München: Hodočašće krizmanika u Asiz i Rim

Hrvatska katolička župa München ove godine pod duhovnim vodstvom i uz pratnju vjeroučitelja, priprema oko 240-tak krizmanika za sakrament svete Potvrde. Svake godine organizira jedno zajedničko putovanje koje za cilj ima povezati mlade Hrvate u duhovno zajedništvo i bogatstvo koje nam sveta Crkva otkriva.


Na Uskrsni ponedjeljak, 2. travnja 2018. u večernjim satima okupilo nas se 70-tak na Theresienwiese i u iščekivanju uputili smo se prema prvoj postaji našeg hodočašća - Asizu.

Nakon duge noćne vožnje, ujutro nas je dočekalo predivno vrijeme s kojim smo zaboravili svaki umor, te cijeli dan uz pratnju našeg vodiča gosp. Luke, upoznali kulturni i duhovni sadržaj Asiza koji ima status UNESCO svjetske baštine. Posjetili smo Santa Maria degli Angeli, Porziunculu, baziliku sv. Klare gdje se čuvaju njezine relikvije i neraspadnuto  tijelo, zatim rodnu kuću i baziliku sv. Franje, a navečer smo se uputili u naš smještaj koji se nalazio nedaleko od Rima.

Ostala tri dana proveli smo u Rimu - gradu na sedam brežuljaka.

S novim jutrom u Rimu raslo je i naše uzbuđenje jer nas je čekao odlazak na audijenciju s papom Franjom u Vatikan. Papu smo pratili na ekranima i naše zajedništvo je bivalo veće. Po  završetku audijencije razgledali smo Koloseum te Rimski trgove: Venezia, Fontana di Trevi, Navona, Panteon. Odlazak prema glasovitim španjolskim stubama – okupljalištu mladih bila je super prilika za odmor i okrepu.

Jedinstvenost Rima skriva se u tome što taj drevni, 3000 godina stari grad podsjeća slikovito rečeno na jednu ujedinjenu sveopću Crkvu. I zaista čudesno je biti na jednom mjestu gdje se spaja jedinstvena umjetnost sa najvećim ostvarenjima svih vremena, temelji kršćanstva, duboka teologija i jako svjedočanstvo vjere svetih ljudi.

Posjet Svetim stubama nedaleko od Konstantinove krstionice ima jednu značajnost, naime Jelena majka cara Konstantina je donijela stube na kojima se Isus penjao pred Pilata i ugradila ih u zgradu koja pri vrhu ima kapelu. Na tim stubama se možete popeti klečući i moleći oproštenje grijeha. Međutim mi smo svi zajedno klečali na drugim stepenicama i molili u uvjerenju da smo na Svetim stubama dok nam čuvar nije objasnio da su zbog rekonstrukcije stube zatvorene. No mi vjerujemo da su naše molitve uslišane! Radost na licima bila je velika!

Posebne dojmove želimo podijeliti na putu prema katakombama sv. Kalista,mjestu okupljanja prvih kršćana. Obuzelo nas je duboko dostojanstvo pred ulazom u podzemne hodnike, u svijet prvih kršćana u kojem su spojili sve svoje potrebe propovijedanja vjere, sahranjivanja mrtvih u grobnice i svetišta. U vrijeme progona cara Nerona, kršćani su se sastajali u grobnicama na molitvu – u to je vrijeme svaki građanin na groblju bio siguran. Prema rimskom zakonu, grobna mjesta su bila sveta.

Ukrcali smo se u autobus i uputili prema Lateranskoj bazilici, ona nosi naslov Majke svih crkava- sjedište Rimskih papa od početka slobode Kršćana. Također važno je spomenuti kako smo prilikom posjeta bazilike sv. Pavla izvan zidina koja je izgrađena na mjestu povijesnog groba sv. Pavla između prozora i stupova brojali dugi red mozaičnih medaljona s portretima papa, od sv. Petra do pape Franje. Zahvaljujući papinstvu, Rim se kulturom i neprocjenjivom umjetničkom djelatnošću ponovno ističe u doba renesanse, to novo ruho posebno je uprizoreno u bazilici sv. Petra sa sklopom velebnih Vatikanskih palača i djela ruku poznatih Bramantea, Michelangela i mnogih drugih.

Naši duhovni pratitelji fra Filip, fra Petar i pastoralna suradnica Anamarija Andrijević potrudili su se da nam obogate ovo hodočašće radošću i smijehom, molitvom i blagošću kao i poslijepodnevnom "kavom s duhovnikom" kada su naši krizmanici mogli razgovarati, pitati i diskutirati o vjerskim temama uz pjesmu.

U našem smještaju o kojem brinu časne sestre, susreli smo braću iz Splita, s kojima smo slavili zajedničko euharistijsko slavlje koje je predvodio don Darijo Čorić.

Zadnji dan našeg hodočašća ostalo nam je slobodnog vremena za kupnju suvenira i nabožnih predmeta.

Sve u svemu posjet ovoj prekrasnoj prijestolnici kršćanstva ostavlja nas bez riječi i zasigurno ponovnom dolasku u Vječni grad.

Zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u ovoj organizaciji, mladima koji su se odazvali i bili otvoreni za zajedništvo i bratsku ljubav!

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas710
Ovaj mjesecOvaj mjesec17479
UkupnoUkupno7632357

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 56