Zavojane: Obilježen 'FRA KARLOV DAN'

U utorak, 22. svibnja 2018., u župi Zavojane obilježen je 'FRA KARLOV DAN' - 75. godišnjica mučeničke smrti zavojanskog župnika fra Karla Ćuluma. Svetu misu predvodio je župnik fra Marko Bitanga. Uz njega i vjernike iz župe i okolnih mjesta na slavlju su sudjelovali časni brat fra Frano Botica te još sedmorica svećenika: fra Ante Čovo, makarski gvardijan, fra Ivica Omazić, župnik Vrgorca, don Jozo Čirko, župnik Vojnića i Šipovače, don Marin Marčić, župnik Muća Donjeg, fra Ivan Čupić, župnik Mirlović Zagore, fra Milan Ujević, ispovjednik u Drnišu, fra Pavao Vučković, ispovjednik u Sinju.


U propovijedi fra Marko se osvrnuo na fra Karlov život i njegovu mučeničku smrt. O fra Karlu, istaknuo je, svi župljani, koji su ga poznavali, govorili su mu sve najbolje. Pričali su mu da je bio miran, dobar, odmjeren čovjek i svećenik, da je svima pomagao, koga bi god sreo, od djeteta do starca, svakome bi se lijepo javio i sa svakim bi srdačno popričao te da se isključivo bavio svojim svećeničkim radom, tj. da se nije priklanjao ni jednoj političkoj opciji ili pokretu. Sigurno je i fra Karlo imao svojih ljudskih slabosti i grijeh, koje nisu uočavali ti njegovi župljani ili su ih pozaboravljali. Ali sve te njegove slabosti i grijehe isprala je njegova mučenička krv. Zbog čega je mučen? Zbog svoga svećeništva. Premda je bio, kako svjedoče njegovi župljani odmjeren i miran, kao svećenik morao je podignuti svoj glas protiv zla koje su u njegovoj župi činili mjesni komunisti. I podigao je svoj glas protiv toga zla i to u crkvi, s ovog svetog mjesta. Fra Marko je kazao da mu je o tome najbolje svjedočanstvo dao partizan i komunist Ante Jelaš Čučin. Zar je fra Karlo mogao šutjeti kada su na prijekom sudu u njegovoj župi u zavojanskoj školi na smrt osudili djevojku Mariju Grgić, ili uglednog čovjeka, trgovca Matu Marinovića, ili majku Katu Jukić, majku Terezu Ančić i njezina sina Nikolu, mesara Mirka Jukića, kod kojeg su se bili udružili, ili trgovce Jozu Pivca Košu i Nikolu Pivca Džajku, koji je bio invalid, slijep na jedno oko i tolike druge. Likvidirali su ih na razne načine i na nepoznatim mjestima i do danas se ne zna gdje počivaju njihovi zemni ostatci. Njihova se imena nisu smjela spominjati, a njihove obitelji bile su izložene pljački i trajno obilježene kao neprijateljske. Članovi tih obitelji trebali su se posebno dokazivati i s njima surađivati kako bi sa sebe skinuli taj neprijateljski žig koji su im utisnuli. Spomen ploča u čast tom prijekom sudu, na kojem je i fra Karlo osuđen, podignuta je na zavojanskoj školi 1974. g. Možda je to jedina spomen ploča na cijelom svijetu podignuta u čast prijekom sudu, kazao je fra Marko. Na kraju je istaknuo da zla koja su se dogodila u prošlosti u ovom našem kraju nikako nas ne smiju nadahnjivati na zlo i želju za osvetom, već da nas trebaju nadahnjivati na dobro. Događaj, koji se dogodio prije 75. godina, radi kojega smo se danas sabrali u crkvi, bio je negativna prekretnica u ovoj župi. Mnogi, koji su na bilo koji način sudjelovali u fra Karlovu ubojstvu i ubojstvu drugih nevinih žrtava, poprskani njihovom nevinom krvlju, udaljili su se od Boga i crkve. Ovo slavlje neka bude i već jest preokret u pozitivnom smislu. Neka ovim slavljem poraste naša vjera u Boga i ljubav prema njemu i svakom čovjeku.


Na kraju sv. mise fra Marko je zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom slavlju, a posebno vrgorskim pjevačima koji su i ove godine predvodili pjevanje. Zazvao je na sve Božji blagoslov i zagovor Male Gospe Zavojanske i zavojanskog župnika mučenika fra Karla.

Fra Karla su mjesni komunisti u predvečerje 25. svibnja 1943. godine dočekali u zasjedi pred župnom kućom, uhitili ga, uveli u župnu kuću u kojoj su ga stravično mučili i ubili. Tijelo su mu bacili u nepoznatu jamu, a krivnju za njegovo ubojstvo prebacili su na druge. Župnu kuću, u kojoj su ga mučili i ubili, zapalili su 1956. godine, a 1961. svoje laži o fra Karlovu životu i ubojstvu utisnuli su u spomen ploču koju su postavili na ogradni zid župne crkve u Zavojanima.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas761
Ovaj mjesecOvaj mjesec17530
UkupnoUkupno7632408

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 69