Trstenik: Održana sjednica Konferencije područnih duhovnih asistenata OFS-a

Sjednica Konferencije područnih duhovnih asistenata Splitsko-dubrovačkog OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“, sa sjedištem u Splitu, održana je u srijedu, 21. ožujka 2018. u franjevačkome samostanu sluge Božjega fra Ante Antića, u Splitu na Trsteniku. Sjednici su nazočili fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije, fra Kruno Kemić, OFMConv, tajnik Konferencije, fra Drago Vrhovac, OFMCap, član Konferencije i fra Kristijan Kovačević, TOR, član Konferencije.


„Kao sastavni dio Franjevačke obitelji, a pozvan živjeti karizmu sv. Franje u svjetovnoj dimenziji, OFS ima posebne, tijesne veze s Prvim redom i s Trećim samostanskim redom.“ (Iz franjevačke povijesti i iz konstitucija Prvoga reda i Trećega samostanskog reda jasno se vidi da se ovi redovi priznaju obvezanima snagom zajedničkog podrijetla i karizme i voljom Crkve naduhovnu i pastoralnu asistenciju OFS-u. Usp. Konstitucije OFM, 60; Konstitucije OFMConv, 116; Konstitucije OFMCap, 102 (izd. 2017.); Konstitucije TOR, 157; Pravilo Trećega reda pape Leona XIII., 3,3; Pravilo koje je odobrio Pavao VI., 26.)

Duhovna i pastoralna skrb koju je Crkva povjerila Prvome franjevačkom redu i Trećemu samostanskom redu, obveza je prije svega njihovih generalnih i provincijskih ministara. Njima pripada »altius moderamen – više vodstvo« o kojem se govori u kan. 303. »Altius moderamen« ima za cilj jamčiti vjernost OFS-a franjevačkoj karizmi, zajedništvo s Crkvom i jedinstvo s Franjevačkom obitelji, a to su vrednote koje za svjetovne franjevce predstavljaju njihov životni poziv.“(Generalne konstitucije OFS-a, Duhovna i pastoralna asistencija OFS-u, čl. 85-121., ovdje: čl. 85. & 1. i 2.)

Na temelju smjernica Generalnih konstitucija OFS-a članovi Konferencije raspravljali su o stanju i perspektivama Područnog bratstva OFS-a, s posebnim naglaskom na duhovnu i pastoralnu asistenciju. Dotaknuli su se važnih događaja koji se imaju dogoditi na Područnoj razini kao i Generalnog kapitula (Rim, 4.-11. studenoga 2017.) koji je bio znakovit po svojoj poruci i prioritetima.

Danas, Splitsko-dubrovačko područno bratstvo broji 24 Mjesna bratstva OFS-a s 550 trajno zavjetovanih članova.

Franjevačka provincija Presvetoga Otkupitelja (OFM), Split vrši duhovnu i pastoralnu asistenciju u dvanaest (12) Mjesnih bratstava OFS-a:

fra Zoran Kutleša (OFM), Mjesno brastvo OFS-a "Sv. Franjo", Imotski

fra Ante Čovo, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a „Uznesenje BDM“, Makarska

fra Ante Bilokapić, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Ilija“, Metković

fra Stipe Bešlić, OFM, Mjesno brastvo OFS-a „Gospa od Karmela“, Omiš

fra Nediljko Čarapić, OFM, Mjesno brastvo OFS-a „Sv. Klara“, Podbablje

fra Vinko Gudelj, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a „Rane sv. Frane“, Proložac

fra Mladen Prolić, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a „Svi sveti Franjevačkog reda“, Runovići

fra Petar Klapež, OFM, Mjesno brastvo OFS-a "Čudotvorna Gospa Sinjska", Sinj

fra Jakov Begonja, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od zdravlja", Split-Dobri

fra Stipe Nimac, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a "Blagovijest", Split-Trstenik

fra Jakov Udovičić, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a "Sv. Roko", Vinjani

fra Frano Laco, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a "Sv. Leopold Bogdan Mandić", Zmijavci

Franjevačka provincija sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri (OFM), Zadar vrši duhovnu i pastoralnu asistenciju u pet (5) Mjesnih barstava OFS-a, s tim što jedan duhovni asistent (fra Veselko Grubišić, OFM) obavlja duhovnu i pastoralnu asistenciju u dva mjesna bratstva OFS-a:

fra Matija Matošević, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a "Sv. Elizabeta Ugarska", Trogir-Drid

fra Veselko Grubišić, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a "Mala braća", Dubrovnik

fra Veselko Grubišić, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a "Sv. Josip", Dubrovnik-Lapad

fra Drago Ljevar, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a "Marijino pohođenje", Mokošica-Rožat

fra Josip Vidas, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a "Gospa od Delorite", Kuna (Pelješac)

Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića (OFMCap), Zagreb vrši duhovnu i pastoralnu asistenciju u jednom (1) Mjesnom bratstvu OFS-a:

fra Drago Vrhovac, OFMCap, Mjesno bratstvo OFS-a „Gospa od Pojišana", Split-Pojišan

Hrvatska provincija sv. Jeronima Franjevaca konventualaca (OFMConv), Zagreb vrši duhovnu asistenciju u jednom (1) Mjesnom bratstvu OFS-a:

fra Kruno Kemić, OFMConv, Mjesno bratstvo OFS-a "Sv. Frane", Split-Obala

Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša sv. Jeronima (TOR), Zagreb vrši duhovnu asistenciju u jednom (1) Mjesnom bratstvu OFS-a:

fra Kristijan Kovačević, TOR, Mjesno bratstvo OFS-a "Sveta Obitelj", Split-Sukoišan

Franjevačka provincija Uznesenja BDM (OFM), Mostar (BIH) vrši duhovnu asistenciju u tri (3) Mjesna bratstva OFS-a. s tim što jedan duhovni asistent (fra Šime Romić, OFM) obavlja duhovnu i pastoralnu asistenciju u tri mjesna bratstva OFS-a:

fra Šime Romić, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a „Sv. Otac Pio“, Lumbarda (Korčula)

fra Šime Romić, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a "Sv. Elizabeta Ugarska", Orebić (Pelješac)

fra Šime Romić, OFM, Mjesno bratstvo OFS-a "Bl. Marija propetoga Isusa Petković", Blato/Vela Luka (Korčula)

Franjevačka provincija Svetoga Križa – Bosna Srebrena (OFM), Sarajevo (BIH) vrši duhovnu asistenciju u jednom (1) Mjesnom bratstvu OFS-a:

fra Ilija Stipić, Mjesno bratstvo OFS-a "Gospa snježna“, Cavtat

Istaknuto je da duhovni asistenti aktivnije sudjeluju na nacionalnom tečaju za duhovne asistente OFS-a i Frame koji priređuje Konferencija nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a i Konferencija nacionalnih duhovnih asistenata Frame te da Konferencija područnih duhovnih asistenata OFS-a i Konferencija područnih duhovnih asistenata Frame priređuju godišnji seminar za duhovne asistente na Splitsko-dubrovačkoj područnoj razini.

Isto tako, konstatirano je da nijedna Franjevačka provincija, bilo koje obedijencije (OFM, OFMCinv, OFMCap, TOR) na hrvatskom govornom području ne broji trajno zavjetovanih članova toliko koliko broji Splitsko-dubrovačko područno bratstvo OFS-a „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ (550 trajno zavjetovanih članova u 24 Mjesna bratstva OFS-a). Stoga OFS zavrjeđuje, što se tiče duhovne i pastoralne asistencije, odgovorni i sustavni pristup.

Nadalje, ukazano je na važnost Nacionalnog bratskog i pastoralnog pohoda Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu OFS-a koji će se održati u subotu, 7. travnja 2018. u Splitu na Dobromu (Franjevački samostan Gospe od Zdravlja, Trg Gaje Bulata 3, Split). Pohoditelji će biti fra Mate Bašić, OFM, nacionalni duhovni asistent i Branka Černugelj, OFS, nacionalna ministra. Naglašena je važnost sudjelovanja članova Konferencije područnih duhovnih asistenata na tom važnom događaju.

Također, članovi Konferencije napomenuli su posebnost ovogodišnjeg jednodnevnog tematskog susreta za formaciju koji će biti organiziran zajedno za Splitsko-dubrovačko i Zadarsko-šibensko područno bratstvo OFS-a u subotu, 19. svibnja 2018. u Franjevačkom samostanu konventualaca sv. Frane u Splitu na Obali (Trg Franje Tuđmana 1, Split). Predavači će biti Daniela Rebac, OFS, predsjednica nacionalnog povjerenstva za formaciju, Stjepan Kelčić, OFS, član nacionalnog povjerenstva za formaciju i fra Vlado Vidović, OFMConv, predsjednik Konferencije nacionalnih duhovnih asistenata OFS-a. Na formativni susret pozvani su članovi Područnog vijeća jednoga i drugoga područnog bratstva OFS-a, ministri/-e i povjerenici/-e za formaciju mjesnih bratstava jednoga i drugoga područnog bratstva OFS-a.

Članovi Konferencije na poseban način bili su zainteresirani (svaki je član imao i kopije „Zaključaka“ i „Završne poruke“) za „XV. generalni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda: Zaključci“  i „XV. Redovnog generalnog kapitula Franjevačkoga svjetovnog reda: Završna poruka“.

Na kraju sjednice članovi Konferencije područnih duhovnih asistenata u kojoj su zastupljene sve četiri franjevačke obedijencije (OFM, OFMConv, OFMCap, TOR) jednoglasno su konstatirali i izrazili da su ovakve sjednice s ovakvim programom i sadržajem jako potrebne radi protoka informacija te personalne i interpersonalne komunikacije unutar Područnog OFS-a te informacije koja je ujedno i formacija međunarodne i nacionalne s jedne i, s druge strane Područne s mjesnom razinom OFS-a. Naravno, one su potrebne i za praćenje najnovijih trendova i smjernica OFS-a.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1704
Ovaj mjesecOvaj mjesec69285
UkupnoUkupno7611786

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 104