Zagreb: Predstavljanje knjige fra Miroslava Modrića 'Fra Vjenceslav Bilušić i Kustodija Svete Zemlje'

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, u Dvorani bl. Alojzija Stepinca, 15. svibnja 2018. god. predstavljena je knjiga fra Vjenceslav Bilušić i Kustodija Svete Zemlje. Predstavili su je: dr. sc. Nino Raspudić, doc. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Boris Havel, doc. na Fakultetu političkih znanosti, na istom Sveučilištu u Zagrebu i autor knjige dr. sc. fra Miroslav Modrić.


U ime Sveučilišta predstavljače i skup pozdravio je i kratko uveo u predstavljanje rektor Katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić. Potom je riječ uzeo dr. sc. Nino Raspudić i dao presjek knjige. U Prvom dijelu knjige, reče Nino, autor donosi ulogu franjevaca u očuvanju Svetih mjesta. Sve započinje dolaskom sv. Franje Asiškog u Svetu Zemlju 1217. godine, osnivanjem prvih samostana i uspostavom franjevačke zajednice zvane Kustodija Svete Zemlje. Slomom Križarskog kraljevstva 1291. god. franjevci su se, zajedno sa svima drugima, kratko povukli te je Sv. Zemlja ostala bez službene Crkvene hijerarhije. Malobrojni preostali kršćani ostavljeni su na milost i nemilost muslimanskom nasilju. Samo nekoliko godina poslije franjevci su se, dobivši dopuštenje od muslimanskih vlasti u Egiptu, vratili u Sv. Zemlju i polako, mukotrpnu s puno ljubavi i strpljivosti otpočeli ulaziti u službu Svetih mjesta. Pape su od samog početka podržavale franjevce u njihovu nastojanju da budu na usluzi kršćanima i Svetim mjestima u Isusovoj domovini. Papinom bulom iz 1342. god. postali su i službeni predstavnici Katoličke Crkve na Bliskom Istoku. Svojom strpljivošću i vjernošću Isusu dijeli su suživot ne samo s kršćanima nego i s muslimanskim stanovništvom.

Dolaskom turskih osvajača 1517. god. stanje se umnogome promijenilo – na gore. Nastupila su četiri stoljeća nasilja nad franjevcima, i katolicima općenito, bez ikakve odgovornosti za nasilnike. Franjevcima su lažima i nasiljem oteta najvažnija svetišta: Bazilika Rođenja u Betlehemu, Bazilika Sv. groba/uskrsnuća i Bazilika Gospina groba u Jeruzalemu.

Porazom Turaka 1917. god. i Britanskom okupacijom ovog područja nastaju nova vremena s nešto više pravednosti. U to se vrijeme u zemlju sve više vraćaju Židovi, protjerani sa svojih ognjišta gotovo prije dvije tisuće godina. Oni pripremaju sebe i teren za stvaranje svoje države, koja je proglašena u Tel Avivu 14. svibnja 1948. god. Franjevci se ponovno moraju prilagođavati novonastalim okolnostima.

U drugom poglavlju Prvog dijela knjige autor je, naglasio je Nino, donio detaljno djelatnost franjevaca u očuvanju Svetih mjesta, o njihovoj usluzi hodočasnicima te o skrbi za latinske kršćane – katolike u pastoralnoj skrbi, karitativnoj djelatnosti i preko odgojno-obrazovnih ustanova. U idućem poglavlju donosi se uloga hrvatskih franjevaca u životu Kustodije, s posebnim osvrtom na franjevce autorove redovničke zajednice, Provincije Presv. Otkupitelja.

Drugi, najveći i središnji dio knjige posvećen je u cijelosti fra Vjenceslavu Bilušiću i njegovu putopisu Moj pohod Svetoj Zemlji god. 1937. Fra Miro je, naglasio je Nino, rukopisnu bilježnicu pronašao u arhivu Samostana Gospe Sinjske u Sinju. Rukopis je prepisao i pripremio ga za tisak. Fra Vjenceslavov putopis je pisan jednostavno, iskreno, vjernički i bez one danas sveprisutne i opterećujuće 'političke korektnosti', tj. zamagljivanja činjenica, a sve s ciljem da se ne bismo komu zamjerili. Vjenceslav je, rekao je Nino, pisao ono što je zatekao i vidio. Ondašnju stvarnost je objašnjavao kako ju je on doživljavao i shvaćao. Nije se bojao stvarnost nazivati pravim imenom. Upravo je to jedan od glavnih razloga ljepote i poželjnosti Putopisa. Na mjestima gdje je fra Vjenceslav nešto netočno shvatio i protumačio, Nino je posebno naglasio, fra Miro je, kako i priliči franjevcu, vrlo diskretno, nježno i bratski u bilješkama ispravljao i pojašnjavao fra Vjenceslava.

Poslije Nina Raspudića riječ je preuzeo dr. sc. Boris Havel, vrstan poznavatelj ne samo sadašnjih prilika u Svetoj Zemlji, nego i njezine bliže i daljnje prošlosti. Boris je posebnu pozornost posvetio društvenim prilikama onoga kraja u vrijeme fra Vjenceslavova hodočašća i pisanja spomenutog Putopisa. To je vrijeme intenzivnijeg povratka Židova u njihovu zemlju, kojega franjevci gotovo da nisu ni primjećivali. Oni su, naime, bili posvema posvećeni skrbi za kršćane, koji su bili Arapi. Vjenceslav, koji je došao sa strane, vidio je da se Židovi vraćaju. Uz neke ondašnje stereotipe, koji proizlaze iz one posvema neprilične i kršćanima neprihvatljive izjave da su 'Židovi ubili Isusa', fra Vjenceslav naglašava da su Židovi djeca prorokâ, da su, za razliku od Arapa, marljivi i radišni te da će se, nada se Vjenceslav, uskoro vratiti u svoju zemlju i osnovati svoje kraljevstvo/državu.

Boris je također naglasio ono što je napisano u Prvom dijelu knjige o povratku Židova u njihovu staru Domovinu i odnos franjevaca prema tome procesu. Oni kao da, sve donedavna, nisu primjećivali taj povratak. Bili su, naime, zaokupljeni samo s kršćanima Arapima. Tek u naše vrijeme franjevci postaju sve više svjesni da su se Židovi povratili u svoju Zemlju. Baš kao što su se nekada povratili iz Babilonskog i Egipatskog izgnanstva. Ne zapuštajući arapske kršćane, franjevci se sada sve više otvaraju i prihvaćaju Židove kao svoju 'stariju braću'. To utječe i na sve veće otvaranje Židova prema njima. To ne znači da će Židovi, kako se nadao fra Vjenceslav, uskoro prihvatiti Isusa, ali znači to da se otvara put međusobnog prihvaćanja i razumijevanja. Već je naime dosta Izraelaca za koje Isus više nije 'izdajica' nego njihov sunarodnjak. Jedan on njih.

Poslije Borisa riječ je uzeo autor knjige, dr. sc. fra Miroslav Modrić, i osvrnuo se na Život franjevaca u Kustodiji Sv. Zemlje. Naglasio je ono što je već fra Ivan Marković 1879. g. napisao u svom putopisu Lettere dall’ Oriente... (str. 146), da je „šest i pol stoljeća povijesti franjevaca na Istoku šest i pol stoljeća slavnoga mučeništva“. Miro je naglasio da je više od pet stotina franjevaca mučenika u Kustodiji. Među njima je i hrvatski franjevac sv. Nikola Tavelić, mučen i ubijen u Jeruzalemu 14. studenoga 1391. god. Unatoč tolikim progonstvima i mučenjima, franjevci ne odustaju od služenja svima. I onima koji ih muče i ubijaju, jer je kršćanima mučeništvo, ako su doista Božji, nešto imanentno. Ono što je Isus najavio prije svoga Odlaska.

Na kraju su postavljana pitanja gleda života i opstanka kršćana u Isusovoj domovini i ulozi franjevaca, i Crkve općenito, u tome procesu.

Na završetku je rektor Katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić zahvalio predstavljačima i gostima na aktivnom sudjelovanju u ovom susretu te sve pozvao na 'čašicu' osvježenja u Vijećnicu vrlo lijepo i skladno uređenog Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu.

Nazočnost na promociji najavila je i veleposlanica Države Izrael u Državi Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman, ali je nažalost, doslovno u posljednji trenutku, morala otkazati svoj dolazak zbog trenutnih okolnosti u njezinoj domovini.

Ovdje izražavamo duboku zahvalnost onima koji su pridonijeli da knjiga fra Vjenceslav Bilušić i Kustodija Svete Zemlje ugleda svjetlo dana i bude predstavljena javnosti. A sve na čast našega dragog, pobožnoga i vrijednog Prominjanina fra Vjenceslava Bilušića. Junaka cijele ove knjige. Uz ugledne goste predstavljanju knjige nazočilo je i više franjevaca fra Vjenceslavove Provincije Presv. Otkupitelja.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas796
Ovaj mjesecOvaj mjesec17565
UkupnoUkupno7632443

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 43