Berlin: Izložba slika fra Tomislava Brekala

Fra Tomislav Brekalo predstavio se protekloga vikenda (14. travnja 2018.) vjernicima Hrvatske katoličke misije Berlin izložbom slika pod geslom „Hvaljen budi, Gospodine moj“. Kaže da je te riječi sv. Franje za ovu izložbu izabrao jer kao franjevac želi biti donekle sličan svecu iz Asiza pa stoga kao i on voli Boga, ljude i prirodu. Motivi koje je predstavio na slikama slikanim vodenim bojama su iz Dalmatinske zagore, a na njima se mogu vidjeti stare kuće, koje su kako fra Tomislav kaže građene s puno ljubavi, mogu se vidjeti stare crkve, različiti motivi iz prirode, jezera, slapovi, stare lokve po selima, životinje, a ponegdje i ljudi. Fra Tomislav koji je u kolovozu prošle godine iz domovine stigao na službu u Berlin kaže da je njegova ljubav prema slikanju započela već u osnovnoj školi, koju je nastavio njegovati kao bogoslov, te poslije kao svećenik djelujući u raznim župama u Hrvatskoj.


„Svugdje gdje dođem želim osmisliti svoje vrijeme. Volim čitati, pisati, slikati, i da nije svega toga nisam siguran kako bih popunio svoje vrijeme u Berlinu i sigurno bih se već vratio u domovinu. Naš župnik Fra Edvard Sokol me je od početka podržao u mome radu. To puno znači, znate on nema smisla za slikanje ali ima smisla za brata koji ima neki dar i on to cijeni. Evo dao mi je prostoriju gdje mogu slikati i pisati, praktično to je moj atelje, to je dobro kad drugi cijeni nečiji rad i izađe ti u susret. Zahvalan sam mu na pomoći i troškovima koje je preuzeo oko ove izložbe“ , kazao je fra Tomislav.

Zapravo je jedan od ciljeva izložbe kako je i rekao u pozdravnom govoru voditelj misije fra Edvard Sokol i želja da se ljudi, okupe, druže, razgovaraju i uživaju u slikama. Njegovo mišljenje je podijelio i Veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj dr. Goran Grlić Radman, koji se također obratio nazočnima i zahvalio fra Tomislavu na izložbi.  Fra Edi je najavio i naredne likovne izložbe njegova subrata Fra Tomislava rekavši da bi bile inspirirane motivima iz Bosne i Hercegovine i moguće iz Berlina.

Berlinska izložba “Hvaljen budi Gospodine moj”, inače je deveta po redu fra Tomislavova samostalna izložba, a održana je u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Vladimir Fran Mažuranić koje djeluje pri misiji. Predsjednik tog društva gospodin Stjepan Lozančić je bio moderator otvaranja izložbe. Stručno mišljenje o radovima dao je Zvonko Kermc, koji je između ostalog kazao da fra Tomislavovi radovi naprosto traže da budu gledani i da odišu pozitivnom energijom. Klapa Berlin svojim lijepim pjevanjem i izvrsnim odabirom pjesama doprinjela je još ljepšem ozračju. Posjetitelji su uz fra Tomislavove slike i  klapsku pjesmu uživali i u domaćoj kapljici, suhomesnatim proizvodima i slasticama. Tijekom te večeri mogli su i nabaviti novu fra Tomislavovu knjigu duhovnog sadržaja “Gospodine, dođi mi u pomoć”, koju je napisao u ovom vremenu od kada boravi u Berlinu.

Opširnije: www.hkmberlin.de

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas852
Ovaj mjesecOvaj mjesec17621
UkupnoUkupno7632499

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 77