Šibenik: Održana sjednica Konferencije područnih duhovnih asistenata OFS-a

Konferencija područnih duhovnih asistenata

Zadarsko-šibensko područno bratstvo OFS-a „Sv. Nikola Tavelić“

Trg sv. Frane 1, 23 000 Zadar

 

Sjednica Konferencije područnih duhovnih asistenata Zadarsko-šibenskoga područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) „Sv. Nikola Tavelić“, sa sjedištem u Zadru, održana je u subotu, 14. travnja 2018. u konventualskom franjevačkome samostanu „Sv. Frane“ u Šibeniku (Trg Nikole Tomasea 1, 22 000 Šibenik). Sjednici su nazočili fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije, fra Augustin Kordić, OFMConv, član Konferencije i fra Božo Sučić, TOR, član Konferencije.


U subotu, 14. travnja 2018. popunjene su dvije službe u Konferenciji. fra Augustin Kordić, OFMConv izabran je za tajnika, a fra Božo Sučić, TOR za blagajnika Konferencije. Tako su se službe u Konferenciji područnih duhovnih asistenata kompeltirale.

Na sjednici Konferencije izneseni su ovi podaci: Danas, Zadarsko-šibensko područno bratstvo OFS-a broji osam (8) Mjesnih bratstava (kanonski osnovanih) s 166 trajno zavjetovanih članova i tri (3) Mjesna bratstva OFS-a (u osnivanju).

Na području Zadarsko-šibenskog područnog OFS-a vrše duhovnu i pastoralnu asistenciju tri  obedijencije (OFM, OFMConv, TOR). Na području ovom područnog OFS-a ne djeluje franjevačka kapucinska obedijencija (OFMCap). Duhovnu i pastoralnu asistenciju vrše prisutne tri obedijencije (OFM, OFMConv i TOR):

 

Franjevačka provincija Presvetoga Otkupitelja (OFM) Split vrši duhovnu i pastoralnu asistenciju u tri (3) Mjesna bratstva OFS-a (kanonski osnovana) i u tri (3) Mjesna bratstva (u osnivanju):

Fra Damir Ćiro Ćikara, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od Ružarija“, Drniš

Fra Ivan Čupić, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Ivan Pavao II.“, Mirlović-Zagora

Fra Marko Duran, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Ante Padovanski“, Knin

Fra Luka Banić, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Mihovil“ (u osnivanju), Lišane Ostrovičke

Fra Mario Radman, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Ante Padovanski“ (u osnivanju), Šibenik-Šubićevac

Fra Petar Klarić, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od Anđela“ (u osnivanju), Karin

 

Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri (OFM), Zadar vrši duhovnu i pastoralnu asistenciju u tri (3) Mjesna barstva OFS-a:

Fra Andrija Bilokapić, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a „Sv, Frane“, Zadar

Fra Anselmo Štulić, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Elizabeta Ugarska“, Novalja

Fra Ante Mrvelj, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a „Uzvišenje Svetoga križa“, Krapanj-Brodarica

 

Hrvatska provincija sv. Jeronima Franjevaca konventualaca (OFMConv), Zagreb vrši duhovnu asistenciju u jednom (1) Mjesnom bratstvu OFS-a:

Fra Augustin Kordić, OFMConv, Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Frane“, Šibenik

 

Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša sv. Jeronima (TOR), Zagreb vrši duhovnu asistenciju u jednom (1) Mjesnom bratstvu OFS-a:

Fra Božo Sučić, TOR, Mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od Ružarija“, Preko

Nakon aktualnog stanja na područnoj razini promotrili smo „opća načela“, prema „Statutu za duhovnu i pastoralnu asistenciju OFS-u, u svezi duhovne i pastoralne skrbi za OFS.

„Crkva je duhovnu i pastoralnu skrb za OFS, zbog pripadnosti istoj duhovnoj obitelji, povjerila Prvome franjevačkom redu i Trećem samostanskom redu (TOR) s kojima je Svjetovno bratstvo vjekovima povezano.

Franjevci redovnici i svjetovnjaci naime na različite načine i u raznovrsnim oblicima, ali u uzajamnom životnom zajedništvu, žele uprisutniti u Crkvi i društvu karizmu zajedničkoga Serafskog oca.

Stoga, kao konkretni znak zajedništva i suodgovornosti, redovnički poglavari moraju osigurati

duhovnu asistenciju svim bratstvima OFS-a.

 

Duhovna i pastoralna skrb ostvaruje se u dvostrukom služenju:

a) u bratskoj službi višega vodstva = altius moderamen od strane viših redovničkih poglavara;

b) u duhovnoj asistenciji bratstvima i njihovim vijećima.

Više vodstvo = altius moderamen ima za cilj jamčiti vjernost OFS-u franjevačkoj karizmi, zajedništvo s Crkvom i jedinstvo s Franjevačkom obitelji.

Svrha duhovne asistencije jest unapređivati zajedništvo s Crkvom i s Franjevačkom obitelji svjedočenjem franjevačke duhovnosti i dioništvom u njoj, sudjelovati u početnoj i trajnoj formaciji svjetovnih franjevaca te očitovati bratski osjećaj franjevaca redovnika prema OFS-u.

To dvostruko služenje upotpunjuje, ali ne zamjenjuje, službu vijeća i svjetovnih ministara kojima pripada vodstvo, koordinacija i animacija bratstava na različitim razinama.

Obavlja se po Statutu koji je zajednički za sva četiri Reda (OFM, OFMConv, OFMCap i TOR) i odvija se kolegijalno na svim razinama višim od mjesne.“ (Statut za duhovnu i pastoralnu asistenciju Franjevačkom svjetovnom redu, Opća načela, čl. 1.-3.)

Na temelju smjernica Statuta za duhovnu i pastoralnu skrb za OFS, članovi Konferencije raspravljali su o stanju i perspektivama Područnog bratstva OFS-a, s posebnim naglaskom na duhovnu i pastoralnu asistenciju. Dotaknuli su se važnih događaja koji se imaju dogoditi na Područnoj razini kao i Generalnog kapitula (Rim, 4.-11. studenoga 2017.) koji je bio znakovit po svojoj poruci i prioritetima.

Posebno smo istaknuli kao prioritet trajnu formaciju duhovnih asistenata. Već postoji uhodani godišnji tečaj za duhovne asistente na nacionalnoj razini jako dobro pripreman i organiziran s odgovarajućim temama i kompetentnim stručnjacima iz teologije i tazličitih teoloških područja kao i iz područja teologije franjevačke duhovnosti kojega priređuje Konferencija nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a i Konferencija nacionalnih duhovnih asistenata Frame. Složili smo se da bi svaki duhovni asistent trebao sudjelovati na tom tečaju trajne formacije.

Planiramo priređivanje i organiziranje sličnih tečajeva i seminara za duhovne asistente na područnoj razini (ili zajednički tečaj za dva područna bratstva OFS-a Zadarsko-šibensko i Splitsko-dubrovačko)!

Složili smo se da su naša mjesna bratstva OFS-a žive zajednice i kao takve zavrjeđuju, što se tiče duhovne i pastoralne asistencije, sustavniji rad i odgovorniji pristup na svim razinama, posebno mjesnoj razini.

Nadalje, članovi Konferencije napomenuli su posebnost ovogodišnjeg jednodnevnog tematskog seminara za formaciju koji će biti organiziran zajedno za Splitsko-dubrovačko i Zadarsko-šibensko područno bratstvo OFS-a u subotu, 19. svibnja 2018. u Franjevačkom samostanu konventualaca sv. Frane u Splitu na Obali (Trg Franje Tuđmana 1, Split). Uključeni su također članovi jedne i druge Konferencije područnih duhovnih asistenata. Predavači će biti Daniela Rebac, OFS, predsjednica nacionalnog povjerenstva za formaciju i  Stjepan Kelčić, OFS, član nacionalnog povjerenstva za formaciju (predavanje: „Trajna formacija u mjesnom bratstvu – značaj, sadržaj, provedba“), Štefica Kralj, OFS, član nacionalnog povjerenstva za formaciju i Antonija Meštrović, OFS, član nacionalnog povjerenstva za formaciju (predavanje: „Uloga i zadaća vijeća i ministra u animiranju i vođenju mjesnoga bratstva“) i fra Vlado Vidović, OFMConv, predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a (predslavi misu). U programu je i „okrugli stol“ s predavačima. Na područni seminar pozvani su članovi Područnog vijeća jednoga i drugoga područnog bratstva OFS-a, ministri/-e i povjerenici/-e za formaciju mjesnih bratstava jednoga i drugoga područnog bratstva OFS-a.

Na kraju sjednice članovi Konferencije područnih duhovnih asistenata u kojoj su zastupljene tri franjevačke obedijencije (OFM, OFMConv, TOR) jednoglasno su se složili i konstatirali da su radosni što je ustanovljena (Zadar, 28. veljače 2015.) i zaživjela Konferencija područnih duhovnih asistenata na području Zadarsko-šibenskog bratstva OFS-a. Isto tako, da su ovakve sjednice s ovakvim programom i sadržajima jako potrebne radi protoka informacija te personalne i interpersonalne komunikacije unutar Područnog OFS-a te informacije koja je ujedno i formacija međunarodne i nacionalne s jedne i, s druge strane, Područne s mjesnom razinom OFS-a. Naravno, one su potrebne i za praćenje najnovijih smjernica OFS-a i primjena te konkretizacija istih.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas804
Ovaj mjesecOvaj mjesec17573
UkupnoUkupno7632451

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58