Imotski: Dramski prikaz Muke Isusove

Punih 20 godina na Cvjetnicu navečer Imotski „postaje“ Jeruzalem iz Isusova vremena. Naime, 1998. godine tadašnji gvardijan i župnik fra Ante Babić pokrenuo je održavanje Dramskog prikaza Muke Gospodina našega Isusa Krista uživo u gradu, što je s vremenom postalo poznato kao Imotska Muka.


Tako je i ove godine na Nedjelju Muke Gospodnje 25. ožujka 2018. s početkom u 20 sati održana Imotska Muka, 19. po redu. Prikaz je počeo pozdravom gvardijana i župnika fra Kristiana Stipanovića, koji je zahvalio svima zaslužnima za održavanje Muke – sponzorima, tehničkoj i stručnoj podršci, glumcima, a osobito gledateljima, zbog kojih se i održava Muka.

Za one koji nisu mogli pratiti Muku uživo u Imotskom, omogućen je video-prijenos na samostanskoj web stranici, na još nekim internetskim portalima, na Youtube kanalu i facebooku Imotskih novina te na televiziji zahvaljujući FullTv-u (na MaxTVi B.net kanalima). Na internetskim portalima i facebooku za prijenos Muke bilo je više od 20.000 uključenja.

Ulogu Isusa glumio je jedini profesionalac u Muci – Tomislav Martić, koji sudjeluje u prikazu od samog početka. Ostale su uloge igrali amateri iz Imotskog i Imotske krajine, a njih je zajedno sa statistima bilo više od 400.

Po običaju, scene Posljednje večere i uhićenja u Getsemaniju održane su u samostanskom vrtu, a zatim se povorka s glumcima i statistima uputila na mjesto suđenja pred Pilatom. Nakon Pilatove osude prikazan je na ulicama Imotskog Isusov križni put, na kojem je susreo svoju majku Mariju, Veronika mu je rupcem obrisala lice, a Šimun Cirenac pomogao nositi križ do Kalvarije, koja je predstavljena imotskom tvrđavom Topanom. U završnoj sceni na Kalvariji prikazano je Isusovo razapinjanje i smrt. Muka je završila skidanjem i odnošenjem Isusova tijela s Kalvarije.

Fotografije (Boško Ćosić)

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas802
Ovaj mjesecOvaj mjesec17571
UkupnoUkupno7632449

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 51