Prva sjednica područnog vijeća OFS-a i FRAME

Zajednička sjednica Područnog vijeća OFS-a i Područnog vijeća FRAME Zadarsko-šibenskog područnog bratstva održana je u nedjelju, 17. lipnja 2018. u dvorani Franjevačkoga samostana sv. Ante Padovanskoga u Šibeniku na Šubićevcu.

 

Područno vijeće Zadarsko-šibenskoga područnog OFS-a „Sv. Nikola Tavelić“ (Zadar) čine:

 • Svemirka Matić, OFS, ministra, MB OFS-a „Gospa od Ružarija“ , Drniš
 • Marko Perić, OFS, zamjenik ministre, MB OFS-a „Sv. Frane“, Zadar
 • Marija Vukušić, OFS, tajnica, MB OFS-a „Gospa od Ružarija“, Drniš
 • Ljiljana Vidošević, OFS, blagajnica, MB OFS-a „Sv. Frano“, Šibenik
 • Zvjezdana Rados, OFS, povjerenica za formaciju, MB OFS-a „Sv. Frano“, Zadar
 • Anita Močić, OFS, povjerenica za FRAMU, MB OFS-a “Gospa od Ružarija“, Drniš
 • Josipa Slavica, predsjednica područnog vijeća FRAME, FRAMA, Šibenik-Šubićevac
 • Marija Baričević, OFS, vijećnik, MB OFS-a „Sv. Elizabeta Ugarska“, Novalja (Pag)
 • Hrvoje Šteko, OFS, vijećnik, MB OFS-a „Sv. Frane“ Zadar
 • Fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata
 • MB OFS-a „Blagovijest“ , Split-Trstenik
 • Fra Augustin Kordić, OFMConv, područni duhovni asistent, MB OFS-a „Sv. Frano“, Šibenik
 • Fra Božo Sučić, TOR, područni duhovni asistent, MB OFS-a „Gospa od Ružarija“, Preko (Ugljan)

 

Područno vijeće Zadarsko-šibenske područne FRAME čine:

 • Josipa Slavica, predsjednica, FRAMA, Šibenik – Šubićevac
 • Paško Zoričić, podpredsjednik, FRAMA, Šibenik – Gospa van grada
 • Josipa Zoričić, tajnica, FRAMA, Šibenik - Gospa van grada
 • Matea Perković, voditeljica formacije, FRAMA, Drniš
 • Ana Matić, blagajnica, FRAMA, Šibenik - Šubićevac
 • Fra Ivan Lukač, OFM, područni duhovni asistent (župa Sv. Ilija, Kljaci)
 • Fra Ivan Penava, OFMConv, područni duhovni asistent (župa Sv. Petar, Šibenik-Vidici)
 • Anita Močić, OFS, područna povjerenica za FRAMU, MB OFS-a „Gospa od Ružarija“, Drniš

 

Gosti, koji nisu bili članovi područnog vijeća OFS-a i FRAME, na sjednici bili su fra Josip Repeša, OFM, područni duhovni asistent Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva FRAME i fra Mario Radman, OFM, (gvardijan i župnik) duhovni asistent, Mjesno bratstvo OFS-a  „Sv. Ante Padovanski“ (u osnivanju), Šibenik-Šubićevac i duhovni asistent, FRAMA, Šibenik-Šubićevac.

Oni su pozvani da svojim iskustvom s FRAMOM potaknu promidžbu OFS-a i FRAME u Zadarsko-šibenskom područnom bratstvu.

Neki članovi Područnog vijeća OFS-a i FRAME nisu sudjelovali na sjednici iz opravdanih razloga i zbog već preuzetih obveza. Isti su se i ispričali.

Na početku sjednice sve je prisutne pozdravila Svemirka Matić, OFS, područna ministra OFS-a i Josipa Slavica, predsjednica područne FRAME, i zaželjele dobar i plodonosan rad.

Fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata održao je duhovni nagovor. Fra Stipe se poslužio riječima Benedikta XVI. koje su dio filma „Zvona Europe“ (Bells of Europe, 2012.). Film govori o odnosima između kršćanstva, europske kulture i budućnosti Starog kontinenta. Benedikt XVI. u svom razgovoru za taj film predlaže kršćansku antropologiju („čovjeka obuzetog ljubavlju Božjom, čovjeka čiji razum proširuje vjera, društveno odgovornog čovjeka zahvaljujući dinamici ljubavi, primljenoj i darovanoj u ljubavi“) i iznosi tri razloga nade za današnjeg čovjeka Europe: prvi, „činjenica da je čežnja za Bogom, traženje Boga duboko upisano u ljudsku dušu i da ona ne može nestati. Uistinu, može se neko vrijeme zaboraviti na Boga, odstraniti ga, zanimati se za nešto drugo, ali Bog nikada ne može iščeznuti. Puka je istina ono što veli sveti Augustin, da su ljudi nemirni sve dok ne nađu Boga. Taj nemir postoji i danas. Nada je dakle u tome da se čovjek uvijek iznova, tako i danas, okreće prema Bogu“; drugi, činjenica da je „Evanđelje Isusa Krista, vjera u Krista jednostavna istina, a istina ne stari. I nju se može neko vrijeme zaboraviti, mogu se iznaći nove stvari, može ju se odstraniti, ali ni ona ne može nestati. Ideologijama je vrijeme određeno. Izgledaju čvrste, neodoljive, ali nakon izvjesnog razdoblja istroše se, ponestane im snage, jer im nedostaje duboka istina. Ideologije su čestice istine, ali one se na kraju istroše. Naprotiv, evanđelje je istinito i stoga se ne može istrošiti. U svim se povijesnim razdobljima očituju njegove nove protege, očituje se njegova novost u odgovoru na zahtjeve srca i ljudskog razuma, koji može hoditi u istini i u njoj se naći. Stoga sam čvrsto uvjeren da će doći novo proljeće kršćanstva“; treći nalazimo u opipljivoj činjenici da taj nemir i danas zahvaća mlade. Mladi su mnogo toga vidjeli, ponude ideologija i konzumizma, ali i u svemu vide prazninu, ništa ih ne zadovoljava. Čovjek je stvoren za beskonačno. Ograničenost ne zadovoljava čovjeka. A osjećamo da se baš u mladim naraštajima iznova budi taj nemir, mladi su nemirni, iznova se otkriva ljepota kršćanstva. Nije to jeftino kršćanstvo, na popust, nego radikalno i dubinsko. Čini mi se da istinska antropologija potvrđuje da će doći do novih buđenja kršćanstva, a to i činjenice potvrđuju izrijekom: duboki je to temelj. To je kršćanstvo. Ono je istinito, a istina uvijek ima budućnost“.

Fra Stipe je, nadalje, napomenuo da je generalni ministar OFS-a Tibor Kauser objavio na XV. redovnom Generalnom kapitulu OFS-a (Rim, 4.-12. studenoga 2017.) proslavu jubilarne godine (24. lipnja 2018. – 24. lipnja 2019.) u kojoj će se obilježiti 40. obljetnica odobrenja Pravila OFS-a koje je papa Pavao VI. odobrio 24. lipnja 1978. Apostolskim pismom „Seraphicus Patriarcha“. (Završna poruka XV. Redovnog generalnog kapitula Franjevačkog svjetovnog reda, Rim, 11. studenoga 2017.). Isto tako, spomenuo je fra Stipe „Pismo četvorice generalnih ministara Franjevačke obitelji (OFM, OFMConv, OFMCap, TOR)“ u povodu službene predaje Pravila koje je odobrila Sveta Stolica (Rim, 4. listopada 1978.), istaknuli su da Crkva predaje Pravilo kao putokaz za život po svetom evanđelju. „jedan od stožera željene obnove jest povratak na izvore, na duhovno iskustvo Franje Asiškoga i pokorničke braće i sestara koje je on nadahnjivao i vodio. Drugi stožer jest pozornost na Duha Svetoga u znakovima vremena“.

Fra Stipe je zaključio duhovni nagovor jednim citatom: „Nitko više nije isti nakon što se upozna sa sv. Franjom Asiškim“ (Gilbert Keith Chesterton, 1874.-1936.).

Rasprava na sjednici područnih vijeća OFS-a i FRAME vodila se uglavnom oko ove teme: OFS i FRAMA nisu dvije odvojene i paralelne Zajednice (odvojena i paralelna Bratstva). Za pravilne stavove posezalo se za Smjernicama OFS-a i FRAME. Posebno za ovim smjerokaznim brojevima „Statuta Hrvatskog nacionalnog bratstva FRAME, Zagreb 2016. br. 1-5.: „1. Franjevačka mladež (FRAMA) je bratstvo mladih katolika koji se osjećaju pozvanima od Duha Svetoga da žive Evanđelje u bratstvu, u svjetlu poruke sv. Franje Asiškoga, u krugu Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i njegove duhovnosti, otkrivajući i produbljujući vlastiti poziv, sudjelovanjem u različitim crkvenim i društvenim inicijativama i aktivnostima; 2. FRAMA pripada Franjevačkoj obitelji kao sastavni dio OFS-a te Pravilo OFS-a odobreno od pape Pavla VI. smatra dokumentom koji nadahnjuje rast vlastitoga kršćanskog i franjevačkog poziva, kako u osobnom životu tako i u bratstvu, potvrđujući taj odabir obećanjima koja se obnavljaju svake godine; 3. Zbog njezine pripadnosti Franjevačkoj obitelji odgovornost za duhovnu i pastoralnu asistenciju Franjevačkoj mladeži povjerena je Prvome franjevačkom redu i Trećemu samostanskom redu sv. Franje, a za bratsku animaciju FRAME Franjevačkome svjetovnom redu; 4. FRAMA je ustrojena u bratstva na različitim razinama: mjesnoj, područnoj i nacionalnoj. Svako od tih bratstava, u pravilu, treba biti u odnosu s odgovarajućim bratstvom OFS-a; 5. Nacionalno bratstvo FRAME djeluje prema općem crkvenom pravu, Generalnim konstitucijama OFS-a i ovom Statutu, koji je odobrilo Nacionalno vijeće OFS-a.“

Na kraju su članovi Područnog vijeća OFS-a i FRAME Zadarsko-šibenskog područnog bratstva donijeli ove zaključke:

 1. Područni OFS i područna FRAMA neka održe, jednom godišnje, zajednički područni kapitul ili zajedničku sjednicu područnih vijeća;
 2. Svake godine, u prigodi devetnice i svetkovine sv. Nikoli Taveliću (14. studenoga), zaštitniku područnog bratstva, područni OFS i područna FRAMA hodočaste u nacionalno svetište sv. Nikoli Taveliću, u Šibenik;
 3. Neka Područno vijeće OFS-a i FRAME zajednički čine, u prigodi blagdana Sv. Elizabete, organizaciju dijakonijskog i karitativnog djelovanja („Kruh sv. Elizabete“);
 4. Neka članovi Konferencija područnih i mjesnih duhovnih asistenata OFS-a i FRAME, zajedno organiziraju i priređuju zajedničke susrete članova.

Na kraju sjednice svi članovi jednoga i drugoga područno vijeća suglasili su se da su ovakve sjednice i susreti nasušno potrebni radi poznavanja i radi personalne i interpersonalne komunikacije te da su vrlo korisne i učinkovite za evangelizacijsko djelovanje.

Svemirka Matić, OFS, područna ministra i Josipa Slavica, predsjednica područne FRAME svim  prisutnima zahvalile su na konstruktivnoj raspravi i donesenim zaključcima. Jedna i druga posebno su zahvalile domaćinu Mariu Radmanu, OFM, i fra Josipu Repeši, OFM,  koji su bili gosti na ovoj sjednici dvaju područnih vijeća.

Poslije sjednice bio je Agape koji su pripremili domaćini, članovi mjesnoga bratstva OFS-a „Sv. Ante Padovanski“ (u nastajanju) i članovi mjesne FRAME, Šibenik – Šubićevac.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2187
Ovaj mjesecOvaj mjesec72181
UkupnoUkupno7614682

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 70