Rim: Fra Ivan Vuletić postigao licencijat

Dana 25. lipnja 2018. godine fra Ivan Vuletić na Papinskom Sveučilištu Gregorijana, na Facoltà di Storia e Beni culturali della Chiesa postigao je licencijat iz crkvene povijesti.

Tema licencijatskog rada glasi Fr. Paolo Silov, un caso scomodo. Le fonti archivistiche tra due estremi: il martire, oppure l’ustascia infame?, pod vodstvom prof. dr. Sergia Tanzarelle.

Kratki prikaz teme licencijatskog rada:

„Slučaj Silov“ obilježen je, s jedne strane, dugovremenom šutnjom, nametnutom ili ne, koja je trajala nešto više od 50 godina.Šutnji kojoj je jedan od glavnih objektiva taj da: „postoje stvari koje se ne smiju dirati i problematizirati“ teme, spisi, dokumenti...koji trebaju biti „daleko od očiju javnosti“i sukladno tome uzrokovala je da na određeni način, kroz više od pedeset godinanjenogtrajanja,ovaj tragični dogadaj bude dijelom ili potpuno zaboravljen od šire javnosti ili pak njegovo pogrešno shvaćanje, namjerno skrivanje, u krajnjem slučaju manipuliranje s njim.S druge, pak, strane „slučaj Silov“ obilježen je i jednom hagiografsko-negativnom manualistikomu kojoj dominira princip pojednostavljivanja kompleksnosti problema  i koja nudi „institucionalno čitanje“ prošlih događaja, kako pozicije Crkve u Hrvata za vrijeme Drugog Svjetskog rata, pa tako onda i ove tragične smrti, nudeći čitatelju već pripremljene naočale kroz koje se samo treba uvjeriti u stvari koje su „same po sebi jasne i koje nema smisla dovoditi u pitanje“.No, one su „jasne i tako očite“, jer nam ih netko prezentira kao takve.

Ovaj pak rad slijedi povijesno-kritičku metodu.

Predmet rada nije osoba fra Pavla Silova, nije niti njegova smrt, niti nekakava rekonstrukcija posljednjih trenutaka njegove smrti s ciljem da se vide motivi i uzroci iste te se donese nekakav „istiniti sud“.Povijest kako takva ne posjeduje mogućnost da vrati u život onu tragičnu noćfra Pavlove smrti. Prema tomepreminulu osobu, ostavljamo izvan predmeta rada da bi se u potposvetili analizi izvještaja o njegovoj smrti  poteklih iz različitih pera i različito motiviranih što je u svakom slučaju puno drugačije ukoliko ih s pravom možemo podvrgnuti jednoj sveobuhvatnoj i detaljnoj kritici. U svakom slučaju po prvi put se široj javnosti nudi arhivska građa koja govori o tragičnom slučajuiz 1942., pažljivo prepisana, prevedena i analizirana kritičkimznanstvenim aparatom, popraćena komentarom u kojem se je nastojalo dovesti u pitanje upravo one „jasne i vidljive činjenice“ na kojima inzistira spomenuta manualistika.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1697
Ovaj mjesecOvaj mjesec1697
UkupnoUkupno7616575

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51