Karin: Proslava sv. Rikarda

U utorak, 1. svibnja 2018., proslavljen je  sv. Rikard Pampuri. U samostanskoj crkvi klanjanje pred Presvetim imao je fra Božo Mandarić, župni vikar iz Gračaca u 16 sati,a u 17 sati svetu misu ispred crkve u samostanskom dvorištu slavio je karinski gvardijan i župnik fra Petar Klarić u koncelebraciji s dr. prof. don Jerolimom Lenkićem, župnikom Ljupča i Radovina, don Antom Delićem, župnikom Jesenica i fra B. Mandarićem. Misi je nazočilo oko 250 župljana i hodočasnika . Iz  Zadra hodočastili su članovi Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara  s nekoliko katoličkih liječnika,njih  osamdeset u pratnji predsjednice Udruge Eve Zubović i s. Melhiore i s. Tomislave. Došlo je hodočasnika iz Kruševa,Pridrage, Benkovca i članice „Marijine legije“ iz Galovca i Posedarja.


U propovijedi o. Klarić je istaknuo kako se Erminio Filippo Pampuri-fra Rikard  rodio 2. kolovoza 1879.  u Trivolzo u Italiji na Gospu od Anđela, a koju svečano slavimo u Karinu. Sa tri godine Pampuri ostaje siroče i odlazi živjeti kod ujaka u Torino. U Paviji završava gimnaziju,a  1921 diplomira medicinu s najboljom ocjenom  isto na sveučilištu u Paviji. Liječničku je službu vršio u Morimondo  (1921.-1927.) gdje su ga zbog njegove požrtvovnosti, jednostavnosti, uslužnosti i finoće zavali „svetim doktorom“. Bio je župnikov suradnik. Oživio je Katoličku akciju, Misijsku djelatnost, sudjeluje na duhovnim vježbama. Živio je pobožnim životom, u molitvi i uzornom kršćanskom svjedočenju. U srpnju 1927. ulazi u Bolnički red Milosrdne braće u zajednicu sv. Ivana od Boga i uzima ime fra Rikard,a 24. listopada 1928. stupa u Treći red sv. Franje  Asiškog. Umire u Milanu 1. svibnja 1930.,a grob mu se nalazi u Trivolziu s neraspadnutim tijelom. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim  4. listopada 1981.,na svetkovinu sv. Franje Asiškoga,a svetim 1. svibnja 1989. Još je o. Klarić naglasio kako je sv. Rikard bio suobličen Kristu kao Isus  počeo je javno djelovati u tridesetoj godini u Redu Milosrdne braće. Umro je kao i Isus u trideset i trećoj godini,a sa tri godine, koje li simbolike, ostao je siroče. Rikarda su zvali doktorom ljubavi,ljubiteljem mladih i čudotvorcem u svim potrebama. Budući se nalazimo na početku svibanjske pobožnosti evo što je sv. Rikard napisao o Gospi: „Ponudimo našoj najdražoj Majci nebeskoj cvijeće koje najviše voli:prečisti bijeli ljiljan,mirisnu i dražesnu ljubicu skromnosti i poniznosti,te crvenu ružu ljubavi.“  I mi budimo najljepše Marijino cvijeće.

Poslije mise  prvi put na otvorenom u samostanu izložen je na štovanje  relikvijar  s moćima sv. Rikarda. Molilo se posebice za bolesnike. Vjernici su učinili zavjete i poljubili moći  ovoga sveca čudotvorca.  Relikvijar s moćima sv. Rikarda nabavio je  2000. tadašnji   karinski župnik don Nikola Tokić. Svi su se radosni vratili svojim domovima,rekavši da će  i dogodine doći i iskazati  štovanje Bogu i ovome svecu. Bogu hvala.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas787
Ovaj mjesecOvaj mjesec17556
UkupnoUkupno7632434

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48