Učenici i profesori Franjevačke klasične gimnazije uprizorili „Ognjište“ u Lovincu i Gospiću

U organizaciji fra Blaža Toplaka, ravnatelja Franjevačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Sinju, glumačka družina Gimnazije uprizorila je 15. travnja 2018. djelo Mile Budaka „Ognjište“ u Lovincu i Gospiću. Tom prigodom svetu misu u Sv. Roku predvodio je mons. Mile Bogović.

Učenici i profesori Franjevačke klasične gimnazije u Sinju uprizorili su djelo Mile Budaka „Ognjište“ u nedjelju, 15. travnja 2018., u Domu kulture u Lovincu i istoga dana u Gospiću.

Uloge su glumili: Petra Ugrin (Anera), Marko Duvnjak (Blažić), Moreno Vuković (Lukan), Brankica Jerkan (Manda), fra Blaž Toplak (plovan), David Marić (Joso), Dragan Kolovrat (Mića), Antea Jukić (Anđuša), Lorena Cvrlje (Baruša), Ilija Knežević (Ducina) i osam učenica kao pratnja.


U jutarnjim satima krenula je glumačka družina Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti uz pratnju prvih razreda gimnazije s njihovim razrednicama Snježanom Radan i Radmilom Klarić na put prema Lici. Oko devet sati stigli smo u sv. Rok. Uslijedio je pohod prema Anerinu grobu, a poslije toga zajedničko fotografiranje kod Anerina kipa. Nakon kratke pauze svi smo nazočili sv. misi u crkvi sv. Roka. Misu je predslavio biskup u miru mons. Mile Bogović uz asistenciju župnika fra Tina Labrovića i ravnatelja gimnazije fra Blaža Toplaka. Poslije mise uputili smo se ponovno do Anerina kipa gdje je uslijedilo zajedničko fotografiranje, ali sada s biskupom, župnikom i nazočnim vjernicima.

Ubrzo nakon toga krenuli smo prema Lovincu. Svi zajedno iznijeli smo iz autobusa potrebne stvari i rekvizite za uprizorenje Ognjišta. U 12:20 sati započelo je uprizorenje Budakovih Ognjišta u prepunoj lovinačkoj dvorani. Nakon izvedbe koja je oduševila nazočne, svi smo se našli u maloj dvorani gdje su domaćini pripremili prigodnu zakusku. Vidjelo se koliko su truda uložili. Da je zakuska bila u najboljem hotelu, ne bi se postidjela. Ljubav i zajedništvo stanovnika sv. Roka i Lovinca pokazala se u najboljem svjetlu prema gostima iz Sinja. U razgovorima s pojedincima doznali smo kako oni vuku korijene iz obitelji koje se  spominju u romanu.

Oko tri sata poslije podne, kad smo spremili sve potrebno za nastup, krenuli smo prema Gospiću. Tamo smo stigli nešto prije četiri sata. Ponovno su se svi angažirali u iznošenju potrebnih rekvizita na pozornicu Pučkog učilišta dr. Ante Starčevića. Svi su tada dobili slobodno, a gosp. Željko Viculin i fra Blaž prihvatili su se posla, kao i u Lovincu, uređujući pozornicu i štimajući glazbu i rasvjetu za nastup.

U 19 sati započelo je uprizorenje Ognjišta koje je trajalo do 20:30 sati. Na kraju je ravnatelj fra Blaž ukratko ispričao što se sve poduzimalo da bi se mogla upriličiti i prikazati cjelovita situacija koja je vezana uz Budakovo Ognjište. U pozadini svega stajala je nažalost situacija iseljavanja hrvatskih obitelji kao nikada do sada. U ime Pučkog učilišta zahvalila se ravnateljica gosp. Irena Peša. Mons. Mile Bogović ukratko je iznio što je sve trebalo poduzeti i kakove sve prepreke preskočiti da se oživi ideja Ognjišta kao i postavljanje Anerina kipa. Na kraju je u ime svih riječi zahvale prožete dubokim emocijama izrekao gradonačelnik Gospića gosp. Karlo Starčević.

Nakon što su sve stvari i rekviziti spremljeni u autobus uslijedilo je zajedničko druženje uz prigodni domjenak u prostorima pučkog učilišta. U 21:30 sati krenuli smo prema Sinju gdje smo stigli u 24 sata. Glumci i prvašići krenuli su kući uz pratnju roditelja, a fra Blaž, gosp. Želko Viculin i nekolicina sjemeništarca prebacila je sve stari u cady koji je u samostan odvezao ekonom fra Filip Budić, kojemu i ovom prigodom zahvaljujem za svaku podršku u nastupima vezanim za izvođenje Ognjišta.

I ovom prigodom osobito zahvaljujem gosp. Želju Viculinu i njegovoj ženi Mariji koji su u svemu bili desna ruka što se tiče glazbe, rasvjete, odabira kostima, neizostavne šaptačice teksta kao i mnogo čega drugoga bez čega bi bilo nemoguće istinski dočarati Budakova Ognjišta.

Fotografije

****************

U danima koji su pred nama ovo je samo mali predah jer nas očekuje još nekoliko nastupa i to: 20. travnja u Metkoviću, 27. travnja u Imotskom i 18. svibnja u Splitu.

******************

 

Vezano:

LIKA EXPRES, 15.04.2018.

Budakovo “Ognjište” u izvedbi glumaca iz Sinja itekako zadovoljilo gospićku publiku

Objavljeno: 15/04/2018

GOSPIĆ - Iako je termin predstave, nedjeljno večer, pomalo neuobičajeno za gospićku kazališnu publiku,  činjenica da u Gospić dolazi izvedba djela Ličanina Mile Budaka “Ognjište” u Pučko otvoreno učilište privukla je brojne. Ovo vjerojatno najpoznatije  djelo Mile Budaka rođenog u Svetom Roku,  na kazališnim daskama izveli su učenici i profesori Franjevačke klasične gimnazije u Sinju. Odlično su Sinjani prilagodili Budakov roman i jako ga dobro izveli pred publikom.

O Mili Budaku kao političaru sve je poznato, poznata je i njegova sudbina, kao i činjenica da su brojni pokušaji njegove rehabilitacije u najmanju ruku osuđeni na polemike i kontroverze. No Mile Budak kao romanopisac sjajno prikazuje Liku i Ličane, zatvorenu, duševno jaku patrijarhalnu zajednicu. A Ognjište s druge strane pokazuje ili promeće u prvi plan ognjište i onoga tko je uglavnom bio oko ognjišta kao centralnog mjesta u kući,a to je žena, majka. I to su Sinjani jako dobro pogodili, a ono što svakako treba pohvaliti jest i jako dobro “skidanje” ličkoga, svetoročkog govora.

Na predstavu je došla brojna publika, među njima i gradonačelnik Karlo Starčević sa suprugom Mandom u društvu oba Gospićko-senjska biskupa, aktivnog Zdenka Križića i biskupa u miru Mile Bogovića. (Milan Tomašević)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2007
Ovaj mjesecOvaj mjesec72001
UkupnoUkupno7614502

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 101