Susreti za ministrante u Klerikatu na Trsteniku

Franjevački klerikat u Splitu, prvi put ove godine, u organizaciji promicatelja duhovnih zvanja fra Josipa Repeše, ugostio je mladiće srednjih škola na vikend susretu od petka 13. do nedjelje 15. travnja 2018.

Na vikend-susretu sa bogoslovima oni imaju priliku da iz prve ruke upoznaju sa svakodnevnim životom u samostanu. Svrha ovih susreta je pomoć mladićima u donošenju važnih životnih odluka, a posebno onih koje se tiču duhovnog poziva upoznavajući kako žive mladi fratri pripremajući se za svoje redovništvo i svećeništvo.


U dogovoru sa župnicima i župnim vikarima u posjet Klerikatu je došlo 7 ministranata iz Šibenika (Gospa van Grada) i Turjaka. Za organizaciju i dnevni red susreta pobrinuli su se fra Josip Repeša, provincijski promicatelj duhovnih zvanja i fra Ivica Jurić, magistar bogoslova.

Po dolasku u samostan na Trsteniku ministranti su bili raspoloženi za druženje iako im je, kako su poslije rekli, bilo neobično upoznavanjem sa životom u samostanu. Neki su već sudjelovali na susretima u Sjemeništu ali su primijetili razlike u ovom vikendu.

Susret je počeo sastankom ministranata sa promicateljem zvanja i nekoliko bogoslova. Upoznali su ih sa pravilima kućnog reda i rasporedom prostorija u kojima će provesti vikend. Poslije su sudjelovali u molitvi Večernje i svetoj misi u samostanskoj kapeli koju je predvodio fra Josip Repeša. Poslije večere slijedilo je druženje sa bogoslovima u Bratstvu kao i ostalim prostorijama za rekreaciju.

Drugi dan susreta počeo je ranijim ustajanjem i sudjelovanjem na svetoj misi u samostanskoj crkvi Presvetog Otkupitelja koju je u zajedništvu sa ostalim svećenicima predvodio fra Anđelko Domazet. Poslije doručka ministranti su sa promicateljem zvanja i nekoliko bogoslova posjetili samostan sv. Klare gdje ih je primila časna majka predstojnica samostana s. Marija Dolores od svetih Rana Isusovih sa 4 sestre novakinje. Časna majka je goste rado primila i opisala život i rad sestara klarisa u Splitu. Na kraju su ministranti i voditelji imali prigodu za pitanja u ugodnom razgovoru. Poslije posjeta samostanu svete Klare ministranti su kratko posjetili i katedralu sv. Dujma i samostan i svetište Gospe od Zdravlja.

Poslije ručka ministranti su popodne započeli igrom nogometa na samostanskom igralištu. Ugodno druženje pokazalo je umijeće pojedinaca za nogomet što je goste oduševilo. Nakon kratkog odmora susret je nastavljen u samostanskoj kapitularnoj dvorani gdje su se ministranti susreli sa bogoslovima i njihovim magistrom fra Ivicom Jurićem. U međusobnom upoznavanju prisutni su mogli vidjeti kakav je stil života franjevačkih bogoslova kao i motive ministranata posjećivati ovakve vikend susrete. Posebno zanimljivo ministrantima je bio susret sa dvojicom bogoslova koji su iz Afrike koji svoju formaciju imaju u našem klerikatu. Nakon večernje molitve i pobožnosti krunice ministranti su iskoristili mogućnost za večernju šetnju uz more sa promicateljem duhovnih zvanja. Dan je zaključen druženjem sa bogoslovima uz piće i pizzu u Bratstvu i nezaobilazne rekreativne igre.

Treći, posljednji dan, započeo je molitvom jutarnje u samostanskoj crkvi i svečanom svetom misom koju je uz fra Ivicu Jurića i fra Josipa Repešu, predvodio fra Domagoj Runje, gvardijan samostana na Trsteniku. Uspomenu zajedničkog druženja u Splitu prisutni su ovjekovječili zajedničkom slikom pred glavnim oltarom. Poslije svete mise ministranti su imali završno druženje sa fra Josipom tijekom kojeg su ispunjali pripremljenu anketu kao i diskutirali o uvjetima u kleriatu i mogućem dolasku nakon završene srednje škole. Kraj ovog druženja označio je zajednički ručak na kojem su svoju zahvalu ministrantima uputio gvardijan fra Domagoj Runje, uz želje da se ponovno vide dogodine.

Veliko hvala na organizaciji ovog susreta gvardijanu fra Domagoju Runji, samostanskom ekonomu fra Šimunu Čovo, fra Ivici Juriću magistru klerika i fra Ivi Rastočiću predstavniku bogoslova.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas923
Ovaj mjesecOvaj mjesec17692
UkupnoUkupno7632570

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51