Hodočašće Mješovitog zbora mladih Gospe od Zdravlja u Rim

Ususret obilježavanju dvadesetpete obljetnice djelovanja, članovi Mješovitog zbora mladih Gospe od Zdravlja iz Splita, sa svojim zborovođom fra Stipicom Grgatom i orguljašicom s. Zorislavom Radić, hodočastili su u Italiju (Rim) u od 10. do 15. ožujka 2018. godine. Na putovanju koje je bilo protkano pjesmom i molitvom razgledali su kulturne i vjerske znamenitosti gradova Firence, Asiza, Rima i Padove.

Pred sam polazak, mladi su se okupili u svojoj župi na Dobrome i sabrali se u molitvi pred čudotvornom slikom Gospe od Zdravlja te krenuli na put u večernjim satima 10.ožujka.


Sljedećeg kišnog jutra stigli su u Firencu. Zastali su na vidikovcu Piazzale Michelangelo odakle puca predivan pogled na Firencu, a zatim su se spustili do grada kako bi vidjeli njegove znamenitosti. Vrhunac boravka u Firenci bio je obilazak Staroga mosta, firentinske katedrale i krstionice ispred katedrale. Obilazak su okrunili slavljem nedjeljne sv. mise u katedrali. U popodnevnim satima, stigli su u Asiz, gdje su posjetili baziliku Svete Marije Anđeoske. Vrlo impresivan doživljaj ostavila je crkvica unutar bazilike -  (Porcujunkula) koja se smatra kolijevkom svih franjevaca i franjevki. Nakon toga popeli su se u stari dio grada posjetivši kriptu tj. Franjin grob te Donju crkvu i Gornju crkvu. U večernjim satima zbor je stigao u Rim, i smjestio se u Dom hrvatskih hodočasnika „Blaženi Ivan Merz“.

Nakon svete mise u kapelici doma „Domus Croata“, drugi dan hodočašća bio je obilježen razgledavanjem Rima. Došavši do stare papinske rezidencije Laterana, najprije su se pomolili na Scala Santa, a zatim posjetili baziliku Svetoga Ivana Lateranskog. Nakon razgledavanja lateranske bazilike, Majke svih crkava posjetili su drugu veliku rimsku baziliku Marije Velike. Nakon obilaska Michelanđelovog kipa Mojsijeu crkvi Sveti Petar u okovima, istoga dana razgledali su znamenitosti poput Koloseja, ruševina Rimskoga foruma, za nas Hrvate značajne bazilike Ara Coeli i na kraju Oltar domovine. U popodnevnim satima obišli su Panteon te gradski trg Piazza Navona.

Sljedeći dan razgledali suKalistove katakombe, posjetili su Baziliku Sv. Pavla izvan zidina i uputili se prema Vatikanu kako bi razgledali Baziliku Sv. Petra. Nakon razgledavanja unutrašnjosti bazilike i znamenitosti poput Michelangelove Pietá, po želji su se popeli na kupolu vatikanske bazilike. U večernjim satima toga dana mladi su posjetili popularnu Piazza di Trevi. Nakon povratka u „Hrvatski domslavili su u kapelici večernju svetu misu koju su namijenili za svoje dobročinitelje.

U srijedu je Mješoviti zbor mladih Gospe od Zdravlja nazočio općoj audijenciji kod Svetog Oca, što je ujedno bio i vrhunac njihovog hodočašća. Po završetku posjeta Vatikanu, zbor je krenuo natrag prema Splitu. Na povratku su posjetili Padovu. Posebno su obišli Svetište sv. Leopolda Mandića te Baziliku sv. Ante. U četvrtak (15. 03.) u jutarnjim satima Zbor se vratio u Split pred svoju crkvu Gospe od Zdravlja na Dobrome.

Ovim putem od srca zahvaljujemo svima onima koji su pomogli kako bi se ovo za nas mlade nezaboravno hodočašće moglo ostvariti.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas940
Ovaj mjesecOvaj mjesec17709
UkupnoUkupno7632587

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47