Posjet fratara iz Provincije sv. Mihovila (Puglia-Molise)

Od 4. do 6. svibnja 2018. godine Dalmaciju su posjetila sedmorica fratara iz talijanske franjevačke provincije San Michele Arcangelo (Puglia-Molise), koja ima važne poveznice s Hrvatskom. Oni su već stoljećima čuvari Svetišta bl. Jakova Zadarskog (1400.-1485.) u Bitettu, a na teritoriju njihove provincije nalazi se i grob bl. Augustina Kažotića (1260.-1323.). K tomu, upravo ove godine obilježavamo 500 godina od dolaska Hrvata u Molise, što će biti proslavljeno 1. srpnja.


Grupu fratara predvodio je provincijal Alessandro Mastromatteo, zajedno s definitorom i magistrom bogoslova Vincenzom Diturijem. Oni su s petoricom studenata u tri dana obišli su važna mjesta središnje Dalmacije te se upoznali s bogatom crkvenom i kulturnom baštinom našega kraja. Vodič im je bio fra Šimun Markulin.

Prvoga dana posjetili su Zadar, gdje ih je primio fra Andrija Bilokapić, provincijal Provincije sv. Jeronima. U samostanu Sv. Frane braća iz Italije imala su prigodu čuti o životu i djelu bl. Jakova, koji je upravo u tom samostanu započeo svoj redovnički put po primjeru sv. Franje Asiškog. O tom im je govorio fra Stanko Škunca, koji ih je upoznao i s bogatom baštinom zadarskog samostana i provincije. Potom su – zajedno s gvardijanom Anselmom Stulićem – obišli gradske znamenitosti, a valja istaći prigodno otvaranje sarkofaga sv. Šime Zadarskog, pred čijim su relikvijama fratri molili. Nakon obilaska Zadra, uputili su se prema Splitu; u franjevački samostan na Trsteniku, gdje su bili smješteni.

Drugoga dana svojeg posjeta obišli su Šibenik i Visovac. U Krešimirovom gradu posjetili su Nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića (1340.-1391.), gdje ih je primio gvardijan fra Ivan Bradarić. Nakon obilaska katedralne crkve, posjetili su crkvu Sv. Lovre i grob službenice Božje Klare Žižić (1626.-1706.). Šibenski gvardijan Mario Radman priredio je u samostanu doček za braću iz nama najbliže provincije, pa se tom prigodom u samostanu na Šubićevcu okupilo 15 fratara, kako bi pozdravili drage goste. Nakon ručka i druženja, na molbu talijanskih fratara, o Domovinskom ratu je svjedočio fra Mirko Klarić, župnik na Meterizama. U poslijepodnevnim satima su posjetili Visovac, franjevački otok u srcu Nacionalnog parka Krka. Dočekao ih je gvardijan Božo Duvnjak i meštar Jure J. Šimunović, zajedno s petoricom novaka. Odmah su krenuli prema Roškom slapu, a po povratku su obišli crkvu, samostan i muzej. Kratko su se susreli i s novacima, a fra Jure ih je upoznao o životu u novicijatu. Slijedio je povratak u Split, gdje je nastavljeno druženje s gvardijanom Domagojem Runjom.

Zadnjega dana posjetili su središte Splita i Sinj. U jutarnjim satima provincijal Mastromatteo dao je intervju za Laudato TV, koji će uskoro biti emitiran na nacionalnoj katoličkoj televiziji. Tema razgovora bio je život zadarskog blaženika i proces njegove kanonizacije.U crkvi Gospe od Zdravlja u 10 hsudjelovali su na euharistijskom slavlju, kojim je predsjedao fra Ante Udovičić, provincijalov vikar. Koncelebrirali su fra Alessandro, fra Vincenzo, fra Šimun i vlč. Wojciech Zyzak, rektor Papinskog sveučilišta u Krakowu. Na talijanskom jeziku je propovijedao o. Provincijal, uz prijevod na hrvatski jezik. U propovijedi je govorio o kršćanskom poslanju uzajamne ljubavi te istakao svijetli primjer hrvatskog Blaženika: „Mi, fratri iz Apulije i Molisa, došli smo ovdje kako bismo s vama podijelili sjećanje na bl. Jakova Zadarskog, poniznog i jednostavnog fratra, koji je od vlastitog života učinio dar Bogu i braći. Svojim primjerom radosnog siromaštva, kao uzoran sin sv. Franje Asiškog, živio je svoj poziv u jednostavnosti života; dijeleći sve što je imao s najsiromašnijima, uz neprestanu molitvu, meditaciju i zajedništvo s Gospodinom. Njegov je život bio ispunjen božanskom milošću, što se očitovalo u izvanrednim vrlinama, u poslušnosti Crkvi i u savršenoj poslušnosti poglavarima.“ Nakon svete mise i kratkog obilaska središnjeg samostana Provincije Presvetog Otkupitelja, krenuli su prema Sinju, gdje su posjetili Svetište Gospe Sinjske i Muzej Alke. Tu su se susreli sa sinjskim franjevcima i s kotorskim biskupom Ilijom Janjićem. Poslijepodne su proveli u centru Splita, upravo uoči proslave sv. Dujma, gdje su razgledali znamenitosti i upoznali se s poviješću najvećeg dalmatinskog grada. U večernjim satima isplovili su iz splitske luke za Anconu.

Ostvarenje njihova posjeta središnjoj Dalmaciji pomogla su braća: fra Andrija Bilokapić, fra Ante Udovičić, fra Josip Gotovac, fra Domagoj Runje, fra Mario Radman, fra Božo Duvnjak, fra Perica Maslać, fra Ante Branko Periša, fra Šimun Čovo i fra Filip Budić. Njihova ljubazna pomoć učvrstila je most između provincija, što će zasigurno roditi novim oblicima suradnje.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas721
Ovaj mjesecOvaj mjesec17490
UkupnoUkupno7632368

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 39