Generalni ministar sazvao V. kapitul Under Ten

 

Generalni ministar, zajedno sa svojim definitorijem, sazvao je Peti kapitul Under Ten, koji će se održati u Taizeu (Francuska) od 7. do 14. srpnja 2019. Moto kapitula je „Fratri u dijalogu“.

Prethodni kapituli bili su slavljeni u sljedećim mjestima: Santiago de Compostela (Španjolska, 1995.),Canindé (Brazil, 2001.),Sveta Zemlja (2007.),Zapopan/Guadalajara (Meksiko, 2012.).

Kako bi osigurao sudjelovanje sve braće Under Ten u tom milosnom događaju za Red Manje braće, Generalni ministar odredio je da se kapitulski rad odvija u tri perioda: pred-kapitul, kapitul i post-kapitul; prema modelu: vidjeti, prosuditi i djelovati. Dok će na kapitulu u Taizeu sudjelovati delegati iz različitih jedinica Reda, pred-kapitul i post-kapitul održat će se u pojedinim provincijama sa sudjelovanjem sve braće Under Ten.

Sve faze kapitula moguće je pratiti na mrežnoj stranici www.undertenofm.org/2019/, koja donosi sve potrebne informacije na četiri svjetska jezika (tal, eng, fra i špa), a uskoro će glavni sadržaji biti dostupni i na hrvatskom jeziku. Generalni ministar za člana pripremne komisije iz slavenskih provincija imenovao je fra Šimuna Markulina, člana Provincije Presvetog Otkupitelja (Split).

Generalni ministar rad kapitula povjerava Presvetoj Djevici Mariji, ikoni i uzoru posvećenog života.


**************

Fra Michael A. Perry, generalni ministar OFM

Draga braćo Under Ten,

Gospodin vam dao svoj mir!

Obraćam vam se prigodom Petog kapitula Under Ten našega Reda.

Cijeloga svojeg života naš serafski otac sv. Franjo bio je čovjek dijaloga: s braćom i sestrama, s Crkvom, sa svakim stvorenjem na zemlji i na nebu.

Neprestano osluškujući Boga i slijedeći njegovu volju, Franjo je znao prepoznati očekivanja i nade ljudi svoga vremena; živeći po Evanđelju, u čemu su ga uskoro nasljedovali diljem svijeta.

Potreba da budemo nositelji dijaloga, graditelji mostova i mira, više nego ikada obilježava svakoga od nas i život naših bratstava.

Osobito ste vi, draga braćo koji ste ovih godina izrekli svoje doživotno „hoću“ nasljedovanju Krista po primjeru asiškog Siromaška, pozvani da opravdate primljeni dar i da ga svjedočite u svakodnevnom životu.

Brojni sukobi, koji i danas obilježavaju međunarodnu scenu, i „hodočašća“ tolike naše braće i sestara, koji napuštaju mjesta nasilja i traže luke utjehe i sigurnosti, predstavljaju stvarnosti koje nas ne mogu ostaviti ravnodušnima.

Znati se suobličiti Kristu i njegovoj Riječi, u vremenu koje nije sposobno živjeti dinamiku slušanja, predstavlja novi izazov na putu ostvarenja naše karizme.

Uoči Plenarnog vijeća Reda, koje će se održati u Nairobiju (Kenija) u lipnju 2018., i godine u kojoj se spominjemo 800-te obljetnice susreta sv. Franje sa sultanom al-Kamilom u Egiptu (1219.-2019.), sljedeći je KapitulUnder Ten izvanredna mogućnost da promišljamo i živimo, kroz konkretna djela, dinamiku dijaloga.

Pozivam vas u Taizé, mjesto koje već desetljećima živi i utjelovljuje ekumenski dijalog i pomirenje među narodima. To će biti osobito „vrijeme milosti“, obilježeno uzajamnim slušanjem fratara Under Ten iz različitih jedinica Reda, zajedničkim životom s mjesnom zajednicom, susretom s tisućama mladih koji će tamo biti prisutni.

Spoznajući da smo svi braća, voljeni i blagoslovljeni od Jednog i Trojedinog Boga, čekam vas u Taizeu, siguran da ćemo intenzivno živjeti bratstvo, hvaleći i zahvaljujući

Onomu koji nas je prvi ljubio. Vođen ovom mišlju, službeno sazivam

Peti kapitul na rogožinama Under Ten OFM

„Fratri u dijalogu“

koji će se održati u Taizeu (Francuska), od 7. do 14. srpnja 2019. god.

Provincijali, kustodi i predsjednici trebat će do 31. ožujka 2018. god. izabrati delegate Under Ten, Under Seven ili Under Five (već prema praksi pojedine jedinice, s tim da delegati ne prelaze dobformativnog razdoblja), koje će poslati na kapitul. Pojedina provincija može poslati jednog do tri, kustodija jednog do dva, a fundacija jednog delegata.

Kako bi se uključili svi fratri Under Ten Reda i što bolje pripremili za milosno vrijeme slavlja kapitula, rad će se odvijati u tri perioda: pred-kapitul, kapitul i post-kapitul; prema modelu: „vidjeti“, „prosuditi“, „djelovati“.

 

PRED-KAPITUL

Svaka će jedinica organizirati pred-kapitul za sve fratre Under Ten (između svibnja 2018. i svibnja 2019.), kojeg saziva provincijalni ministar, kustod ili predsjednik; a organizira moderator trajne formacije ili fratar zadužen za Under Ten.

Svi sudionici pred-kapitula pozvani su „vidjeti“ znakove dijaloga u vlastitom životu, u vlastitoj zemlji, u vlastitoj provinciji.

KAPITUL (Taizé, 7.-14. srpnja 2019.)

Delegati pojedinih jedinica bit će pozvani „prosuditi“ stvarnost, produbljujući važne točke kroz kršćansku i franjevačku prizmu.

K tomu, imat će mogućnost da podijele s drugima stvarnost vlastite jedinice.

 

POST-KAPITUL

Svaka jedinica organizirat će post-kapitul za sve fratre Under Ten (između kolovoza i prosinca 2019.), kojeg će sazvati provincijalni ministri, kustodi ili predsjednici; a organizirat moderator trajne formacije ili fratar zadužen za Under Ten.

Delegati će podijeliti s fratrima Under Ten svoje iskustvo iz Taizea, a svi zajedno su pozvani da učine zadnji korak, odnosno da konkretiziraju zaključke i aktualiziraju slavlje kapitula („djelovati“).

Djevica Marija, kći i službenica nebeskog Oca, uzor posvećenog života, neka prati pripremu i samo slavlje našeg kapitula.

Fra Michael A. Perry, OFM

Ministar i sluga

Rim, 2. ožujka 2018.

Prot. 108123

Kapitul Under Ten 2019: www.undertenofm.org/2019/

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas908
Ovaj mjesecOvaj mjesec17677
UkupnoUkupno7632555

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53