Bratski i pastoralni pohod Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu OFS-a

Drugi bratski i pastoralni pohod Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ održan je u subotu, 7. travnja 2018., u sjedištu područnoga OFS-a, u Splitu na Dobromu (Franjevački samostan Gospe od zdravlja, Trg Gaje Bulata 3, Split).

Pohoditelji su bili Branka Černugelj, OFS, nacionalna ministra i fra Mate Bašić, OFM, nacionalni duhovni asistent.


Program bratskoga i pastoralnog pohoda započeo je misom u svetištu Čudotvorne Gospe od zdravlja. Misu je predslavio i propovijedao fra Mate, OFM, nacionalni duhovni asistent. Koncelebrirali su fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata Splitsko-dubrovačkog OFS-a i fra Jakov Begonja, OFM, (gvardijan) duhovni asistent mjesnoga bratstva OFS-a „Gospa od Zdravlja“, Split-Dobri. Na misi su sudjelovali članovi Područnog vijeća OFS-a i predstavnici mjesnih bratstava (5+3=8, pet mjesnih bratstava grada Splita: „Gospa od zdravlja“, Split-Dobri; „Sv. Frane“, Split-Obala; „Gospa od Pojišana“, Split-Pojišan; „Sveta Obitelj“, Split-Sukoišan, „Blagovijest“, Split-Trstenik i tri koja gravitiraju gradu Splitu, „Sv. Elizabeta“, Trogir-Drid; „Gospa Sinjska“, Sinj; „Gospa od Karmela“, Omiš). Na početku mise gvardijan fra Jakov pozdravio je sve prisutne, posebno goste pohoditelje, nacionalnu ministru Branku i nacionalnoga duhovnog asistenta fra Matu, OFM.

Poslije mise bilo je druženje uz kavu s nacionalnom ministrom Brankom i nacionalnim duhovnim asistentom fra Matom.

Nakon druženja predstavnici mjesnih bratstava (5+3=8) razišli su se i povratili u svoja mjesna brastva s puno lijepih franjevačkih dojmova i poticaja.

Potom je, nastavljen radni dio bratskoga i pastoralnog pohoda, pod predsjedanjem Branke, OFS, nacionalne ministre i fra Mate, OFM, nacionalnoga duhovnog asistenta s članovima Područnog vijeća OFS-a.

Radnom dijelu bratskoga i pastoralnog pohoda priključio se i fra Drago Vrhovac, OFMCap, područni duhovni asistent i član Konferencije područnih duhovnih asistenata. Neki članovi vijeća opravdali su svoj izostanak.

Radni dio pohoda započeo je molitvom (Obrednik OFS-a, Molitva za početak bratskih susreta, br. 2.).

Nakon „Molitve“ Mila Šuto, OFS, područna ministra pozdravila je pohoditelje i sve nazočne članove Splitsko-dubrovačkog područnog vijeća. Potom je fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata pozdravio kako pohoditelje tako i članove Područnoga vijeća napomenuvši potrebu aktualizacije triju tema na svim razinama OFS-a, osobito u mjesnim bratstvima OFS-a: 1. princip „bratstvo“, 2. dijalog, 3. odgovornost!

Duhovni nagovor održao je nacionalni duhovni asistent fra Mate, OFM. Fra Mate je u svojem govoru iznio bit i značenje imena OFS koje se mijenjalo tijekom povijesti („Red pokornika“, „Treći red“, „Svjetovni red“) te istaknuo potrebu „franjevačke nenametljivosti“. Danas je doista aktualna ta označnica „nenametljivosti“ kojom današnji svjetovni franjevci i svjetovne franjevke mogu biti prepoznatljivi najprije u svojim mjesnim bratstvima, u svojim obiteljima te tamo gdje žive i rade.

S čim se danas nametnuti, postavio je pitanje fra Mate? Upravo s onim s čime se nametnuo sv. Franjo Asiški u svojem vremenu i ljudima svoga vremena, a to je Evanđelje. Biti vjerni Evanđelju Isusa Krista, nametati se i nametnuti se s Evanđeljem, s načelima Isusa Krista... Biti nenametljivi u mnogim oblicima djelovanja gdje se mnogi žele na kriv način nametnuti i nametati. Mi, svjetovni franjevci i svjetovne franjevke, pozvani smo i poslani svjedočiti u našim mjesnim bratstvima OFS-a, svojim obiteljima i na radnim  mjestima, po službama koje obnašamo, tu „franjevačku nenametljivost“ i nametnuti se i nametati se s onim vrijednostima kojima se nemetnuo sv. Franjo Asiški u kontekstu svoga vremena i prostora, zaključio je fra Mate.

Potom je nacionalna ministra Branka iskazala radost susreta s predstavnicima Mjesnih bratstava grada Splita i triju bratstava koji gravitiraju gradu Splitu te članovima područnog vijeća OFS-a naglasivši da bratski i pastoralni pohod na svim razinama OFS-a (pohod međunarodni nacionalnom, nacionalni područnom, područni mjesnom), ima svrhu „oživjeti evanđeoski franjevački duh, osigurati vjernost karizmi i Pravilu, pružati pomoć životu bratstva, jačati vez jedinstva Reda i promicati njegovo što djelotvornije uključivanje u Franjevačku obitelj i Crkvu“ (GK OFS-a, čl. 92, br. 1.). Posebno je ukazala, uz svrhu Bratskog i Pastoralnog pohoda, na značenje kako Bratskoga tako i pastoralnoga pohoda. „Bratski pohod je prilika za zajedništvo, izraz služenja i konkretnog zanimanja nadležnih svjetovnjaka na različitim razinama kako bi bratstvo raslo i bilo vjerno svojem pozivu“. (GK OFS-a, čl. 94, br. 1.), a „Pastoralni pohod je povlaštena prigoda za zajedništvo s Prvim redom i Trećim samostanskim redom. Obavlja se također u ime Crkve, a služi osiguranju i promicanju opsluživanja Pravila i Konstitucija te vjernosti franjevačkoj karizmi. Obavlja se uz poštivanje organizacije i vlastitog prava OFS-a“ (usp. GK OFS-a, čl. 95. br. 1.).

Prema programu radnoga dijela Suzana Fiorenini, OFS, područna doministra

pročitala je zapisnik Prvoga bratskog i pastoralnog pohoda (Prvi bratski i pastoralni pohod održan je 9. 3. 2013. u Splitu na Dobromu); Mila Šuto, OFS, područna ministra podnijela je izvješće o životu i radu u prethodnom razdoblju te o dokumentima (registri i spisi) Područnog bratstva i Jasna Šabić, OFS, područna blagajnica predočila je blagajničko izvješće.

Nakon pročitanog zapisnika prvog bratskog i pastoralnog pohoda te izvješća o životu i radu Splitsko-dubrovačkog područnog OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“, razvila se plodna rasprava o životu i radu te stanju i perspektivama istoga bratstva.

Na temelju svih izvješća i rasprave pohoditelji će naknadno dostaviti u pisanom obliku svoja zapažanja, prosudbe, preporuke, prioritete i zaključke drugog bratskog i pastoralnog pohoda, za nadolazeće vrijeme, za poboljšani život i rad na područnoj i mjesnoj razini Područnog OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“.

Na kraju je Mila, OFS, područna ministra zahvalila, uime članova Područnog vijeća i svoje osobno ime, pohoditeljima za franjevačku solidarnost i trud koji su uložili i bratski potaknuli članove Područnog vijeća na dobro. Isto tako, ministra Mila zahvalila je fra Jakovu, (gvardijanu) duhovnom aistentu mjesnoga bratstva OFS-a „Gospa od zdravlja“, ministri Lukreciji Bojanić, OFS i ostalim članovima Vijeća istoga mjesnoga bratstva za pripremu ovoga, s nacionalne razine, bratskoga i pastoralnoga pohoda.

Svoju riječ zahvalnice za franjevačko gostoprimstvo i gostoljubivost u Splitu izrazili su i nacionalni pohoditelji, Branka, OFS, nacionalna ministra i fra Mate, OFM, nacionalni duhovni asistent.

Program bratskoga i pastoralnog pohoda završio je s molitvom (Obrednik OFS-a, Molitva za završetak bratskih susreta, br. 4.).

Na kraju je fra Stipe darovao pohoditeljima i svim članovima Područnog vijeća jedan dragocjeni dar (sadržaj) naslovljen „Svaki čovjek ima tri križa“. Tekst je napisao pok. fra Bonaventura Duda, OFM.

 

Svaki čovjek ima tri križa

Prvi su objektivne okolnosti – elementarne nepogode i razne druge stvari na koje čovjek baš nikako ne može utjecati.

Drugi je naša okolina, obitelj, prijatelji, posao... pa možda i politika... To su uglavnom stvari za koje mislimo da možemo utjecati na njih i nadasve stvari koje uporno i pokušavamo promijeniti.

Treći križ koji nosimo smo mi sami. Možda na taj križ možemo najviše utjecati, ali nikada posve.

Ipak, najčešće ne možemo birati kakva će nas muka snaći, ali uvijek možemo birati kako ćemo na nju reagirati. Naša reakcija može muku učiniti i lakšom i težom.

Isuse, pomozi nam da se prije svake reakcije posavjetujemo s Tobom!

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas784
Ovaj mjesecOvaj mjesec17553
UkupnoUkupno7632431

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53