Kolaudacija obnovljenih orgulja u samostanskoj crkvi u Makarskoj

U nedjelju, 17. lipnja 2018. godine, u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Makarskoj bilo je veoma svečano. Povod slavlju bila je kolaudacija obnovljenih orgulja u samostanskoj crkvi. Točno u 9 sati, dok su zvuci obnovljenih orgulja pred mnoštvom vjernika ispunjali samostansku crkvu, započelo je svečano misno slavlje koje je predvodio makarski gvardijan fra Ante Čovo. Na samom početku gvardijan je blagoslovio obnovljene orgulje, a potom nastavio s misnim slavljem. Za vrijeme mise pjevanje je predvodio mješoviti zbor župe Gospe od Zdravlja iz Splita pod ravnanjem fra Stipice Grgata uz orguljsku pratnju s. Zorislave Radić. U koncelebraciji su sudjelovali svećenici fra Božo Lovrić i fra Ante Jurić.

EUHARISTIJSKO SLAVLJE

ORGULJE                                INTRODUCTION  (L. Boëllmann)

ULAZNA PJESMA                    HVALI GOSPODINA

W. A. MOZART

MISSA BREVIS  IN  D  KV 194

KYRIE

GLORIA

SANCTUS

AGNUS DEI

OTPJEVNI PSALAM                 DOBRO JE SLAVITI GOSPODINA

DAROVNA PJESMA                 USKLIKNITE BOGU(J. Vrhovski)

PRIČESNA PJESMA                AVE VERUM (C. Saint-Saëns)

UZMITE JEDITE

POPRIČESNA PJESMA            ALELUJA (G. F.Händel)

Pozavršetku mise uslijedio je skraćeni koncert na orguljama, odnosno kolaudacija obnovljenih orgulja.Glazbene brojeve za kolaudaciju pripremila je orguljašica s. Zorislava Radić djelima majstora iz različitih epoha orguljske literature: J. S. Bacha, M. Pachelbela, D. Scarlattia, W. A. Mozarta i L. Boëllmanna.

  1. J. Pachelbel                       KORAL  D dur
  2. D. Scarlatti                         SONATA   G dur
  3. J. S. Bach                          PRELUDIUM   G dur

Poslije tolikih godina „šutnje“, ovim koncertom su svi nazočni imali prigodu i nesvakidašnji ugođaj za uho i srce ponovno čuti milozvučni zvuk kraljice svih instrumenata. Nakon glazbenih brojeva gvardijan fra Ante Čovo uzeo je riječ i zahvalio se najprije Bogu, a onda svim dobročiniteljima koji su doprinijeli obnovi ovoga instrumenta. Posebnu zahvalnost uputio je orguljaruVidu Kalebiću najvećem dobročinitelju u obnovi samostanskih orgulja. Kao završnu skladbu zbor Gospe od Zdravlja otpjevao je Aleluja (G. F. Händel) i time označio kraj svečanosti i misnog slavlja. Slavlje se nastavilo ručkom za sve uzvanike u  samostanskoj blagovaonici.

******

Današnje orgulje u franjevačkoj crkvi u Makarskoj stare su preko stotinu godina. Prvotno su bile nabavljene za franjevačku crkvu Gospe od Zdravlja u Splitu. Naručene su u radionici čeških orguljara braće Rieger iz Jägendorfa (op. 1337),  a postavljene su u spomenutoj splitskoj crkvi 1906. godine. Kada su 1961. godine u istoj crkvi u Splitu postavljene nove orgulje (Kaufmann, Beč), Riegerove orgulje su prenesene u makarski samostan. Od tada, a vjerojatno i otprije, osim povremenih servisnih intervencija na njima nije učinjena prava obnova, tako da su orgulje s vremenom sve više propadale i postale gotovo neuporabljive. Istina, bilo je želje da ih se generalnom obnovom opet vrati u prvobitno stanje i funkciju, no ništa se stvarno nije učinilo.  Tek će nakon 1012 godine od njihove izrade, zauzetošću današnjeg gvardijana fra Ante Čove doći do temeljite obnove. Rad na obnovi trajao je gotovo godinu dana. Može se reći da su ovim zahvatom stare Riegerove orgulje u makarskom samostanu opet „oživjele“. Nakon što im je vraćen prvotni sjaj i ljepota zvuka, moći će kroz daleku budućnost valjano poslužiti svojoj svrsi te liturgijskim slavljima podariti onu svečanost koju samo one to mogu.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1779
Ovaj mjesecOvaj mjesec1779
UkupnoUkupno7616657

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 93