Novaci s Trsata posjetili novake na Visovcu

Od utorka navečer, 22. svibnja do petka ujutro, 25. svibnja, jedanaest novaka sa Trsata zajedno sa svojim meštrom fra Tomislavom Faletarom i domeštrom fra Ljubom Sesarom posjetilo je novake s Visovca.


U kasnim poslijepodnevnim satima utorka novaci su došli na Visovac. Nakon pozdravljanja, smjestili su se po sobama, a potom je uslijedila zajednička večera u 19 h. Poslije večere uslijedilo je druženje uz razgovore, šetnju po Visovcu, ribarenje,… Prvi dan posjeta završio je molitvom Povečerja u 21.30 h.

U srijedu, 23. svibnja, u 7 h molila se Jutarnja molitva iz Časoslova, a nakon molitve Svetu misu slavio je fra Tomislav Faletar, meštar trsatskih novaka. Nakon doručka automobilima se krenulo u grad Šibenik. Prvo odredište za razgledavanje i molitvu bilo je Svetište i Župa Gospe Van Grada. Potom je uslijedilo razgledavanje i obilazak katedrale sv. Jakova i nacionalnog svetišta Sv. Nikole Tavelića koje čuvaju franjevci konventualci. Oko 13 h na Visovcu je bio ručak, a poslijepodne je bio predviđen posjet Skradinskom Buku ( slapovi Krke). Po povratku na Visovac oko 17 h izmoljena je Večernja i Služba čitanja. U 18 h bila je večera. Ostatak dana neki novaci su proveli u šetnji po Visovcu, meditaciji u crkvi, a nekolicina je na TV gledala utakmicu.

Četvrtak, 24. svibnja, bio je predviđen za razgledavanje dva grada: Imotski i Sinj. Nakon Jutarnje molitve i Službe čitanja automobilima se krenilo za Imotski. Po dolasku u Imotski Svetu misu slavio je fra Jure Jurić Šimunović, meštar visovačkih novaka. U 12. 30 h uslijedio je ručak zajedno s fratrima iz samostana. Nakon ručka fra Kristian Stipanović, gvardijan samostana, župnik i magistar postulanata ukratko je objasnio povijest samostana i župe Imotski, pokazao samostasku zbirku te je novake odveo na Modro jezero. Oko 15 h krenilo se za Sinj. Tamo je novake i odgojitelje dočekao fra Antonio Mravak, župni vikar. Fra Antonio je najprije novacima predstavio povijest samostana i župe te povijest štovanja Čudotvorne Gospe Sinjske. Pokazao je i samostanski muzej. Novaci su potom imali vremena za osobnu molitvu i samostalno razgledavanje samostana, crkve i grada. U 18.30 h novaci su sudjelovali na svibanjskoj pobožnosti zajedno s narodom. Nakon večere, oko 19.30 h iz Sinja se krenilo za Visovac.

U petak, 25.svibnja, nakon svete mise i doručka gosti s Trsata krenuli su natrag u svoj novicijat.

Ovaj posjet novaka dio je tradicije obaju novicijata, a za cilj ima što bolje upoznavanjei novaka i odgojitelja, ali i razmjenu iskustava. Svaka Provincija ima svoje posebnosti i različitosti. Nounatoč tomu svi smo pozvani upoznati jedni druge jer „ smo svi jedno u Kristu Isusu“ (usp. Gal 3, 28)

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas945
Ovaj mjesecOvaj mjesec17714
UkupnoUkupno7632592

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53