Izborni kapitul i pohod OFS-u Blato-Vela Luka

Redoviti izborni kapitul Mjesnoga bratstva Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blažena Marija Propetog Isusa Petković“, Blato-Vela Luka, na kojem se biralo Vijeće Mjesnoga bratstva OFS-a na mandat od tri godine (2018.-2021.), održan je pod predsjedanjem Mile Šuto, OFS, područne ministre i u nazočnosti fra Stipe Nimca, OFM, predsjednika Konferencije područnih duhovnih asistenata u subotu, 26. svibnja 2018. u dvorani svetišta „Bl. Marije Marije Propetog Isusa Petković“, Blato (Korčula).


Mjesno bratstvo OFS-a „Bl. Marije propetoga Isusa Petković“ pripada Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“, sa sjedištem u Splitu. Područno bratstvo OFS-a broji 24 Mjesna bratstva s 550 trajno zavjetovanih članova. Na tom području OFS-a zastupljene su sve četiri jurisdikcije (OFM, OFMConv, OFMCap i TOR).

Župa Svih Svetih u Blatu (Korčula) duhovno je hranište Crkve u Blaćana koja uvijek njeguje i promiče vrsnosti kršćanskog djelovanja putem svojih revnih suradnica i suradnika okupljenih u bratovštini „Svih Svetih“ i bratovštini „Sv. Vincence“ pod zaštitom Srca Isusova. Uz ove bratovštine vjernika već više od 138 godina djeluje i Treći red sv. Franje, danas Franjevački svjetovni red (OFS).

Posebno treba istaknuti i 98 godina duhovnog i prosvjetiteljskog djelovanja i življenja s Blaćanima Družbe Kćeri Milosrđa, Trećeg samostanskog reda Sv. Franje koju je osnovala članica Franjevačkog svetovnog reda u Blatu, Marija Petković, današnja Blaženica (Na poticaj dubrovačkog biskupa mons. Josipa Marčelić, na svetkovinu Blagovijesti g. 1919., Marija je postavila temelje svoje buduće redovničke zajednice. Na svetkovinu sv. Franje Asiškoga g. 1920., u župnoj crkvi Svih Svetih, tijekom svečanog euharistijskog slavlja, obuklo je redovničko odijelo prvih šest sestara Kćeri Milosrđa. Isti je dubrovački biskup na temelju pravila Trećeg reda sv. Franje, posebnim spisom g. 1928. kanonski ustanovio redovničku zajednicu biskupijskog prava. Tri desetljeća kasnije, 6. prosinca g. 1956. zajednica je dobila papinsko priznanje i ujedno odobrenje konstitucija. G. 2003. 17. svibnja, zemni ostatci službenice Božje svečano su preneseni iz Rima u novo svetište u Blato, a 6. lipnja iste godine, papa Ivan Pavao II. pohodio je Dubrovnik i proglasio blaženom Mariju Propetog.).

Treći red sv. Franje, odnosno Franjevački svjetovni red utemeljen je na Korčuli 1898. godine. Međutim, zaslugom o. Vicka Tomašića (rodom iz Smokvice) gvardijana franjevačkog samostana Svetoga Križa na Badiji u vremenu između 1880. i 1884. godine na Badiji je u članstvo Trećeg reda primljeno (činom oblačenja) po nekoliko žena iz Smokvice i Blata. Prema pisanju don P. Poše) (…) udruga kao takova bila je u Blatu formalno ustanovljena 1889. god. Stoga, može se pretpostaviti kako su u Blatu trećorednice djelovale od 1880. do danas, što je punih 130 godina.

Godine 1897. na Badiju je, od provincijala o. V. Tomašića upućen o. Bernard Mijolin sa zadaćom da nastavi započeto djelo širenja franjevačkog Trećeg reda, ponajprije po korčulanskim mjestima. Prihvativši tu zadaću, od tada je neumorno radio na širenju trećoredstva i ustrojstvu organizacija po mjestima. Njegovom zaslugom i zalaganjem ondašnjeg blatskog plebana i prečasnog kanonika don Ivana Šemana u Blatu je ustanovljen Treći red (1898.)

Prateći dokumentaciju vidi se da je broj članova rastao i da je aktivnost bila redovita. Tako je 1933. Red brojio 314 članova, odnosno braće i sestara, od čega 250 članica i 64 člana.

I bez obzira što su u međuvremenu braće i sestre napuštale ovaj svijet, broj članova se neprekidno povećavao, pa je 1940. godine ukupno bilo 464 člana. Po obnovljenom imeniku.

Duhovnu asistenciju i brigu o trećoredcima u Blatu koji se spominju u zapisnicima kao redoviti upravitelji i koji su zaslužni za franjevačko bratstvo su: o. Vicko Tomašić (1880.-1884.) kao gvardijan samostana sv. Križa na Badiji a kasnije kao provincijal franjevačke provincije Sv. Jerolima, o. Bernard Mijolin, o. Anastazije Pavelin, o. Dane Zec, o. Pavao Dodić, o. Lovro Velnić, o. Lav Krivić, o. Ilar Lukšić, o. Franjo Vlašić, o. Jerko Valković, o. Pero Vrebac, o. Jerko Penava, o. Ivan Lelas i dr. (Franjevci-opservanti oblikovali su tijekom 15. st. svoje dvije vikarije – zadarsku i dubrovačku, koje su god. 1517. proglašene “provincijama”, sa sjedištima u Zadru i Dubrovniku. Konačno pak, god. 1889., te dvije naše priobalne franjevačke provincije bile su sjedinjene u današnju jedinstvenu “Franjevačku provinciju sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, sa sjedištem u Zadru”).

Osim množine zaslužnih članica i članova FSR u Blatu Bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda može biti ponosno što je iz njihove sredine poniklo dosta redovnica Družbe Kćeri Milosrđa. Dakako da najveću čast čini, ne samo za Blato nego za cjelovitu duhovnu vojsku sv. Oca Franje naša današnja blaženica Marija Propetoga Isusa Petković. Ona je pristupila Trećem redu sv. Franje 9. 12. 1917. godine (oblačenje) i upisana je u Imenik članova Trećeg Pokorničkog Reda Sv. Oca Franje u Župi Blato na str. 284. pod rednim brojem 33. Pristup je svojim potpisom potvrdio o. Izidor Kamalić. Marija se zavjetovala služiti i promicati Pravila sv. Franje 16. 3. 1919. godine. Uz njezino ime u Imeniku… stoji napomena: Otišla u samostan. Međutim, i prije je Marija pokazivala čvrstu povezanost u trećoredstvu, o čemu svjedoče Zapisnici sa trećoredskih skupština iz prve polovice 1918. godine (3. ožujka, 7, travnja, 5. svibnja i kasnije). (usp. Arhiv Franjevačkog svjetovnog reda „Bl. Marija Propetog Isusa Petković“, Blato-Vela Luka; usp., Nikola Mirošević, Franjevački svjetovni red u Blatu u okruženju Družbe Kćeri Milosrđa, Zagreb, 2010.).

Program izbornog kapitula odvijao se u dva dijela: prvi, - predizborni dio, i drugi, - izborni dio.

Prvi (predizborni) dio

Pozdrave su uputili Mila Šuto, OFS, područna ministra, Niljana Borčić, OFS, ministra Mjesnoga bratstva OFS-a „Bl. Marija propetoga Isusa Petković“, i s. Janja Jurman, CFM, duhovni asistent istoga Bratstva te fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata.

Izvješće o životu i radu u proteklom mandatu podnijela je Niljana Borčić, OFS, ministra, koje je jednoglasno usvojeno.

Mila, OFS, područna ministra održala je predavanje „Vođenje i animiranje – osnovni elementi upravljanja OFS-om“, a fra Stipe je održao duhovni nagovor „Dva stožera obnove OFS-a: 1. Povratak na izvore (na duhovno iskustvo Franje Asiškoga i pokorničke braće i sestara; 2. Pozornost na Duha Svetoga u znakovima vremena“.

Drugi (izborni) dio

Izborni dio kapitula započeo je zazivom Duha Svetoga i čitanjem biblijskoga teksta koji ističe Isusovo „načelo služenja braći i sestrama“ (Iv 13, 1-17). Potom je slijedio izbor prema odredbama Generalnih konstitucija OFS-a (GK čl. 76-80).

Jasna Šabić, OFS, područna blagajnica, predložena je i izabrana za tajnicu kapitula, a za brojače glasova Andrea Tabain, OFS i Marija Šeparović, OFS.

Izabrani su na trogodišnji mandat 2018.-2021.:

Vesna Žuvela, OFS, ministra

Tereza Oreb, OFS, zamjenica ministre

Niljana Borčić, OFS, tajnica i zastupnica na Područnom kapitulu

Katica Pecotić, OFS, blagajnica

Andrea Tabain, OFS, povjerenica za formaciju

Anđelka Grbić, OFS, povjerenica za informacije

Član Mjesnoga vijeća OFS-a je i s. Janja Jurman, CFM, duhovni asistent

Nakon izbora izabrani su potvrdili svoje franjevačko zvanje i svoju spremnost na služenje te zajednički izrekli molitvu.

Nakon potvrde svoga franjevačkoga zvanja i svoje spremnosti na služenje novoizabranih fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata, podijelio je svima blagoslov našega oca sv. Franje (Obrednik OFS-a, br. 18.).

Poslije Izbornog kapitula obavljen je i upriličen Bratski i Pastoralni pohod Mjesnom bratstvu OFS-a „Blažena Marija Propetog Isusa Petković“, Blato-Vela Luka. Pohoditelj Bratskoga pohoda je Mila Šuto, OFS, područna ministra, a pohoditelj Pastoralnoga pohoda fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik konferencije područnih duhovnih asistenata.

„Svrha je, kako bratskog tako i pastoralnog pohoda, oživjeti evanđeoski franjevački duh, osigurati vjernost karizmi i Pravilu, pružati pomoć životu bratstva, jačati vez jedinstva Reda i promicati njegovo što djelotvornije uključivanje u Franjevačku obitelj i Crkvu.“ (Generalne konstitucije, Bratski i Pastoralni pohod, čl. 92-95). Ovdje čl. 92. br. 1.)

Na kraju slavlja Izbornog kapitula, Bratskog i pastoralnog pohoda bio je Agape koji su pripremili članovi Mjesnoga OFS-a.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2446
Ovaj mjesecOvaj mjesec14204
UkupnoUkupno7629082

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 95