Šibenik: Fra Stipica Grgat održao predavanje o liturgijskoj glazbi

U subotu, 17. veljače 2018., održan je stručni susret animatora liturgijskih slavlja Šibenske biskupije. Zamišljen prvenstveno kao susret voditelja crkvenih zborova Šibenske biskupije, susret je okupio sve one koji aktivno sudjeluju u glazbenom animiranju  liturgijskih slavlja i obreda u župama i samostanima šibenske biskupije: od orguljaša, voditelja zborova, dirigenata do pjevača i voditelja vokalno-instrumentalnih sastava.


Susret je započeo misnim slavljem koje je u katedrali sv. Jakova predvodio mons Tomislav Rogić, biskup šibenski u koncelebraciji s dvojicom svećenika, a na kojem je prigodnu homiliju u svjetlu izrečenog korizmenog evanđelja, izrekao predavač i voditelj susreta fra Stipica Grgat, istaknuti glazbeni pedagog, sakupljač glazbenog blaga, skladatelj te zborovođa zbora Gospe od Zdravlja iz Splita. Naglasio je kako Crkva u današnjem evanđeoskom odlomku Lukina evanđelja stavlja u središte poziv carinika u koji i mi možemo uklopiti svoje korizmene odluke. Fascinira kako je Isus pozivao ljude i kako su se  oni odazivali pozivu. Pitamo se što Isus vidio u očima tih  ljudi? Odgovor je da Isus nije došao zvati pravednike, nego grešnike. U svetom korizmenom vremenu i mi smo pozvani ići za Isusom, kako bi nam sve u životu bilo smislenije.

U stručnom dijelu susreta, koji se nastavio u prostorijama Katedralne kuće, fra Stipica Grgat je obradio aktualno stanje u liturgijskoj glazbi danas, problemima s kojima se susreću orguljaši i voditelji zborova te pravilima o kojima treba voditi računa svi animatori liturgijskih slavlja, posebice vezano za smjernice apostolske instrukcije Musicam Sacram, čija se 50. obljetnica objavljivanja proslavlja ovih dana. Predavanje je obuhvatilo i diskusiju o aktualnim problemima, načinu izvođenja i repertoaru pjevanja tijekom liturgijskih slavlja i obreda, a održana je i kraća radionica obrade i izvođenja pojedinih glazbenih uradaka.

Susret kojeg je organizirala prof. Jelena Mikulandra, voditeljica mješovitog katedralnog zbora u Šibeniku,  završio je zajedničkim ručkom svih sudionika. Dogovoreno je da je tema slijedećeg susreta duhovna obnova i vjernička izgradnja pjevača članova župnih zborova.

Fotografije

 

Pretraži sadržaj

Najave

7. prosinca: Proslava Dana Gimnazije i Sjemeništa u Sinju

**********

5.-8. prosinca: Zagreb MBL - Duhovna obnova uoči obljetnice župe

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas32
Ovaj mjesecOvaj mjesec20988
UkupnoUkupno6435605

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 28 

Administrator

franodoljanin@gmail.com