Hodočašće u Kunu Pelješku

Dana 13. svibnja 2018. godine, mi roditelji i vjernici župe Gospe od zdravlja, zaputili smo se na naše godišnje hodočašće nazvano još od početka „Majke k Majci“. Pod vodstvom naših zborovođa fra Stipice Grgata i časne Zorislave Radić,ovoga puta odabran je Pelješac i na njemu malo mjesto i Gospino svetište Kuna. Tamo se nalazi crkva koja je 1681. godine podignuta u čast Blažene Djevice Marije od Loreta, koja je nazvana Gospa Delorita i koja je s vremenom postala svetište. Njezin blagdan slavi se10. svibnja, a mi smo došli tri dana kasnije, na Majčin dan i na blagdan Gospe Fatimske.


U Kuni nas je dočekao fra Josip Vidas župnik i predstojnik samostana. Na žalost, vjernici su nam rekli da je fra Josip zadnji župnik franjevac.Naime, u nedostatku svećeničkih zvanja u provinciji sv. Jeronima kome samostan pripada nema tko bi mogao preuzeti tu župu i samostan i nastaviti pastoralno djelovanje. Vjernici su jako žalosni zbog toga. Kako i ne bi, ta već 300 godina oni su u suživotu sasinovima sv. Franje, Malom braćom. Franjevački duh će im jako nedostajati. To nam je posvijestilo kako je potrebno moliti za zvanja.

Čim smo stigli pred crkvu, pripremili smo se za Svetu Misu koju je predvodio naš fra Stipica, uz koncelebraciju samostanskih fratara fra Josipa Vidasa i fra Petra Perkovića. Misu su animirale lijepim pjevanjem članice Zbora majki Gospe od zdravlja iz Splita pod vodstvom časne Zorislave. Fra Stipica je održao nadahnutu propovijed o ljubavi i jedinstvu među Isusovim učenicima, o življenju u svijetu a ne pripadati tom svijetu, objasnivši nam što Isus misli kad kaže "svijet".

Nakon svete Mise, dvije članice zbora uručile su dar fra Josipu: misnicu i sliku Gospe od zdravlja. Fra Stipica je na želju fra Josipa i tamošnjih vjernika predstavio zanimljivu zbirku 14 Himana u čast Deloriti. Predstavljanje je bilo popraćeno pjevanjem himne posvećene Gospi Deloriti O luči zlatna. Budući da je ta melodija u prošlome stoljeću dospjela u Imotski, tamo je dobila i nove stihove pa postala je himnom Gospe od Anđela, ali s novim stihovima koje je spjevao fra Vjeko Vrčić. Tako jedna melodija prema tekstu pripada Gospi Deloriti u Kuni, a druga Gospi od Anđela u Imotskom. Nakon pjevanja obadviju himni, na svim se licima vidjelo ugodno iznenađenje kada su čuli kako zvuči „njihova“ himna i himna Gospe od Anđela.

Predstavljanje zbirke dopunila je mjesna župljanka koja jepobližeupoznala mještane s nastankom ove osobito za njih važne zbirke.

Nakon toga posjetili smo još crkvu maticu u Kuni. U pauzi do ručka ugodno nas je iznenadila obitelj naše članice gospođe Rine Tomelić (kći Emanuela i muž Mićo) kapljicom dingača i slatkim maslinama. Nakon toga smo pošli na ručak u društvu s fra Josipom i fra Petrom. Poslije bogatog i ukusnog ručka i u prekrasnom ambijentu s pršutima iznad glave, po savjetu fra Josipa, posjetili smo crkvu Marije Pomoćnice u Orebiću. Vodič je bio fra Petarkoji je devet godina bio predstojnik samostana u Orebiću. Fra Petar je s puno žara govorio o ovoj prelijepoj crkvi i samostanu.

Na rastanku s dragim franjevcima fra Josipom i fra Petrom srdačno smo se zahvalili pjesmom „FALA“ na velikodušnom i nezaboravnom dočeku. Netko je od naših rekao: „Ovako se pričika drage goste.“

U popodnevnim satima i po lijepom vremenu uputili smo se natrag prema Splitu, u dobrom raspoloženju, ispunjenih srdaca, natrag našoj Gospi od zdravlja. Putem smo molili i pjevali, i tako obogaćena srca vratili se svojim svakodnevnim obvezama, okrijepljeni novim otkrićima koje nam donosi naša majka Marija. Hvala Gospodinu na ovoj milosti.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas896
Ovaj mjesecOvaj mjesec17665
UkupnoUkupno7632543

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53