Hodočašće „Stopama Svetoga Franje Asiškoga“ novaka JKPMOFM

U sklopu franjevačke novicijatske formacije predviđeno je i hodočašće „Stopama Svetog Franje Asiškog“ na kojem mladi novaci franjevci hodočaste u mjesta koja su bila ključna za život sv. Oca Franje i budućnost Reda. Ove godine hodočašće je započelo na drugu Vazmenu nedjelju, 8. travnja, a završilo je u subotu, 14. travnja 2018. Na hodočašću su sudjelovala 24 novaka sa svojim meštrima. Iz Hrvatske bili su novaci s Visovca, Trsata i Košljuna), iz Bosne i Hercegovine novaci iz Livna i Humca, te Albanske Kustodije.


U subotu, 7. travnja, na otočić Visovac (gdje se nalazi novicijat Provincije Presvetog Otkupitelja) došli su novaci iz Livna i sa Humca sa svojim meštrima kako bi poslije ručka i obilaska otočića zajedno krenuli prema Trsatu odakle je planiran početak hodočašća.

U ranim jutarnjim satima Nedjelje, poslije doručka, autobusom smo s Trsata krenuli prema Asizu. U putu se molila služba časova te krunica. Oko 15 h došli smo u Asiz. Najprije smo se smjestili u hotel- kuću „ Casa Leonori“. Tu su nam se pridružila i dvojica novaka Albanske Kustodije sa svojim meštrom fra Markom Ešegovićem. Nakon smještaja uputili smo se na svoje prvo odredište, u svetište Svetog Damjana, mjesto u podnožju Asiza gdje se sv. Franji obratio raspeti Krist s križa s riječima: „ Franjo, idi i obnovi moju kuću koja se, kako vidiš, urušava!“. Najprije smo razgledali svetište, a potom je uslijedila Sv. Misa koju je slavio fra Marko Ešwgović, meštar albanskog novicijata uz konceleberaciju ostalih meštara. Večernju molitvu iz časoslova, na talijanskom jeziku, molili smo u Porcijunkuli.

U ponedjeljak, 9. travnja, planiran je posjet u tri važna mjesta koja su važna za Franjin život, ali i za život, djelovanje te razvoj Njegovoga Reda. To su svetišta Greccio, Fonte Colombo te La Foresta. Greccio je planinsko mjesto u kojem je Franjo napravio prve žive jaslice kako bi odao počast malenom Isusu, Bogu koji se rodio u siromašnoj betlehemskoj štalici. Tu smo znakovito slavili božićnu misu koju je predvodio fra Tomislav Faletar, meštar novaka s Trsata. Nakon mise uslijedio je obilazak svetišta uz razgledavanje kolekcije jaslica iz čitavoga svijeta. Iz Greccia smo krenuli u samotište- svetište Fonte Colombo u kojem je Franjo napisao Pravilo Reda Manje Braće koje se može sažeti u ovih nekoliko riječi: „ živjeti Evanđelje Isusa Krista, obdržavajući evanđeoske savjete poslušnosti, siromaštva i čistoće.“ Nakon zajedničkog objeda i obilaska krenuli smo u La Forestu gdje se nalazi zajednica Mondo X k.oja prihvaća osobe iz cijelog svijeta koje se žele izliječiti od raznih ovisnosti. Nakon obilaska uslijedilo je svjedočanstvo jednog mladića iz zajednice. Dan se završio molitvom Večernje u kapeli kuće boravka.

U utorak, 10. travnja, uslijedio je posjet bazilici Svete Marije Anđeoske u kojoj se nalazi Porcijunkula. Na tom svetom mjestu imali smo svetu misu koju je predvodio fra Stanko Mabić, meštar hercegovačkih novaka. U Porcijunkuli nam se pridružio i fra Ivan Režić, novimenovani meštar novaka s Visovca. Razgledali smo baziliku, a potom smo imali mnogo vremena za osobno promišljanje i molitvu. Poslijepodne smo kombijima krenuli u samostište Carceri u koje je i sveti Franjo rado odlazio kako bi se mogao posvetiti meditaciji i molitvi. To mjesto krasi tišina koja je potrebna svima a posebno onima koji se spremaju za posvećeni život. Nakon razgledavanja samotišta, preostalo je vrijeme bilo rezervirano zaosobno uživanje u tišini i meditaciji. Treći dan hodočašća završen je molitvom Večernje i klanjanjem u šutnji u crkvi svetog Damjana.

U srijedu, 11. travnja, posjetili smo stari grad Asiz, koji na svakom svojem koraku odiše prisutnošću svetog Franje. Obilazak je vodio fra Ivan Režić. Najprije smo posjetili Sacro Convento, Baziliku Sveto Franje gdje se nalazi i Njegov grob. Upravo u kripti imali smo svetu Misu a predvodio ju je fra Ljubo Sesar, domeštar trsatskih novaka. Potom nas je fra Ivan odveo u obilazalak crkve svetog Stjepana, katedrale svetog Rufina, Chiesa Nueva- Franjine rodne kuće te bazilike svete Klare gdje se nalazi Klarin grob i originalni križ s kojeg je Franji progovorio Raspeti. Poslijepodne smo imali slobodno vrijeme koje sm mogli iskoristiti za osobnu molitvu,temeljitije razgledavanje, šetanje i kupovinu.

U četvrtak, 12. travnja, nakon doručka napustili smo Asiz i krenuli na La Vernu, planinu poznatu kao franjevačka Kalvarija jer je na njoj sveti Franjo na svoje tijelo primio Kristove Stigme. Nakon smještaja u samostan imali smo svetu Misu koju je predslavio fra Marinko Baotić, meštar bosanskih novaka. Potom smo razgledali Baziliku te Kapelu Stigmata.

U petak, 13. travnja, u Capelli Stigmata slavili smo svetu Misu koju je predvodio fra Ivan Režić, meštar visovačkih novaka. Sa La Verne smo krenuli prema Padovi. Tamo se nalaze Svetišta Svetog Antuna Padovanskog i svetog Leopolda Bogdana Mandića. Kratko smo obišli oba svetišta te se zadržali u molitvi. Naše Hodočašće završilo je dolaskom na Trsat u večernjim satima petka. Tu su novaci s Visovca, Humca i Livna prenoćili te su se u subotu ujutro nakon Mise, Jutarnje molitve i doručka zaputili prema svojim novicijatima.

Ovo Hodočašće nas je sve osvježilo i još više učvrstilo u odluci da idemo za Kristom po primjeru serafskoga Oca svetog Franje. Hodočašće je, može se reći, izvrsna duhovna vježba za ono što slijedi kao vrhunac godine novicijata- polaganje prvih redovničkih zavjeta.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas717
Ovaj mjesecOvaj mjesec17486
UkupnoUkupno7632364

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42