Runovići: Korizmena duhovna obnova u župi

Ovogodišnja korizmena duhovna obnova u župi Gospe od Karmela u Runovićima održana je pod motom „Očinstvo i majčinstvo: dva lica roditeljskog poslanja“ te je trajala od 15. do 18. ožujka 2018. Voditelj duhovne obnove bio je o. fra Petar Ljubičić, župni vikar u župi Vitina.

Prvi dan, u četvrtak 15. ožujka u 17 sati fra Petar je slavio sv. misu i propovijedao učenicima O. Š. te ostalim vjernicima, a poslije sv. mise predvodio je euharistijsko klanjanje. U propovijedi fra Petar je potaknuo vjernike na ljubav i požrtvovnost jednih prema drugima. Naglasio je vjernicima da rado sudjeluju u slavlju sv. mise u kojoj je nazočan živi i proslavljeni Krist Gospodin. Zatim da u sv. misi u daru kruha i vina prikazuju sebe, svoju djecu, svoje probleme Gospodinu. Krist nas poziva umorne i opterećene i dariva nam svoj mir. Tijekom euharistijskog klanjanja u molitvi pred Presvetim fra Petar je zahvaljivao euharistijskom Isusu, slavio ga i molio za zdravlje duše i tijela.


Drugi dan,u petak 16. ožujka župnik fra Mladen predvodio je pobožnost „Puta križa“ u 15:30 sati u područnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Sebišini, a zatim u 16:30 sati u župnoj crkvi Gospe od Karmela.

U 17 sati fra Petar je slavio sv. misu i propovijedao očevima, majkama i ostalim vjernicima. U  propovijedi rekao je očevima i majkama kako se trebaju okrenuti Kristu, u njega vjerovati i njemu se povjeravati jer On nam daje spasenje. Rekavši kako je obitelj crkva u malom, naglasio je kako bez braka i obitelji, koji su danas na udaru, nema jednog naroda, ni društva, ni Crkve u jednom narodu. Upozorio je na pogubnost psovke Božjeg imena kao velikoga grijeha kojega treba iskorijeniti. Majkama je rekao kako se rađanjem i odgajanjem djece posvećuju. Svima je istaknuo važnost praštanja jednih drugima te da prihvaćaju i nose križeve života.

Treći dan, u subotu 17. ožujka fra Petar je slavio sv. misu i propovijedao krizmanicima (1. i 2. r. S. Š.), njihovim roditeljima i ostalim vjernicima. U propovijedi rekao je roditeljima krizmanika da budu vjesnici Božje ljubavi svojoj djeci molitvom, sudjelovanjem u nedjeljnoj sv. misi i primanjem sakramenata. Krizmanicima je naglasio da krizma nije kraj rasta u vjeri i snazi Duha Svetoga, nego novi početak koji će se nastaviti sudjelovanjem u nedjeljnoj sv. misi i življenjem po Božjoj riječi u sredini i društvu u kojem živimo.

Poslije sv. mise fra Petar je imao kratki nagovor krizmanicima i roditeljima u kojem je rekao roditeljima da trebaju biti sa svojom djecom u obitelji, govoriti im o Kristu da ga zavole. Djeca slijede primjer roditelja stoga je važna uloga oca u odrastanju djece koji je stup u obitelji.  Krizmanicima je naglasio pogubost psovke te da se trude upoznavati Krista Spasitelja i zavoliti ga.

Četvrti dan, u nedjelju 18. ožujka fra Petar je predslavio sv. mise: u 9sati župnu sv. misu, u 11 sati sv. misu za djecu i mlade te u 12:20 sati sv. misu u područnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja na Sebišini.

U propovijedi rekaoje vjernicima kako su pred nama sveti dani Isusove muke i smrti koji nas pripravljaju za proslavu najveće kršćanske svetkovine, Uskrsa. Pošavši od evanđelja po Ivanu koje govori kako su neki Grci tražili Isusa, rekao je vjernicima da upoznavaju osobu Isusa Krista, našega Spasitelja. Upoznavanje Isusa ne smije se odgađati jer nam se darovano vrijeme ne ponavlja. Isus je rekao tko u njega vjeruje, ne dolazi na sud, nego ima život vječni. Djecu i mlade pozavo je da mole te će tako stariji učitiod njih.

Kroz dane korizmene duhovne obnove prije slavlja sv. misa fra Petar je bio vjernicima na raspolaganju za sakrament pomirenja. Kroz sva četiri dana crkva je bila ispunjena vjernicima koji su se uključili u korizmenu duhovnu obnovu kao pripravu za proslavu svetkog velikog trodnevlja i svetkovinu Uskrsa.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1806
Ovaj mjesecOvaj mjesec69387
UkupnoUkupno7611888

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 69