bijednom stanju. Kao što su proroci pozivali na obraćenje i mi smo danas pozvani  vratiti se svome Bogu, otvoriti mu vrata svoga srca i svojih domova. Život bez Boga, život u neposluhu Njegovoj Riječi vodi nas u propast, nezadovoljstvo i uvijek nove nesreće, kojima ne naziremo kraja. Sv. je Ivan, nastavio je o. Provincijal, očiti znak da je Bogu sve moguće. On je plod ustrajne molitve svojih pobožnih roditelja. Iznad svih očekivanja i mimo svih nadanja, rodio se od već ostarjelih roditelja, koji su ga brižno odgajali kako bi čitavom svijetu predstavio Onoga kojega su svi iščekivali – Spasitelja Isusa Krista. Najavljujući skorašnji susret s Mesijom, Ivan je pozivao narod na obraćenje, pozivao ga je da učine životni zaokret. Nisu li i nama danas potrebni slični zaokreti, nismo li i mi danas pozvani prigrliti Istinu, ili ćemo i nadalje živjeti u grijehu i s lažima, upitao se o. provincijal? Jesmo li i koliko otvoreni za Istinu ili radije obitavamo u svijetu punom laži i prevara?  Trebamo li propasti, mi, naše obitelji, čitavi narod, prije nego li se ponovno vratimo k Bogu? Jesmo li uopće otvoreni za Istinu ili nam više gode laži? Ivan je prorok koji stoji na razmeđu dvaju svjetova. Trebamo li i mi kao naraštaj takve proroke ili smo već odavno postali dovoljni samima sebi, upitao se zaključno o. provincijal, pozivajući sve nazočne da mole za svećenike, poslanike Božje, kako bi mogli što vjernije i časnije izvršavati svoje poslanje upravo po primjeru sjajnog poslanika Božjeg, sv. Ivana Krstitelja.

Križ, na početku procesije, nosio je Ante Brkan, barjak Drago Borić, a kip sv. Ivana Krstitelja nosili su Ivan Marić, Ivan Ćudina, Ivica Odak i Ivan Ćudina.  Litanije za vrijeme procesije u čast sv. Ivana Krstitelja pjevao je Joško Ćudina. Za vrijeme procesije bio je blagoslov na četiri mjesta. Čitanja za vrijeme mise pročitali su Jelena Zulim i Renato Odak, a psalam je otpjevao Joško Ćudina. Zbor, pod vodstvom Mira Miše, predvodio je pjevanje za vrijeme mise. Ozvučenje je pripremio Ante Ćevanić. Oko oltara služili su ministranti pod vodstvom Ante Zulima. U organizaciji slavlja sudjelovao je i remeta Ivica Bošković.

Na kraju slavlja župnik je zahvalio provincijalu fra Jošku Kodžomanu koji je prvi put predvodio slavlje sv. Ivana u Bristivici, fra Juri Brkanu te svim župljanima koji su na bilo koji način, svojim radom ili darovima, sudjelovali u pripremi za ovo slavlje. Posebno je zahvalio župljanima iz Prapatnice koji toga dana nisu slavili svetu misu u Prapatnici nego su se pridružili slavlju u Bristivici. Svima je čestitao svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika župe, i zaželio radostan nastavak slavlja u obiteljima.

Nakon završne pjesme i blagoslova, bilo je, uz prigodni domjenak, kratko druženje vjernika s o. Provincijalom.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2408
Ovaj mjesecOvaj mjesec14166
UkupnoUkupno7629044

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 77