U Sinju proslavljen blagdan sv. Ante

Katolici s radošću i osobitom pobožnošću 13. lipnja slave blagdan sv. Ante Padovanskog, franjevca koji je nasljedujući primjer Isusa Krista postao poznat u narodima i zemljama diljem svijeta. Vjernici Sinja i drugih mjesta koja su u sastavu najveće župe u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji od davnine rado hodočaste u crkvu na blagdan Sveca cijeloga svijeta, kako bi njegovom nebeskom zagovoru preporučili sebe i svoje obitelji, a osobito najmlađe članove. Njihova pobožnost osigurala mu je u sinjskoj crkvi i oltar, koji se nalazi nasuprot oltara sv. Franje Asiškog, pa se i tako očituje duhovna povezanost dvojice velikana Franjevačkog reda.


Župljani su u velikom broju i ove godine obavili pobožnost „13 utoraka sv. Anti“, koja je započela 20. ožujka, a završila 12. lipnja 2018. Zanimljivo je da se kroz to vrijeme izmijenilo 13 propovjednika koji nose ime u čast sv. Ante Padovanskog, što je vjerojatno jedinstven primjer na području Hrvatske. S ponosom i vjerničkom odanošću propovijedali su o svome Zaštitniku, a na misna slavlja dolazili su ljudi iz svih mjesta cetinskog kraja. Različite župne grupe animirale su liturgijska slavlja, doprinoseći ljepoti i skladu poznate pobožnosti.

Osobito svečano u Svetištu Gospe Sinjske bijaše tri dana uoči blagdana, kada se Svečev kip – ukrašen mnogim cvjetovima, osobito ljiljanima – izlaže na čašćenje vjernicima. A u srijedu, 13. lipnja, u crkvi su slavljene 4 svete mise. Najviše vjernika, među njima osobito djece i mladih, došlo je na večernje euharistijsko slavlje, kojim je na samostanskom oboru predsjedao fra Ante Akrap, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Koncelebrirali su gvardijan Petar Klapež, župnik Perica Maslać i župni vikar Antonio Mravak. U asistenciji su bili ministranti i franjevački sjemeništarci, a liturgijsko pjevanje animirao je pjevački zbor odraslih. Neka od djece izvela su prigodne recitacije. Po završetku misnoga slavlja, izmoljena je posvetna molitva sv. Anti Padovanskom, a potom su svećenici okupljene vjernike poškropili blagoslovljenom vodom. Mnogi od njih, osobito djeca, ponesoše svojim domovima ljiljane, a mnogo je onih koji su tog dana učinili obiteljsku fotografiju.

Svetac cijeloga svijeta i dalje će zagovarati narod Sinja i Cetinske krajine, koji mu često upravljaju svoje molitve pred njegovim oltarom u samostanskoj crkvi.

Fotografije

 

Pretraži sadržaj

Najave

13. prosinca: Lišane: VI. formacijski susret OFS-a

**********

15. prosinca: Brist - Božićni koncert

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1949
Ovaj mjesecOvaj mjesec29568
UkupnoUkupno6444185

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 62 

Administrator

franodoljanin@gmail.com