Split: Područni seminar za formaciju OFS-a

U samostanu Sv. Frane u Splitu u subotu, 19. svibnja 2018., održan je područni seminar za formaciju u organizaciji područnih vijeća područnih bratstava OFS-a zadarsko-šibenskog i splitsko-dubrovačkog. Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Vladimir Vidović,OFM Conv, predsjednik konferencije nacionalnih duhovnih asistenata a u koncelebraciji su bili fra Stipe Nimac,OFM, predsjednik konferencije područnih duhovnih asistenata i fra Krunoslav Kemić,OFM Conv, duhovni asistent mjesnog bratstva sv. Frane Split.


Sam seminar za formaciju moderirala je Angela Koštro, OFS,područna voditeljica formacije u splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu. Nakon pozdrava koje su uputile Mila Šuto i Svemirka Matić područne ministre obaju bratstava i fra Stipe Nimac u ime konferencije područnih duhovnih asistenata, sestra Štefica Kralj, OFS, održala je predavanje na temu „Uloga i zadaća vijeća u vođenju i animiranju bratstva“. Imajući na umu da je OFS javno vjerničko društvo pod okriljem Crkve cilj nam je dostići ideal da svojim životom svjedočimo svoju pripadnost franjevačkoj obitelji. Osjetiti radost bratstva znak je da smo na pravom putu. Da bi ostvarili te ciljeve treba službe prihvaćati odgovorno, davati sebe i na kraju po prestanku službi prenijeti znanja na nove članove vijeća da bi što prije i kvalitetnije mogli nastaviti rad za dobro bratstva.

Svi članovi vijeća imaju odgovorne službe no duhovni asistent je onaj koji na neki način ima odgajateljsku ulogu, odgovoran je za duhovni život osobito za rast u franjevačkoj duhovnosti.

Također je važno istaknuti i ulogu bratskog animatora za Framu koji svojim zalaganjem treba premostiti generacijski jaz, uspostaviti svojevrsni balans između članova OFS-a i Frame. Na kraju svog izlaganja sestra Štefica je zaključila da bratski život počinje onda kada mi prestajemo biti pojedinci a postajemo osobe, kada njegujemo odnose. Identitet se stječe životom u bratskim odnosima.

Danijela Rebac,OFS, nacionalna povjerenica za formaciju održala je predavanje na temu „Trajna formacija u mjesnom bratstvu“. Cilj trajne formacije je postići što vjernije življenje života na temelju smjernica zajednice kojoj pripadamo. Život u franjevačkom bratstvu obvezuje vjernika laika živjeti Evanđelje,iznova se oduševljavati u traženju žive Kristove slike. Formacija braće i sestara započeta u ranim razdobljima franjevaštva nastavlja se kroz susrete,druženja,razmjenu iskustava i samo ako se svakom pojedinom razdoblju posveti odgovarajuća pažnja donosi plodove. Treba činiti ono što Bog od nas očekuje,usavršavati svakodnevno svoju ljudsku,franjevačku i kršćansku dimenziju na način da se posvetimo dubljem molitvenom i sakramentalnom životu,boljem zbližavanju s Crkvom,upoznavanju sv. Franje i drugih franjevačkih svetaca,služenju u apostolatu milosrđa i života u društvu te na koncu sudjelovanjem u životu bratstva. Trajnim zavjetovanjem tek započinje naš hod u formaciji,u izgradnji samih sebe a time i bratstva. Bratstvo živi od susreta koji mogu biti različitog karaktera i na različite načine osmišljeni bilo kao skupštine, duhovne obnove, karitativne akcije i sl. Trajna formacija koja se provodi po naputcima nacionalnog povjerenstva za formaciju je važna jer se kroz određeni vremenski period zaokruži pojedina cjelina ali svako bratstvo s vijećem na čelu zadržava pravo procijeniti vrijeme i okolnosti te u skladu s tim raditi na formaciji članova. Duh Sveti je glavni odgovorni djelatnik trajne formacije ali mi moramo biti pozorni,raspoloživi,otvoreni i poučljivi,biti spremni suobličiti se s Kristom da bi Ga mogli pokazati i prenijeti drugima.

Fra Vladimir je zaključujući ovaj susret istaknuo da je OFS red, što često pada u drugi plan. Ne doživljavamo težinu riječi „RED“ i upravo poslanje vijeća jest naglašavati to u mjesnim bratstvima,naglašavati da Pravilo,GK i Evanđelje mora biti glavni kriterij našeg življenja. Svjedoci smo ne blagonaklonog pogleda na katolike i vjernike ali mi ne smijemo pasti pod utjecaj relativizma nego živjeti svoje kršćanske i franjevačke vrijednosti. Učvršćeni i osnaženi u vjeri živjeti pravi smjer u ovom modernom svijetu prepunom iskušenja i opasnosti.

Nakon okruglog stola s predavačima pri čemu su braća i sestre pokazali veliki interes za brojna pitanja važna za život u bratstvu uslijedio je zajednički ručak za koji su se pobrinula braća i sestre iz MB Sv. Frane Split u suradnji sa svećenicima istoimenog samostana na čemu im svesrdno zahvaljujemo.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas862
Ovaj mjesecOvaj mjesec17631
UkupnoUkupno7632509

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 72