Runovići: Hodočašće u Padovu

Vjernici iz župe Gospe od Karmela - Runovići hodočastili su u Padovu, njih 54 predvođeno župnikom fra Mladenom Prolićem. Krenuli su iz Runovića 20. travnja (petak) 2018. god. u 18:30 sati.

U Padovu su doputovali 21. travnja (subota) oko 5 sati ujutro te su iza 6 sati ušli u kapucinsku crkvu gdje je živio i djelovao Sv. Leopld Bogdan Mandić. U tišini su obišli oko tijela našega hrvatskog Svetca, pomolili se te pogledali kapucinsku crkvu i muzej. Nedugo poslije njihova ulaska u kapucinsku crkvu pridružili su im se vjernici iz župe Sv. Antuna iz Zagreba sa Svetog Duha predvođeni fra Josipom Blaževićem, provincijalom Hrvatske provincije franjevaca konventualaca te vjernici iz župe Sv. Franje Ksaverskoga – Švarča iz Karlovca predvođeni župnikom vlč. Dujom Kurtovićem. Fra Josip je ovdje predmolio molitve Sv. Leopoldu.


Iz kapucinske crkve hodočasnici su krenuli prema velebnoj bazilici Sv. Justine, mučenice. Razgledajući baziliku obišli su oko oltara, gdje prema predaji počiva tijelo Sv. Luke evanđeliste te oko oltara gdje počiva tijelo Sv. Justine te su se kratko pomolili. Sišli su ispod glavnog oltara u kriptu bazilike gdje se nalazi lijepa kapela gdje monasi benediktinci mole i slave sv. misu.

Iz bazilike Sv. Justine pošli su prema bazilici Sv. Ante Padovanskoga gdje ih je dočekao i pozdravio fra Nikola Rožanković, franjevac konventualac, ispovjednik na hrvatskom jeziku u bazilici. Ulazeći u prekrasnu baziliku Sv. Ante, obišli su oko Svetčeva oltara gdje počiva njegovo tijelo.

Slavlje sv. mise u kapeli pred bazilikom u 10 sati predslavio je fra Josip Blažević, a suslavili su vlč, Dujo Kurtović, župnik župe Švarča u Karlovcu te fra Mladen, župnik Runovića. Fra Josip je u propovijedi rekao kako je slavlje sv. mise vrhunac našega hodočašća u Padovu te kako nas Sv. Ante Padovanski uvijek dovodi Isusu, našem Spasitelju.

Nakon slavlja sv. mise uslijedilo je slobodno vrijeme, bilo za osobnu pobožnost, bilo za okrijepu tijela. U 13:30 sati iz Padove hodočasnici su krenuli prema mjestu Arcella nedaleko od Padove gdje je Sv. Ante preminuo. U Arcelli u ogromnoj crkvi, svetištu preminuća Sv. Ante fra Josip je predmolio litanije Sv. Ante. Nakon molitve litanija, dok su hodočasnici obilazili oko glavnoga oltara, Aneta Babić predvodila je pjevanje pjesme Sv. Anti „Iz zemaljske suzne doli…“.

Iz Arcelle krenulo se prema mjestu Camposampiero gdje je Sv. Ante boravio na imanju jednog plemića te se odmarao, molio i provodio vrijeme u kontemplaciji. Ovdje su hodočasnici posjetili samostansku crkvu sestara klarisa te veću crkvu gdje se štuje dijete Isus u naručju Sv. Ante. Iz Campasampiera oko 16:15 sati krenuli su natrag prema Hrvatskoj i Runovićima. Ovo je bilo treće hodočašće iz Runovića u Padovu u posljednjih šest godina.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas712
Ovaj mjesecOvaj mjesec17481
UkupnoUkupno7632359

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 49