Sinj: Vikend-susreti za ministrante u Sjemeništu

Franjevačko sjemenište u Sinju svake godine, pa tako i ove, ugosti ministrante sedmih i osmih razreda. Na vikend-susretu sa sjemeništarcima oni imaju priliku da iz prve ruke upoznaju sa svakodnevnim životom u sjemeništu. Svrha ovih susreta je pomoć mladićima u donošenju važnih životnih odluka, a posebno onih koje se tiču duhovnog poziva.


U dogovoru sa župnicima i župnim vikarima u posjet Sjemeništu je došlo 19 ministranata iz Otoka, Knina, Imotskog, Vinjana, Brnaza i Sinja u vremenu od 16. do 18. veljače 2018. god. Za drugi vikend (23  - 25. veljače) odazvalo se 6 ministranata iz Otoka, Šibenika i Turjaka. Za organizaciju i dnevni red susreta pobrinuli su se fra Josip Repeša, provincijski promicatelj duhovnih zvanja i fra Ivica Udovičić, ravnatelj Sjemeništa.

Po dolasku ministranti su bili raspoloženi za druženje jer se dosadašnja praksa susreta već pročula po župama što je privuklo pažnju ministranata za susret. Ipak mlađi ministranti koji su možda prvi put daleko od kuće bili su malo susdržani i tihi. Nakon što su se malo prilagodili novoj situaciji, sjemeništarci su bili obasuti mnogim, nadasve zanimljivim pitanjima o životu u Sjemeništu.

Zbog iznenadnih promjena u rasporedu prvi vikend je počeo misnim slavljem u sjemenišnoj kapelici koje je predvodio fra Josip Repeša. Poslije duhovne, uslijedila je fizička okrjepa. Večer je tradicionalno, kao i dosadašnjih godina, završila molitvom križnog puta prema tvrđavi na Gospinom gradu; zajedno sa mladim Framašima i ostalim vjernicima Sinja. U drugom vikendu ministranti su sa sjemeništarcima prvu večer sudjelovali na križnom putu i svetoj misi u crkvi Gospe Sinjske koju je predvodio don Edvard Punda, ravnatelj nadbiskupskog sjemeništa u Splitu koji je ove korizme propovijednik korizmenih petaka.

Subota je započela svetom misom kojom je predsjedao fra Josip Repeša. Nakon doručka sjemeništarci su imali probe pjevanja na koje su se priključili i ministranti te svojim glasovima dodatno oplemenili sjemenišni zbor. Nakon proba pjevanja sjemeništarci su sa ministrantima i fra Josipom posjetili sinjski hipodrom, Alkarsku Ergelu, što je izazvalo zanimanje mladih za alkarske konje, školu jahanja i popratne aktivnosti na Hipodromu. Neki su se okušali i u jahanju konja dok je drugima bilo dovoljno promatrati te novosti i nahraniti konje.

Poslijepodne je po rasporedu slijedio nogometni turnir, koji se igrao na igralištu kraj Franjevačke klasične gimnazije. Po povratku u Sjemenište uslijedila je molitva krunice i kratka prezentacija o povijesti Sjemeništa koju su pripremili sjemeništarci. Neki su sjemeništarci govorili o svom duhovnom pozivu i odluci da krenu stopama svetog Franje Asiškog. Ministranti su nakon večere imali slobodno vrijeme sa sjeminištarcima uz razne društvene igre u sjemenišnim prostorijama. U drugom vikendu subotnja večer je bila uz prigodni film i kokice.

Zadnji dan susreta započeo je ranije nego subotnji. Prva točka dana bila je kratka proba pjevanja. Upjevani i razbuđeni ministranti su sa sjemeništarcima animirali jutarnje euharistijsko slavlje u crkvi Gospe Sinjske. Misnim slavljem predsjedao je fra Josip Repeša koji je potakao okupljenu zajednicu na molitvu za ministrante kako bi oni koji razmišljaju o duhovnom pozivu mogli donijeti ispravnu odluku. Na misi su pjevali sjemeništarci uz ravnanje fra Ivice Udovičića, ravnatelja sjemeništa. Poslije svete mise ministranti su imali završno druženje sa fra Josipom tijekom kojeg su ispunjali pripremljenu anketu kao i diskutirali o uvjetima u sjemeništu i mogućem dolasku nakon završene osnovne škole. Kraj ovog druženja označio je zajednički ručak na kojem su svoju zahvalu ministrantima uputili fra Josip Repeša i fra Ivica Udovičić, uz želje da se ponovno vide dogodine.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas870
Ovaj mjesecOvaj mjesec17639
UkupnoUkupno7632517

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 56