Lećevica: Proslava Gospe Lurdske

U Lećevici u nedjelju, 11. veljače 2018. godine, svečano je proslavljen blagdan Gospe Lurdske. Euharistijsko slavlje je započelo u 11 sati u župnoj crkvi sv. Martina koje je predvodio župnik fra Dušan Džimbeg.  Pjevanje je animirao župni zbor „Gospe Lurdske“ pod ravnanjem Ante Grgića.


Fra Dušan se u propovijedi osvrnuo na to kako je kuga strašna bolest, ali najveći problem nije bolest već to što su bolesnici bili osuđeni na samoću, odvojeni od svih potpuno napušteni od najbližih. Upravo jedan takav čovjek usprkos svim zabranama, barijerama i posljedicama koje ga mogu zahvatiti zbog pristupanja drugim ljudima dolazi do Isusa i kaže mu: „Ako hoćeš, možeš me očistiti!“  Svojim činom pokazuje da vjeruje da ga Isus može ozdraviti. Isus ne uzmiče i kaže mu: „Hoću, budi čist!“ Isus ga čisti, a ozdravljeni pokazuje radost, čist je, može se vratiti među ljude, svoju obitelj, vraća mu se optimizam, život. Hvala Bogu mi danas nemao takve strašne bolesti, nemamo gubu kao što spominje prvo čitanje i Evanđelje, ali pogledajmo malo bolje. Postoje li danas ljudi koji su izolirani, koje ne želimo susresti,između kojih smo podignuli zidove, s kojima ne pričamo. Zar todanas nije drugi oblike gube? Slavimo blagdan Gospe Lurdske koja se prije 160 godina spustila s neba na zemlju pastirici Bernardici i s njom molila krunicu, objavivši se kao Bezgrešno začeće. Marije je došla kao i njen božanski Sin da nam pomogne, da nas zagovara, zdravlje bolesnih, utočište grešnika, utjeha žalosnih. Mnogi se obraćamo Gospi Lurdskoj za zdravlje, zato nemojmo se ustručavati. Utecimo se Mariji koja zna naše potrebe i koja nas čuje. Ona nas uslišava, daje nam tjelesno zdravlje, ali danas ima puno duhovni bolesti, grijeha na duši, ljudskih zloća koja je guba našega vremena. Te gube se moramo osloboditi, a tko će nam drugo pomoći nego nebeska Majka Marija. Zato Majko, Gospe Lurdska dobro došla u našu sredinu, budi naša pomoćnica, zagovornica, zdravlje i vodi nas svome Sinu!

Na kraju euharistijskoga slavlja fra Dušan je čestitao svima blagdan Gospe Lurdske i predmolio molitve Gospi Lurdskoj za zdravlje. Potom s Gospinim kipom krenuli smo u procesiji od župne crkve sv. Martina do kapele Gospe Lurdske koja se nalazi kod župne kuće. Sagrađena je 1844. godine, a dogradnja je bila 1913. godine i tada je posvećena Gospi Lurdskoj. Kapela je obnavljana u više navrata, a novi oltar blagoslovljen je 11. veljače 2015. godine. Po povratku Gospina kipa u kapelu,nastavljeno je zajedničko druženje ispred župne kuće.

Fotografije

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas613
Ovaj mjesecOvaj mjesec65821
UkupnoUkupno7608322

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31